Obavijesti

Sport

Komentari 2

Hrvatski Škot: Super je u Ross Countyju, ali želim u Englesku

Hrvatski Škot: Super je u Ross Countyju, ali želim u Englesku
1

Prije mene u Škotskoj su igrali Pršo i Jelavić, a sad sam jedini Hrvat ovdje, kaže bivši branič Zadra Mihael Kovačević koji u Škotskoj igra već svoju petu sezonu

VIDEO

On je jedini hrvatski nogometaš u škotskoj Premier ligi. Istina, uz hrvatsku putovnicu ima i švicarsku. Mihaela Kovačevića naša nogometna javnost zna iz razdoblja dok je igrao za Zadar, a u Škotskoj je već petu godinu. Tri godine proveo je u Dundee Unitedu, sada je drugu sezonu u Ross Countyju.

- I tu mi je sjajno. Igram redovito, dobri smo u prvenstvu, ne nedostaje mi ništa.

Pitamo Mihaela, kao izvrsnog poznavatelja škotskog nogometa, kako je doživio poraz Hrvatske od Škotske, kao i što očekuje od dvoboja u Glasgowu.

- Vjerujte mi, ja se nisam previše iznenadio porazu Hrvatske u Zagrebu od Škota. Možda nisam očekivao tako lošu partiju Hrvatske, no Škoti su u ovim kvalifikacijama bolje igrali nego što su imali rezultate. Još kad je došao Gordon Strachan za izbornika mnogo toga se popravilo. Morate poznavati škotski mentalitet, oni uvijek igraju isto. I kad imaju šanse ostvariti plasman i kada nemaju. Daju sve od sebe, njima motiv nije problem. 

Kaže da nije bio izložen provokacijama nakon pada Hrvatske u srazu sa Škotima.

- Ovdje nekad pišu da sam Švicarac, nekad da sam Hrvat. Neke sitne zafrkancije je bilo. Škoti nisu toliko bezobrazni da bi se iživljavali, više se vesele samo svom uspjehu.

Decidiran je Kovačević u usporedbi škotske i hrvatske nogometne lige.

- Ma, razlika je doslovce kao nebo i zemlja. U Hrvatskoj je veliki problem s nelikvidnošću klubova, s plaćanjima igrača. Osjetio sam to i doživio u Zadru. Ovdje nema takvih problema. Istina, neki klubovi se preračunaju, pogriješe, no njima to i naplate. Pa je tako Rangers završio nakon stečaja u četvrtoj ligi. Sad nekih problema ima Hearts. Svi ostali klubovi bez problema izvršavaju obaveze prema igračima, pa i moj sadašnji klub. I onda je užitak igrati - priča Kovačević te nastavlja s pohvalama za škotski Premiership:

- Što se tiče kvalitete i tu je škotska liga u prednosti. U Hrvatskoj ima boljih pojedinaca, nesumnjivo, no momčadi su kao kolektiv slabe. U Škotskoj nema toliko kvalitetnih pojedinaca, ali momčadi su dobro posložene, ujednačene, uigrane. Ovdje je sve podređeno momčadskom duhu. Škoti su veći, bolji radnici na terenu. Uglavom, u Hrvatskoj nedostaje profesionalnosti kod izvršavanja obaveza prema igračima, a onda igrači to vrate slabijim učinkom na terenu. Naši igrači mogu puno više napraviti, a ne naprave.

No bez obzira na to u Škotskoj je igralo jako malo Hrvata.

- Da, ovdje su prije mene bili tek Pršo i Jelavić i ostavili sjajne dojmove. Mislim da je dosad  najveća zapreka bila radna dozvola. Onda, u nekim zemljama se više plaćaju igrači. No odgovorno tvrdim, ovdje su klubovi stabilni i nikome ne može biti žao ako dođe ovdje.

Gledao je Hrvatsku protiv Belgije.

- Iznenadio sam se, neugodno. Doista se više očekivalo od hrvatske reprezentacije. Opet, dobro je da se ide u dodatne kvalifikacije, treba se iznova posložiti i probati krenuti od nule. Ako je moguće.

O svojim perspektivama.

- Imam ugovor do ljeta iduće godine. U Ross Countyju mi je super, lani nam je falilo dva boda do plasmana u Europsku ligu. I sad smo dobri, u gornjem dijelu ljestvice. Želja imam, a Engleska nije daleko...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...