Obavijesti

Sport

Komentari 8

Hrvatski igrači koji su postali golmani: Petrić skinuo penal, Štimac branio u finalu Kupa

Hrvatski igrači koji su postali golmani: Petrić skinuo penal, Štimac branio u finalu Kupa

Nogometaš Komora Chaker Alhadhur branio je cijeli susret protiv Kameruna u osmini finala Afričkog kupa nacija, ali nije jedini. I neki hrvatski nogometaši morali su stati na gol

VIDEO

Chaker Alhadhur (30) je ime koje vam vjerojatno i ne znači mnogo ako niste strastveni obožavatelj francuske druge lige, ali nakon susreta osmine finala Afričkog kupa nacija između Kameruna Komora (2-1) u kojem je ovaj 170 cm visoki lijevi bek navukao rukavice i stao između vratnica, ime reprezentativca Komora prostrujalo je svjetskim medijima. 

Obzirom na svoju visinu, vrlo vjerojatno je jedan od najnižih golmana koji je nastupio na nekom velikom natjecanju, ali i unatoč tome bio je sjajan protiv Kameruna. Obranio je nekoliko šuteva i u konačnici je njegova reprezentacija ispala s više nego prihvatljivih 2-1. 

No, nije on jedini. Tijekom povijesti su mnogi igrači silom prilika stali na gol, a među njima i neki hrvatski nogometaši. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za hajdukovce je 1995. godina itekako posebna. Pa možemo reći i uvjerljivo najuspješnija od samostalnosti Hrvatske. Te sezone Splićani su igrali povijesno četvrtfinale Lige prvaka protiv Ajaxa, jedino u klupskoj povijesti. U prvom susretu bilo je 0-0, u uzvratu 3-0, a na koncu su Nizozemci osvojili klempavi trofej.

No, nisu puno žalovali. Iste te sezone Hajduk je prvi i jedini put u Hrvatskoj osvojio Kup i prvenstvo. Bili su naslov prvaka osvojili s bodom prednosti ispred Dinama, a 17. svibnja 1995. osvojili su i dvostruku titulu.

Finale Kupa igrali su također protiv Dinama, a u sjećanje navijača posebno se urezala scena s kraja utakmice. Tonči Gabrić je nekoliko minuta prije kraja pri vodstvu Hajduka od 3-2 izašao na 18 metara i srušio Cvitanovića. Dobio je izravni crveni karton, a kako su 'bili' do tada potrošili sve izmjene, na gol je stao kapetan Igor Štimac. 

- Tonči, di ću stat? Oću ostat u svom kantunu? - priupitao je Štimac Gabrića dok je navlačio rukavice ispred klupe Hajduka.

Dinamo je izveo slobodan udarac, 'novi' golman Hajduka ostao je u svom kutu i - pogodio. Lopta je otišla pored gola i vrijeme je isteklo. 'Bili' su i u uzvratu na Maksimiru slavili 1-0 te osvojili Rabuzinovo sunce.

- Nisam slučajno stao na vrata. Bio sam kapetan i morao sam preuzeti odgovornost - rekao je Štimac jednom prilikom. 

A u ulozi golmana okušao se i današnji trener Zrinjskog Sergej Jakirović. I pokazao sjajne reflekse na kojim bi mu pozavidjeli i golmani. Bivši veznjak Zagreba i Rijeke je prije 12 godina na utakmici osmine finala Kupa ZNS-a između Lučkog i Ponikvi (6-5), pri izvođenju penala obranio čak tri udarca gostujuće momčadi.

- Nakon što je naš golman dobio crveni, shvatio sam da smo obavili sve izmjene. Uzeo sam rukavice i stao na gol. Odmah sam obranio slobodnjak i osigurao svojoj momčadi penale - rekao nam je tada Sergej.

- Mislim da su me igrači Ponikvi podcijenili. Zabili su mi prvi penal i vjerovali da će nas lako pobijediti. Nisu znali da sam na početku karijere bio golman a ne veznjak - dodao je.

A otkrio je da je imao i veliku motivaciju u raspucavanju.

- Da nisam obranio penale, otac me ne bi pustio kući u Metkoviću. Ovako može biti ponosan. Mislim da nikad nijedan igrač nije obranio tri penala - kazao je Jakirović.

Bivši hrvatski nogometaš Mladen Petrić proslavio se sa svojom ubojitom ljevicom i sjajnim golgeterskim instinktom, a i pokazao da ne bi nimalo pogriješio da je kojim slučajem uskočio u golmanske vode. 

Basel je 23. studenog 2006. godine igrao susret grupne faze Kupa Uefe protiv Nancyja. Sudac je isključio golmana Basela Costanzu, sve izmjene bile su obavljene, pa je odgovornost preuzeo Petrić, desetka i najbolji igrač. Navukao je rukavice, stao na gol liniju, mirnim pogledom promatrao Michaela Chretiena pa mu hladnokrvno skinuo penal kao da je to stotinu puta napravio! Time je Petrić spasio bod svojoj momčadi (2-2) te je ostavio u igri za plasman u 1/16 finala uoči utakmice posljednjega kola skupine E. 

Video pogledajte OVDJE

Hrvatska pobijedila Englesku s 2:0 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, 11.10.2006.

Ipak, ta legendarna obrana nije pomogla švicarskoj momčadi. Basel je završio kao posljednji u skupini, a na tome susretu igrao je i Ivan Rakitić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Golman Aston Ville dobio dva žuta, ali nije i crveni. Evo zašto
ZBOG JEDNOG PRAVILA

Golman Aston Ville dobio dva žuta, ali nije i crveni. Evo zašto

Emiliano Martinez opet je oduševio. Obranio je dva jedanaesterca, baš kao u finalu SP-a i odveo Aston Villu u polufinale Konferencijske lige. No, da nema jednog pravila, možda ga ni ne bi bilo na golu