Obavijesti

Sport

Komentari 3

Hrvatski trener ih je stvorio, a igraju na stadionu na kojem je Hrvatska srušila Njemačku...

Hrvatski trener ih je stvorio, a igraju na stadionu na kojem je Hrvatska srušila Njemačku...

Nenad Bjelica je Wolfsberger preuzeo 2010. godine te ga u tri godine od treće lige uveo u Bundesligu. Udario je temelje momčadi koja ove sezone igra sjajno u Europi...

VIDEO

Nenad Bjelica (49) kao da ima čarobni štapić. S Dinamom je osigurao europsko proljeće nakon 49 godina pa potom skoro prošao grupnu fazu Lige prvaka. Čim je došao u Osijek počeli su snovi o naslovu prvaka Hrvatske, a kako vrijeme odmiče, ti snovi se čine sve realnijima. Naročito nakon posljednje pobjede nad Dinamom (2-0) u derbiju.

Pokretanje videa...

Bjelica i Osječani slave 00:59

No, imao je Bjelica još jedan uspjeh kojim se posebno diči. A Austrijanci ga smatraju stvoriteljem tog projekta, čovjeka koji je udario temelje za uspjeh kluba koji već dvije godine pruža sjajne partije u Europi.

AUT, 1. FBL, FC Red Bull Salzburg vs FK Austria Wien

Dinamo u četvrtak igra 4. kolo Europske lige protiv Wolfsbergera, a upravo je hrvatski trener poveznica između ova dva kluba. Njegova odlična epizoda s nesretnim završetkom na Maksimiru je već opjevana, a odličnu epizodu sa sretnim završetkom imao je u Wolfsbergeru.

Klub se tada zvao WAC St. Andra zbog fuzije s lokalnim klubom, a Bjelica ga je preuzeo 2010. godine. Klub je bio u trećoj ligi, grcao je u prosječnosti, a onda doživio narodni preporod zahvaljujući hrvatskom treneru koji je imao ogromne ovlasti u klub, baš kao i danas u Osijeku. U prvoj sezoni osvojili su prvo mjesto i osigurali promociju u drugu ligu.

Zagreb: Dinamo i Wolfsberger susreli se u 3. kolu Europske lige

Bjelica je uspostavio svoj sustav, svoje metode rada kojih se drži i danas i uskoro je preporodio Austrijance. U sezoni 2010/2011 osvojili su četvrto mjesto, a već sljedeće sezone zauzeli su vrh druge lige i plasirali se u austrijsku Bundesligu po prvi put u povijesti. Bio je to ogroman uspjeh za momčad koja je godinama grcala u prosječnosti niželigaškog nogometa i koja je od svog osnutka 1974. godine vrijeme provodila u drugoj i trećoj ligi.

Po dolasku u elitni rang, vlasnici su raskinuli ugovor s lokalnim klubom pa su vratili ime po kojem su bili prepoznatljivi, Wolfsberger. Tranzicija iz prve lige u drugu je problem za mnoge klubove. Neki ne ulože gotovo ništa pa očekuju čuda, a neki ulože silne novce pa dožive flop. Bjelica na raspolaganju nije imao ni približnu svotu kakvu sada ima u Osijeku ili kakvu je imao u Dinamu pa se morao snaći kako je znao. U sezoni 2012/2013 je doveo čak devet igrača, a svi su došli besplatno. To je bio jedini način. Koji se pokazao dobitnim.

austria

U prvoj sezoni u Bundesligi klub je završio na odličnom petom mjestu, ali vlasnici nisu imali namjeru ulagati u sastav. Bili su zadovoljni prvom ligom i situacijom, ali nije bio zadovoljan Bjelica. Imao je puno veće ciljeve i apetite pa je to odlučio ostvariti. Bez Wolfsbergera. Otišao je u Austriju Beč i odmah u prvoj sezoni plasirao se u grupnu fazu Lige prvaka gdje je otkinuo bod velikom Atletico Madridu. Već je tada pokazao koliko vrijedi.

Nakon nekoliko sezona u kojima su se borili za ostanak, klub iz Klagenfurta je konačno uložio u momčad i napravio konkurentnu ekipu koja se može boriti i za Europu. To su ostvarili već prve sezone, 2018/2019, kada su završili na trećoj poziciji iza LASK-a i Red Bull Salzburg, i plasirali se u Europsku ligu. Tamo ih je dočekala teška skupina s Romom, Borussijom Mönchengladbach i Bašakšehirom, ali su neočekivano osvojili pet bodova. Pobijedili su Nijemce 4-0 u Njemačkoj pa uzeli bod Romi i turskoj momčadi.

Zagreb: Dinamo i Wolfsberger susreli se u 3. kolu Europske lige

I prošlu sezonu završili su na trećem mjestu te se plasirali u EL, a nakon tri kola pokazali su o kakvoj momčadi se radi. Remizirali su s CSKA-om, pobijedili Feyenoord, a zaustaviti ih je uspio samo Dinamo golom Atiemwena za 1-0.

Obje momčadi bile su 'ogoljene' zbog korone, a možemo biti sigurno kako će nas u četvrtak čekati fantastičan susret, naravno, ako ne bude zaraženih. Austrijska momčad prema Transfermarktu vrijedi 13,75 milijuna eura, u odnosu na Dinamovih 74,45, a najskuplji je napadač Dejan Joveljić koji je pak stigao na posudbu iz Eintrachta.

Susret će se igrati u Klagenfurtu jer Lavanttal-Arena u Wolfsbergu, koja ima samo jednu tribinu, ne zadovoljava Uefine kriterije. Pa je Wolfsberger rješenje pronašao u susjedstvu.

EURO 2008 Austrija-Hrvatska

Hypo Group Arena u Klagenfurtu je prava ljepotica. Predivno zdanje otvoreno 2007. godine, za potrebe Europskog prvenstva, koštalo je više od 60 milijuna eura, a na njemu utakmice igra drugoligaš Austria Kärnten. Pomalo neobično jer se radi o stadionu čiji je kapacitet 32.000 gledatelja, a za veliku pozornicu služi samo Wolfsbergeru koji na njemu igra utakmice Europske lige. 

EURO 2008 Austrija-Hrvatska

A nosi posebno mjesto u našim srcima. Hrvatska je na tome stadionu u lipnju 2008. godine, koji se tada zvao Wörthersee, pobijedila Njemačku 2-1 pa onda i Poljsku 1-0 za prolazak u četvrtfinale Eura s maksimalnim učinkom. Nadamo se da će taj stadion u četvrtak biti sretan i za Dinamo...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija