Obavijesti

Sport

Komentari 2

I bez Khabiba i Fergusona, UFC 209 bit će borilački spektakl...

I bez Khabiba i Fergusona, UFC 209 bit će borilački spektakl...
1

Pred nama je vikend pun uzbuđenja. Mark Hunt, Alistair Overeem, Rashad Evans, Tyron Woodley, Stephen Thompson i Mirsad Bektić. Svi se oni bore večeras

VIDEO

Prošlo je šest mjeseci otkako je UFC 202 srušio sve rekorde gledanosti i donio najveću zaradu u svijetu slobodne borbe. Nije nimalo čudno da je glavnu borbu predvodio Conor McGregor u mitskom revanšu protiv Natea Diaza. Vatreni Irac mamac je za sponzore i publiku, a dovoljan je podatak da je od pet najprodavanijih UFC-evih priredbi predvodio čak četiri (UFC 202, UFC 196, UFC 205 i UFC 194). Jedini preostali event bio je legendarni UFC 100 na kojem je Brock Lesnar pobijedio Franka Mira, Georges St. Pierre Thiaga Alvesa, Dan Henderson Michaela Bispinga, a slavili su i Mark Coleman, Jon Jones...

Pred nama je vikend pun uzbuđenja, UFC se zaista potrudio svojoj publici u Las Vegasu pružiti maksimalan spektakl. Razlog tomu vjerojatno je i neuspjeh posljednjeg UFC-a 208. Sam predsjednik Dana White rekao je da je priredba, u kojoj je glavna borba večeri bila ona za prvu prvakinju pero kategorije između Holly Holm i Germaine de Randamie, bila promašaj, a kada od deset borbi njih devet završi sudačkom odlukom i kada se poslije priredbe više razglaba o kontroverznim odlukama nego o samim borbama, onda je dovoljno rečeno.

Nema razloga vjerovati da će UFC 209 Woodley vs. Thompson 2 biti išta slično svojem prethodniku. Čak suprotno. Ovo je vrlo lako mogla postati najgledanija priredba u povijesti promocije da borba Nurmagomedova i Fergusona nije otkazana.

Čelnici UFC-a su poučeni posljednjom priredbom na fight card uvrstili spektakularne dvoboje. Revanš Tyrona Woodleyja i Stephena Thompsona za naslov prvaka welter kategorije bit će mamac za publiku nakon što Khabib Nurmagomedov nije uspio proći vaganje. Na vaganju se nije ni pojavio jer je završio u bolnici zbog preagresivnog skidanja kilograma pa je ostao bez liječničkog dopuštenja za nastup. Pobjednik je trebao biti sljedeći protivnik Conora McGregora.

Spomenimo i da se na eventu trebao boriti Igor Pokrajac, ali 'The Duke' je nažalost otkazao nastup zbog ozljede.

Main Card

Alistair Overeem vs. Mark Hunt 2

 

Alistair Overeem je dugo u borilačkom svijetu. Borio se i s Cro Copom između ostalih, a jedan je od zastrašujućih boraca koji su kročili u ring. U profesionalnoj karijeri (41-15 MMA, 6-4 UFC) 37 od 41 pobjede završio je prekidom. Od 18 borbi, koje su završile čistim nokautom, 12 je završilo ili udarcem nogom ili koljenom. 'Reem' odlično koristi noge što i ne čudi pošto su mu baza kickboxing i muay thai. Imao je afera s dopingom, ali ovdje se i bez toga radi o vrhunskom borcu bez obzira voljeli ga ili ne.

Nizozemac u prosjeku uputi 73,9 posto značajnih udaraca što je najveći postotak u povijesti teške kategorije, ali i povijesti cijele MMA promocije. No, drži i negativan rekord. U karijeri je nokautiran 10 puta što je najviše među aktivnim borcima na UFC-evom rosteru.

Legendarni Mark Hunt je trenutno najstariji borac u teškoj kategoriji. Ima 42 godine, prošao je od K-1 i PRIDE-a do UFC-a, a također je najstariji i od sva 24 borca koja će se boriti na UFC-u 209. Legenda svjetskog kickboksa drži rekord 12-10-1 u MMA-u od čega je 7-4-1 u UFC-u, a zapamćena je ostala njegova titula K-1 prvaka iz 2001. godine kada je Le Bannera nokautom natjerao da pleše u padu, nokautirao Stefana Leku i u finalu pobijedio velikog Francisca Filha. Valja spomenuti da je cijeli turnir bio autsajder.

Veliki Samoanac drži sjajan rekord i prosječno upućuje 86,4 značajnih udaraca u protivnikovu glavu što je najveći postotak u povijesti UFC-eve teške kategorije. Ništa čudno za bombardera, svatko tko ga je gledao zna gdje se krije njegovo najveće oružje - u desnom krošeu. U UFC karijeri imao je šest 'fight night bonusa' što ga svrstava na treće mjesto u povijesti divizije iza Stipe Miočića (7) i Travisa Brownea (7).

Ovo će biti borba dva teška udarača i nokautera. Alistaira Overeema, koji je poznat po demoliranju svojih protivnika, i Marka Hunta, čovjeka koji je poznat po svojim legendarnim 'walk off' nokautima. Njihova prva borba, još tamo 2008. godine u sklopu Dreama završila je pobjedom Overeema polugom. No, ne trepćite, jedan potez je dovoljan...

Rashad Evans vs. Daniel Kelly

 

Legenda UFC-a i poluteške kategorije Rashad Evans vraća se u kavez nakon skoro godinu dana i poraza od Glovera Teixeire, koji ga je nokautirao u prvoj rundi. 'Suga' je tada pretrpio drugi poraz zaredom, četvrti u zadnjih šest borbi, i znao je da nešto mora mijenjati. Odluka je pala na promjenu divizije - bivši prvak poluteške kategorije će na UFC-u 209 upisati premijerni nastup u srednjoj kategoriji.

U profesionalnoj karijeri drži 19-5-1 u MMA-u od čega 14-5-1 u UFC-u. Borio se i u teškoj kategoriji, a iz poluteške odlazi kao rekorder po vremenu provedenom u kavezu - 4h 02min i 43s.

Možete li vjerovati da se u svojem 21 nastupu tek treći put bori, a da nije uvršten u main ili co-main event? O tolikoj zvijezdi se ovdje radi. Novijim zaljubljenicima u MMA ne preostaje drugo nego pogledati neke od najvećih borbi i najboljih poteza (primjerice, onaj protiv Seana Salmona, ali i onaj protiv Chucka Liddella... uh, taj zvuk).

Evans s 13 pobjeda drži treće mjesto u povijesti UFC-eve teške kategorije iza Jona Jonesa (15) i Ryana Badera (14), a s 50 rušenja drži apsolutni rekord svoje bivše divizije.

Njegov protivnik bit će ne toliko medijski eksponirani Daniel Kelly, za kojeg čelnici UFC-a vjerojatno smatraju da bi Evansu mogao biti lagan zadatak. Naravno da tako veliko ime neće gurnuti u vatru momentalno. Glupo bi bilo da je dobio, primjerice, desetorangiranog Kevina Gasteluma. Ili čak 13. Uriaha Halla...

Kelly je 39-godišnjak, koji u MMA karijeri ima 12-1, UFC 5-1, i ima niz od tri pobjede. Borac je koji pretežito traži borbu u parteru, a kako i ne bi kada mu je baza judo. Ovaj Australac brani čak 65,8 posto pokušaja udaraca svojih protivnika što je drugi najbolji postotak među aktivnim borcima u srednjoj kategoriji. Ispred njega je jedino prvak Michael Bisping.

Khabib Nurmagomedov vs. Tony Ferguson

*(analiza je napisana prije otkazivanja borbe, a odlučili smo ju ostaviti takva kakva je bila prije službene objave UFC-a o otkazivanju)

 

Borba koju nestrpljivo čeka cijeli MMA svijet. Kako riječima opisati iščekivanja ove borbe? Trnci, ushićenje, napetost, ostanak bez daha? Sve od toga. Khabib Nurmagomedov protiv Tonyja Fergusona vjerojatno je najočekivanija borba još tamo od revanša Conora McGregora protiv Natea Diaza, ili opet Conora McGregora protiv Eddieja Alvareza kada je Irac uzeo pojas u lakoj kategoriji. Tada je u isto vrijeme držao pojas i u pero kategoriji te tako postao prvi čovjek UFC-a s dva pojasa u dvije različite kategorije istovremeno.

Prije nego što krenemo u detaljniju analizu, dobro je znati ponešto o Nurmagomedovu. Khabib je tip borca koji doslovno trga svoje protivnike, iscrpljuje ih i mentalno i fizički, a odgovor bi mogao ležati u sljedećem videu. Od malih nogu je volio borbu u parteru, a koga još poznate da se hrvao s medvjedom!?

Borba dva ratnika lake kategorije bit će prva u povijesti divizije za interim pojas. Također, bit će ovo prva borba u povijesti između dva borca koja su nanizala osam ili više pobjeda.

Rus Khabib Nurmagomedov je priča za sebe i radi se o borcu, koji je u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri u 24 borbe upisao 24 pobjede. Dakle, skor mu je 24-0, UFC 8-0, i prvi je izazivač lake kategorije. 'The Eagle' je jedan od osam boraca u povijesti UFC-a, koji su karijeru pod okriljem elitne MMA organizacije počeli s osam uzastopnih pobjeda.

Također, njegovih 21 rušenja protiv Abela Trujilla na UFC-u 160 su do danas rekord organizacije u jednoj borbi. Tip je borca koji će pokušati sve kako bi protivnika srušio u parter i tamo ga unakazio po potrebi. Njegove vještine u grapplingu su izvanredne i trenutno je u top tri borca na svijetu što se toga tiče. Kada bi morali usporediti, njegove vještine u parteru bile bi slične onima Fjodora Jemjeljanenka. Obojica su ruska škola MMA-a, a bazu imaju u sambu.

Ima prosjek od 6,14 rušenja u 15 minuta (tri runde), a ujedno i drugu najbolju obranu od udaraca protivnika, koju drži na visokih 70,3 posto. Nevjerojatan podatak je da prima samo 1,58 udaraca po minuti. Drugim riječima, prima manje udaraca od aktualnog prvaka Conora McGregora! A svatko tko je gledao borbu protiv Michaela Johnsona mogao je svjedočiti makljaži kakva se rijetko viđa u UFC-evim borbama. 'The Eagle' je tada uputio čak 88 značajnih udaraca u parteru što je treći najveći rejting u povijesti UFC-a općenito...

Njegov protivnik bit će jedan od najkompletnijih boraca današnjice,  Amerikanac Tony Ferguson. 'El Cucuy' u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri ima omjer 22-3, UFC 15-1. Jedini poraz pod svjetlima UFC-a nanio mu je Michael Johnson u svibnju 2012. godine, a i tada je izgubio odlukom sudaca. Nikad nije bio nokautiran.

UFC svijetu se predstavio kada je 2011. godine u finalu The Ultimate Fightera nokautirao Ramseyja Nijema u prvoj rundi. Bio je u momčadi Brocka Lesnara, a pobijedio je pulena Juniora Dos Santosa. Od tada je ostvario 15 pobjeda i jedan poraz što je najbolji skor nekog borca koji je došao iz TUF serije.

Krasi ga nevjerojatan osjećaj za prostor, agilnost, raznovrsna tehnika i sposobnost udaraca iz svih pozicija. Jednako je opasan u stojci kao i u parteru, a protivnika podjednako ozbiljno može oštetiti i rukom i nogom. Nevjerojatan je način na koji se brani od rušenja ili, primjerice, kako je protiv Josha Thomsona apsorbirao udarac kolutom prema naprijed.

Devet borbi zaredom je neporažen čime drži najdulji niz trenutno, ali i u povijesti lake kategorije. Čak 17 borbi u karijeri završio je prekidom, a u posljednjih 12 protivnike je završavao osam puta.

Ne može se reći da mu je trademark, ali član American Boxing Gyma tri puta je izveo D'arce gušenje što je najviše u povijesti UFC-a. Moramo priznati da su nam takvi nekakvi neuobičajeni potezi prilično dragi. Potezi poput anakonda gušenja, crucifixa ili, pak, ezekiel gušenja. Nokaut iz crucifixa Garyja 'Big Daddy' Goodridgea i dan danas ostaje jedan od najbrutalnijih nokauta ikada, a evo kako izgleda D'arce u režiji 'El Cucuyja'.

Stvarno je teško prognozirati tko bi ovdje mogao pobijediti. Pitanje je uopće kada je jedna borba u UFC-u zadnji put pružila ovako neizvjesan dvoboj. Jedno je sigurno - co-main event nadmašit će onaj main. S razlogom.

Tyron Woodley vs. Stephen Thompson 2

 

Ponovo. Dvojac se borio za naslov welter kategorije u studenom 2016. godine, a ni četiri mjeseca nakon evo nam revanša. Aktualni prvak 'The Chosen One' Woodley branio je titulu protiv 'Wonderboya' Thompsona, a borba je bila toliko gusta da je završila remijem. Nešto što i nije toliko neuobičajeno, ali ne događa se često.

Woodley i Thompson su odradili pet rundi rata, a većinskom odlukom sudaca dvoboj je završio neodlučeno. Ovakav slučaj upisuje se u treću kolonu profesionalnog skora pa tako 'The Chosen One' sada ima skor 16-3-1 dok je 'Wonderboy' na 13-1-1. Bit će ovo tek treći put u UFC-evoj povijesti da je borba za titulu dobila revanš odmah u idućoj borbi.

Tyron Woodley je 11. prvak welter kategorije. U to se ubrajaju i borci prije promjene formata pošto je welter nekad spadao pod laku kategoriju. Naslov je uzeo Robbieju Lawleru na UFC-u 201, a obrana protiv Thompsona bila je prva u njegovoj šampionskoj eri. Uspješno je obranio pojas pošto je pravilo da prilikom remija pojas ostaje u rukama aktualnog prvaka.

Krasi ga iznimna eksplozivnost i velika moć nokauta, a iako mu više leži stojka dobar je i u borbi u parteru. Od 2013. kada je prešao iz Strikeforcea u UFC upisao je četiri nokauta u prvoj rundi čime drži prvo mjesto sa Stipom Miočićem. Ujedno drže i rekord UFC-a po tom pitanju.

Ima 68,8 posto uspješnih obrana udaraca protivnika, a gotovo ga je nemoguće srušiti u parter. Ovaj bivši hrvač ima nevjerojatnih 95,2 posto obrana od pokušaja rušenja što ga svrstava na drugo mjesto svih vremena u povijesti UFC-a. Nešto što je krasilo i Mirka Filipovića, bilo ga je gotovo nemoguće srušiti.

S druge strane, Stephen Thompson je do remija u borbi za naslov nanizao sedam pobjeda. Od tih sedam pobjeda četiri su bile nokautom ili tehničkim nokautom od čega tri u prvoj rundi. Ovdje se radi o iznimno fizički spremnom borcu, strašno talentiranom, njegove nožne tehnike vjerojatno su najbolje i u cijelom UFC-u trenutno.

Sa svojih pet nokauta od 2012. godine drži drugo mjesto u diviziji iza Matta Browna (6), a čak je pet puta dobio bonus za 'fight of the night'. Nedostaju mu još dva da bi se izjednačio na prvom mjestu s Erickom Silvom (7).

Budući da je borba Khabiba Nurmagomedova i Tonyja Fergusona otkazana, Woodley vs. Thompson sada definitivno slovi za najtraktivniju večeri. Očekuje nas pravi rat, a iako je prošla borba išla do odluke sudaca nakon pet rundi, ništa ne upućuje da bi se to ponovo moglo dogoditi.

Uvodne borbe

U uvodnom dijelu programa gledat ćemo susrete Tysona Pedra i Paula Craiga u poluteškoj kategoriji, Amande Cooper i Cinthije Calvillo u ženskoj slamka kategoriji te Alberta Moralesa i Andrea Soukhamthatha u bantam kategoriji.

Zatim na scenu stupaju Mark Godbeer i Daniel Spitz u teškoj, Iuri Alcantara i Luke Sanders u bantamu, a ono zbog čega će se isplatiti gledati prelimse je borba brzorastuće bosanskohercegovačke zvijezde Mirsada Bektića i Darrena Elkinsa. Sjajni BiH borac trenutno je 12. izazivač pero kategorije, a pobjedom bi se pomaknuo korak prema cilju UFC prvaka. U profesionalnoj karijeri je neporažen (11-0) od čega su četiri nastupa u UFC-u. Dva je pobijedio odlukom sudaca, jedan nokautom, a jedan gušenjem. Slovi za favorita protiv Elkinsa (21-5), koji ima niz od tri pobjede.

Valja izdvojiti i Poljaka Marcina Tyburu, koji će se se u teškoj kategoriji boriti protiv Luisa Henriquea.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti