Obavijesti

Sport

Komentari 58

Hrvatski nogometaši izgubljeni u Italiji: Zabetonirani na klupi...

Hrvatski nogometaši izgubljeni u Italiji: Zabetonirani na klupi...
4

Jedan za drugim odlazili su u Italiju zbog ulaska u EU, no većina ih sad čupa kosu. U prvih 11 samo je Šime Vrsaljko koji igra u Genoi. Svi ostali čekaju pravu priliku...

VIDEO

Jedva punoljetni hajdukovac Tonći Mujan na putu je za talijanskog trećeligaša Paviju, dok bi Mario Pašalić do kraja prijelaznog roka mogao završiti u Laziju. 

Istovremeno, čak deset hrvatskih nogometaša u Serie A svaku utakmicu počinje na klupi, a tamo je načešće i završava. I najbolji od njih, Mateo Kovačić, igrao je četiri utakmice 90 minuta.

- Mateo je došao u velik klub. Dobro, Inter nije jak kao prije 15 godina, ali je opet velik klub. Gledaju mu svaku pogrešku, nije lako tako igrati - rekao je ugledni menadžer Marko Naletilić.

Josip Radošević “otvara šampanjac” kad u Napoliju uđe barem na minutu, a 18-godišnji Tin Jedvaj sakupio je samo osam minuta u Romi.

- Polako, Tin će biti top zvijezda! U to sam uvjeren. Iako, očekivao sam da će igrati barem jednu-dvije utakmice. Radošević je došao kod Rafe Beniteza, koji nije trener učitelj, on hoće gotove igrače. Bilo bi najbolje otići na posudbu - smatra Naletilić.

Povratkom Brkića na klupu se Udinesea preselio i Ivan Kelava, a u sastav Fiorentine ne može ni bivša zvijezda HNL-a Ante Rebić.

- Kelavi bi bilo dobro otići u Granadu, neće otići s konja na magarca. Španjolska je sjajna liga. Rebić je došao u velik klub, gdje se mora prilagoditi, prije svega taktički. Tu još kaska - smatra Naletilić.

Tako se Italija odjednom od obećane zemlje pretvorila u noćnu moru i za najveće naše talente, pa kako ne bi za one u drugoj i trećoj ligi?! Mujanu neće biti lako.

Najteže Petkoviću, igra za minimalac

U Cataniji je mladi napadač Bruno Petković. No njemu je teško jer ga je talijanski menadžer nasamario, pa igra za 1000-1500 eura na mjesec.

- Ha, preživljava se, ne živim raskalašeno. Dobro je u Cataniji, samo nam rezultati ne idu. Imamo 14 Argentinaca u momčadi. Igrao sam protiv Juventusa, nisam mijenjao dres, ne zanimaju me takve stvari - kaže Petković, koji je u Cataniju došao iz Hrvatskog dragovoljca.

No i on jedva pamti posljednji nastup. U samo tri dana igrao je za Cataniju protiv Juventusa i Napolija, a potom se preselio na klupu ili tribine. Susret protiv Napolija, njegov posljednji u sastavu Catanije, bio je 2. studenog prošle godine. I Petković bi spas ubrzo mogao potražiti posudbom u neki drugi klub.

Marko Livaja u Atalanti je odigrao dvije utakmice.

- Konkurencija je jaka i malo mladih igrača uspije dobiti priliku - objašnjava Livaja.

U Serie B igra 14 hrvatskih nogometaša, a tamo je i “sinjski dijamant” Ante Vukušić. U Pescaru je doveden kao velika zvijezda, a potom je nestao. Ove sezone uspio je sakupiti svega 55 minuta.

- Italija definitivno nije obećana zemlja za mlade hrvatske igrače. Ovdje će domaći igrač puno prije dočekati priliku nego stranac. Osjetio sam to na svojoj koži. Došao sam kao najskuplje plaćeno pojačanje, kao reprezentativac i igrač s iskustvom igranja u Europskoj ligi, a nikad nisam dobio pravu priliku - kaže Ante Vukušić. 

Talijanska liga, kako kaže menadžer Marko Naletilić, nije jaka kao prije petnaestak godina. No i takva, čini se, i dalje je prejaka za mnoge hrvatske nogometaše.

  • Trojica naših u sastavu su Udinesea. Uz Kelavu, koji je drugi golman, tu su Mlinar te Bubnjić. I oni su rezerve.
  • Josip Radošević sakupio je samo 29 minuta u četiri nastupa za prvu momčad Napolija. Teško se probija u toj konkurenciji...
  • Bruno Petković preživljava na Siciliji s tisuću eura na mjesec i igra rijetko, ima tek tri nastupa za Cataniju u prvenstvu.
  • Mateo Kovačić došao je u Inter za velik novac, ali još se nije nametnuo, najčešće je na klupi.
  • Marko Livaja dao je četiri gola za Atalantu, ali samo je dva puta odigrao svih 90 minuta.
  • Šime Vrsaljko naš je jedini igrač u Serie A koji standardno i dobro igra. Genoa već prima ponude.
  • Ante Rebić četiri je puta ove sezone igrao za Fiorentinu. Zabio je jedan gol, pravu šansu još čeka.
  • Lazio i Roma imaju po jednog hrvatskog braniča. Nažalost, ni Jedvaj ni Elez nemaju nikakvu minutažu.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled