Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Hrvatski princ snookera trenira s tatom u podrumu, a u vrhu je

ČUDO JEDNO Svjetska snooker organizacija smatra ga čudom od djeteta jer parira starijima i iskusnijima. Iako grad Pula nema previše sluha za njega, Jan Jelenić je deveti igrač u Europi do 18 godina

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
22 komentara

Jan Jelenić (17) iz Pule pravo je svjetsko čudo kojeg je struka prozvala “princem hrvatskog snookera”. Prije dvije godine postao je državni prvak u ovoj zahtjevnoj igri koja samo naizgled nalikuje biljaru, a i najmlađi je član reprezentacije.

- Vježbam tri, četiri sata dnevno. Razlika između običnog biljara i snookera je što je stol za snooker veći, a loptice su manje i puno ga je zahtjevnije igrati. Počeo sam uz tatu, koji mi je i trener, još kao devetogodišnjak i od tada nisam stao. Zaljubio sam se u taj sport. Moram spomenuti i Darka Hojana iz Snooker kluba Pot iz Zagreba koji od početka vjeruje u mene i podržava me te mu za to hvala - rekao je Jan.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Samo štap košta 5000 kuna

Nastupio je na mnogim domaćim i stranim turnirima, gdje je osvajao visoka mjesta, a protivnici su mu gotovo uvijek stariji igrači.

- U Hrvatskoj se tek stotinjak ljudi bavi ovim sportom, a najstariji igrač s kojim sam igrao ima više od 60 godina. U ovom sportu bitno je uvijek biti hladne glave, smirene ruke, duboko koncentriran na igru i uporan. Tad je uspjeh zagarantiran - otkriva nam mladi igrač.

Tata Davor priznaje da Grad Pula nema previše sluha za njega pa je Jan čudo koje unatoč preprekama ne odustaje.

- Svjetska snooker organizacija smatra ga čudom od djeteta jer parira i najiskusnijim i najstarijim igračima. Godinama trenira u podrumu u Puli. Spasili su nas iz zagrebačkog kluba POT jer su nam poslali stol. Inače ne bi imao gdje trenirati - rekao je tata Davor.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Želim biti svjetski prvak

Jan je počeo kao dječak na biljaru, a kad je otkrio snooker, nastavio je težim putem.

Već na prvom natjecanju, kao 12-godišnjak, stigao je do finala turnira u Grazu i začudio sve u dvorani.

- Pretprošle godine sam bio prvak države, a prošle viceprvak. Želja mi je postati svjetski prvak - rekao je.

Već devet godina nemaju sponzora, a samo štap stoji oko 5000 kuna.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Tema: Sport fanatik

Message