Obavijesti

Sport

Komentari 17

Hvala, Ivane i Nikola: Hajduka u '17. čeka milijunski 'jackpot'

Hvala, Ivane i Nikola: Hajduka u '17. čeka milijunski 'jackpot'
1

U konkretnom slučaju, da bi bilo jasnije, ako primjerice Nikola Kalinić ode u Kinu za 50 milijuna eura, 'solidarni doprinos' dijeli se između Hajduka, Istre, Šibenika i Blackburna

VIDEO

Hajduk bi u 2017. mogao dobiti neočekivani, višemilijunski jackpot. I to u eurima. Nije riječ o prodaji igrača, nego o 'solidarnom doprinosu' koji se isplaćuje u iznosu od 5% od transfera igrača klubovima u kojima se igrač razvijao do 23. godine. 

Pravilnikom krovne kuće svjetskog nogometa određeno je kako klubovi koji kupe profesionalnog igrača prije isteka ugovora, moraju isplatiti i 'solidarni doprinos' klubu ili klubovima koji su dali doprinos njegovom obrazovanju i osposobljavanju. 

Riječ je o 5% iznosa ukupnog transfera, koji se dijeli klubovima, u odnosu na broj godina koje je igrač proveo u njima, i to od 12. do 23. rođendana igrača, a računa se tako da klubu koji je igrača razvijao od 12. do 15. rođendana pripada po 0.25% po godini, a klubovima koji su ga razvijali od 16. do 23. rođendana, po 0.5% po godini od ukupne naknade. 

S obzirom da je već krenuo 'ples milijuna', bit će zanimljivo vidjeti koliko bi novca na ime solidarnog doprinosa mogao dobiti Hajduk.

Jer ako se obistine najave i Nikola Kalinić stvarno ode u kineski Tianjin Quanjian za 50 milijuna eura, a Ivan Perišić u Manchester United za 40 milijuna eura, nije teško izračunati da bi Hajduk mogao na ime solidarnog doprinosa inkasirati nekoliko milijuna eura. 

A mogli bi zaraditi i na Srni, Pašaliću, Čopu...

A u 2017. bi sredine mogli promijeniti i Darijo Srna koga zove Barcelona, Mario Pašalić kojeg bi Milan trebao otkupiti od Chelsea, ali i Danijel Subašić, Jean Kouassi, Filip Bradarić, Franko Andrijašević, Marko Livaja, Duje Čop, Tino Sušić, Mijo Caktaš, Antonio Milić...Naglasimo i da je to siguran novac, jer je novi klub dužan uplatiti iznos 'solidarnog doprinosa' u roku od 30 dana od registracije igrača, i to pod prijetnjom suspenzije, što se uglavnom poštuje. 

U konkretnom slučaju, da bi bilo jasnije, ako primjerice Nikola Kalinić ode u Kinu za 50 milijuna eura, 'solidarni doprinos' dijeli se između Hajduka, Istre, Šibenika i Blackburna, pri čemu Hajduku pripada 3.25%, Istri i Šibeniku po 0.25%, a Balckbourneu 1.25%.

Naravno, moguće je da klub koji posuđuje igrača drugom klubu, kao što je Hajduk posudio Kalinića Istri i Šibeniku, ugovorno zatraži da se oni odreknu 'solidarnog doprinosa', no koliko je poznato Hajduk je tu praksu uveo tek dolaskom bivšeg predsjednika Marina Brbića. 

Isto tako važno je naglasiti da se 'solidarna naknada' isplaćuje samo ako igrač mijenja zemlju, odnosno, ne isplaćuje se ako primjerice Perišić iz Intera ode u Juventus. 

- Dobro bi nam došao novac od transfera naših bivših igrača - kazao je Ivan Kos, koji s nestrpljenjem čeka vijesti iz Firence i Milana. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli

Bayern München i Real Madrid remizirali su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka (2-2). Za domaćina su zabili Sane i Kane, no gosti su se opet izvukli golovima Viniciusa
VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna
MAESTRO NA DJELU

VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna

Bayern i Real remizirali su u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka (2-2). Luka Modrić dobio je posljednjih 15-ak minuta i pokazao klasu u nekoliko minuta