Obavijesti

Sport

Komentari 66

I Belgija je krenula pobjedom, čak osam komada zabila BiH

I Belgija je krenula pobjedom, čak osam komada zabila BiH
7

Hrvatski protivnik u skupini A Belgija slavila je kod Walesa 2-0. Bosna i Hercegovina uvalila je 'osmicu' Lihtenštajnu, a europski doprvak Italija igrala je 2-2 s Bugarskom

VIDEO

Sljedeći hrvatski protivnik u skupini A Belgija također je uspješno startala u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. Momčad Marca Wilmotsa rutinski je slavila na gostovanju kod Walesa u Cardiffu 2-0. Posao Belgijcima uvelike je olakšao branič Walesa James Colling, koji je već u 26. minuti zaradio isključenje.

Belgija je iskoristila igrača više krajem prvog poluvremena kad je vodstvo donio branič Manchester Cityja Vincent Kompany zabivši u 41. minuti. Za potvrdu pobjede pobrinuo se Jan Verthongen golom za 2-0 u 83. minuti. Belgija je pobjedom zasjela na čelo skupine zbog bolje gol-razlike od Hrvatske, a treću utakmicu u subotu igraju Škotska i Srbija u 16 sati.

Osmica Bosne i Hercegovine, Džeko hat-trickom do najboljeg strijelca u povijesti BiH

Bosanski nogometaši ostvarili su premijeru iz snova u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje će se za dvije godine održati u Brazilu.

Premda Lihtenštajn nije suparnik od kojeg treba strahovati, pobjeda od čak 8-1 protiv bilo koga je za veliki respekt. Osam golova je Bosna i Hercegovina utrpala na stadionu u Vaduzu, a samo su se tri nogometaša upisala u strijelce.

Prividni je mir trajao sve do 26. minute, a onda je krenula bosanska oluja prema vratima domaćeg golmana Jehlea. Od tada, pa do kraja poluvremena, Lihtenštajn je primio - četiri pogotka. Prva dva je zabio Zvjezdan Misimović, a druga dva Vedad Ibišević. Čekao se naravno i Edin Džeko, a on je eksplodirao u nastavku. Zabio je sljedeća tri pogotka za BiH, a sve je zaokružio novim golom Ibišević. Džeko je s 24 gola postao najbolji strijelac BiH ikad, a s 23 ga prati Misimović.

U kompletnoj dominaciji Bosanaca potkrao se i pogodak domaće reprezentacije. U 61. je Christen potpisao taj počasni gol.

Recimo da je u "istočnom derbiju" skupine I Gruzija s 1-0 pobijedila Bjelorusiju.

Europskom doprvaku samo bod kod Bugarske

U sklopu skupine B doprvak Europe Italija je gostovala u Sofiji i s Bugarskom odigrala 2-2. Nakon što je Manolev u 30. minuti doveo Bugarsku u vodstvo sve je još do kraja prvog dijela na stranu Talijana okrenuo Romin napadač Osvaldo. Njegovim je golovima (u 36. i 40. minuti) Prandellijeva momčad otišla na odmor uz vodstvo 2-1. Ipak, bod je ostao u Sofiji zaslugom Milanova u 66. minuti. U toj je skupini još Armeniji na strani pobijedila Maltu s 1-0.

U skupini C je Njemačka gotovo nonšalantno odradila posao protiv Farskih otoka, te je pobijedila 3-0 golovima Götzea i Özila, koji je bio dvostruki strijelac.

Louis van Gaal je na klupi Nizozemske startao pobjedom. Njegova je momčad u Amsterdamu s 2-0 pobijedila Tursku. Seriju pogodaka iz Manchester Uniteda u reprezentaciji je nastavio Robin van Persie (prvi gol na utakmici u 17. minuti). Na drugi su domaćini čekali sve do 93. minute kada je strijelac bio Luciano Narsingh.

U toj je skupini važna tri boda Rumunjska uzela kod Estonije (2-0, strijelci Torje i Marica), dok je Mađarska s lakih 5-0 slavila kod Andore.

U skupini E je Švicarska odmah potvrdila veliku perspektivu, te je s 2-0 slavila kod Slovenije u Ljubljani. Xhaka u 20. i Inler u 51. minuti su bili strijelci za Švicarsku, koja je potom lakše pretrpjela crveni karton Barnette u 75. minuti. Veliko je slavlje bilo albanskih nogometaša poslije domaće pobjede 3-1 protiv Cipra, dok je Island pomalo iznenađujuće pobijedio Norvešku 2-0 u "sjevernom derbiju" te skupine.

Englezi petardom kroz Moldaviju, mučenje Francuza i Portugalaca

Izbornik nogometne reprezentacije Francuske, Didier Deschamps, startao je pobjedom u prvoj službenoj utakmici na klupi "trikolora". S minimalnih 1-0 slavila je Francuska u Helsinkiju protiv Finske, u prvom susretu kvalifikacija za SP u Brazilu 2014. godine.

Jedini pogodak na susretu postigao je Abou Diaby u 20. minuti prvog dijela, a Deschamps osvajanje tri boda može zahvaliti isključivo vrataru Hugu Llorisu koji je obranio nekoliko jako teških lopti finskih nogometaša do kraja susreta.

Francuzi su se ovom pobjedom priključili Gruziji na vrhu ljestvice skupine I, koja je u ranije odigranom susretu identičnim rezultatom slavila na svom travnjaku protiv Bjelorusije.

Na odličan su način kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil otvorili i Englezi, koji su s 5-0 u gostima slavili protiv Moldavije. S dva pogotka Franka Lamparda i jednim Jermainea Defoea reprezentacija Roya Hodgsona imala je na poluvremenu prednost od 3-0, a konačnih 5-0 u nastavku susreta u Zimbruu postavili su James Milner u 74., odnosno Leighton Baines u 84. minuti.

U istoj su skupini, u Podgorici, Crna Gora i Poljska podijelili bodove odigravši 2-2. Gosti su poveli nakon svega šest minuta igre preko Blaszczykowskog (jedanaesterac), a preokret su do kraja poluvremena kreirali Drinčić u 27., odnosno Vučinić u trećoj minuti sudačke nadoknade. Konačan rezultat u 10. minuti nastavka postavio je Mierzejewski.

U skupini F Portugal se morao dobro pomučiti da upiše tri boda protiv slabašnog Luksemburga (2-1). Poveli su domaćini u "nesretnoj" (za Portugal) 13. minuti preko Da Mote. Slavlje domaćih navijača trajalo je svega 15 minuta kada je Cristiano Ronaldo poravnao na 1-1, na asistenciju kolege iz madridskog Reala Fabija Coentraa. Recimo i da je Ronaldo, za razliku od situacije u klubu, proslavio pogodak u nacionalnom dresu. Preokret je u devetoj minuti nastavka kreirao Helder Postiga nakon asistencije Joao Moutinha.

U skupini G Grčka je preokretom slavila protiv Latvije u Rigi 2-1. Poveli su domaćini u 42. minuti prvog dijela iz jedanaesterca, ali su Grci u nastavku preko Spiropoulosa (57) i Gekasa (70) preokrenuli rezultat u svoju korist, te upisali tri važna boda na startu kvalifikacija.

U istoj skupini Litva i Slovačka odigrali su u Viljnusu 1-1. Domaćine je u vodstvo doveo Žaliukas u 18. minuti, a konačnih 1-1 postavio je Sapara u 41. na asistenciju Hamšika.

Start Capella s pobjedom, veliki preokret Iraca

Talijanski strateg Fabio Capello krenuo je s poslom na izborničkoj klupi Rusije i to uz pobjedu. Na početku kvalifikacija za Mundijal 2014. godine u Brazilu njegova je momčad pobijedila Sjevernu Irsku 2-0.

Na stadionu Lokomotiva u Moskvi, gdje svakodnevno boravi nekadašnji hrvatski strateg Slaven Bilić sa svojim hrvatskim pomoćnicima i Vedranom Ćorlukom, Rusija je dominirala protiv Sjevernih Iraca, makar je, donekle, strepila za rezultat sve do kraja. Povela je Rusija golom Fajzulina u 30. minuti, ali je takav rezultat bio sve do dvanaest minuta prije kraja. Tada je dosuđen penal za domaćine, Širokov je bio strijelac, te su tri boda na startu natjecanja skupine F bila osigurana za Rusiju.

U toj je skupini odigrana još jedna utakmica. Azerbajdžan i Izrael su remizirali u Bakuu odigravši 1-1.

Izuzetno teško i u šokantnoj završnici su do tri boda došli Irci u skupini C. Pobijedili su Kazahstan u gostima 2-1, makar su do 89. minute gubili 1-0. Irska je bila bolja momčad na terenu, no domaćin je sve do završnice vodio pogotkom Konjsbaeva.

I onda je Irska potpuno nenadano došla do preokreta, makar su domaćini već počeli slavlje. Prvo je najbolji strijelac Irske u povijesti, Robbie Keane, izjednačio u 89. iz jedanaesterca, da bi samo 60-ak sekundi kasnije Doyle zabio za pobjedu Irske.

Kvalifikacije za SP, 1. kolo:

skupina A:

Wales - Belgija 0-2 (Kompany 41, Verthongen 83)

skupina B:

Malta - Armenija 0-1 (Sarkisov 70)

Bugarska - Italija 2-2 (Manolev 30, Milanov 66 / Osvaldo 36, 40)

skupina C:

Kazahstan - Irska 1-2 (Konjsbaev 37 / Keane 89-11m, Doyle 90)

skupina D:

Estonija - Rumunjska 0-2 (Torje 55, Marica 75)

Andora - Mađarska 0-5 (Juhasz 12, Gera 32-11m, Szalai 54, Priskin 68, Koman 82)

Nizozemska - Turska 2-0 (Van Persie 17, Narsingh 90+3)

skupina E:

Albanija - Cipar 3-1 (Sadiku 36, Cani 84, Bogdani 87 / Laban 45)

Slovenija - Švicarska 0-2 (Xhaka 20, Inler 51)

Island - Norveška 2-0 (Arnason 22, Finnbogason 81)

skupina F:

Rusija - Sjeverna Irska 2-0 (Fajzulin 30, Širokov 78-11m)

Azerbajdžan - Izrael 1-1 (Abisov 65 / Natcho 50)

Luksemburg - Portugal 1-2 (Da Mota 13 / Ronaldo 28, Helder Postiga 54)

skupina G:

Lihtenštajn - Bosna i Hercegovina 1-8 (Christen 61 / Misimović 26, 31, Ibišević 33, 40, 83, Džeko 46, 64, 81)

Latvija - Grčka 1-2 (Cauna 42-11m / Spiropoulos 57, Gekas 70)

Litva - Slovačka 1-1 (Žaliukas 18 / Sapara 41)

skupina H:

Moldavija - Engleska 0-5 (Lampard 3-11m, 29, Defoe 32, Milner 74, Baines 84)

Crna Gora - Poljska 2-2 (Drinčić 27, Vučinić 45+3 / Blaszczykowski 6-11m, Mierzejewski 55)

skupina I:

Gruzija - Bjelorusija 1-0 (Okriashvili 51)

Finska - Francuska 0-1 (Diaby 20)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti