Obavijesti

Sport

Komentari 1

I ozlijeđena sam vjerovala da su preda mnom najbolje godine

I ozlijeđena sam vjerovala da su preda mnom najbolje godine
1

Moraš vjerovati, jer to je sve što imaš u tom trenutku. Ako u to ne vjeruješ, onda si gotov! Stvarno volim tenis i nisam mogla prihvatiti da ću morati završiti karijeru na taj način, rekla je Petra Martić

VIDEO

Nije mi jasno kako sam okrenula ovaj meč. Osvajanje prvog naslova ostavlja nevjerojatan osjećaj. Ovo su mi najbolji dani u karijeri, izjavila je hrvatska tenisačica Petra Martić u razgovoru za službeni portal WTA Toura nakon što je u Istanbulu osvojila prvi WTA naslov u karijeri svladavši u finalu Čehinju Marketu Vondroušovu 1-6, 6-4, 6-1.

- Ne mogu vjerovati da sam uspjela okrenuti ovaj meč. U jednom trenutku sam se osjećala potpuno bespomoćnom, pogotovo u prvom setu. Napravila sam previše pogrešaka, a ona gotovo nijednu. Igrala je stvarno dobro, dominirala, i nisam bila sigurna mogu li se vratiti - opisala je 28-godišnja Dućanka osjećaj na kraju prvog seta u kojem je 19-godišnja Čehinja bila puno bolja.

No tad je do izražaja došlo iskustvo koje je Martić skupljala godinama, iskustvo igranja finala i u kojima nikako nije uspjela proći tu završnu prepreku, dvaput u pojedinačnoj konkurenciji i još četiri puta u parovima.

- Nisam bila tako nervozna kao u prijašnjim finalima. Igrala sam poen po poen i nisam gledala predaleko u budućnost. Kad sam napravila 'break' na početku drugog seta, počela sam vjerovati. Počela sam igrati duže izmjene i nisam se plašila toga. Uspjela sam se kontrolirati, zadržati koncentraciju na pripremljenoj taktici. To je napravilo najveću razliku u ovom finalu.

Prvi turnir osvojila za pokojnog oca: 'Moja Petra je veliki borac'
Prvi turnir osvojila za pokojnog oca: 'Moja Petra je veliki borac'

Martić iza sebe ima dva odlična rezultata. U Charlestonu je na turniru iz Premier serije došla do polufinala, gdje ju zaustavila Dankinja Caroline Wozniacki, a u Istanbulu je na putu do trijumfa u četvrtfinalu odigrali maratonski meč protiv Kristine Mladenović i do pobjede došla nakon tri sata i 17 minuta, što je najduži dvoboj na WTA turniru u ovoj sezoni.

Odustajanje je riječ koja ne postoji u riječniku Petre Martić. Početkom travnja 2017. bila je 662. tenisačica svijeta, nakon što je deset mjeseci bila bez turnirskih nastupa zbog ozljede leđa. Tri mjeseca poslije, nakon što je u povratničkom nastupu iz kvalifikacija osvojila naslov na ITF turniru u talijanskom gradiću Santa Margherita di Pula, a potom iz kvalifikacija došla do osmine finala u Roland Garrosu i Wimbledonu, već je bila na 89. mjestu WTA ljestvice.

- Kad sam bila ozlijeđena, vjerovala sam da su najbolje godine još uvijek preda mnom. Moraš vjerovati, jer to je sve što imaš u tom trenutku. Ako u to ne vjeruješ, onda si gotov! Stvarno volim tenis i nisam mogla prihvatiti da ću morati završiti karijeru na taj način. Napunila sam se pozitivnim mislima i vjerovala da me još uvijek čeka mnogo lijepih trenutaka na teniskom terenu. Kad vjeruješ i naporno treniraš, sve ti se na kraju poklopi - pojasnila je Petra svoj put od dna WTA ljestvica do ulaska u društvo 40 najboljih.

Prvo finale odigrala je 2012. godine u Kuala Lumpuru i morala predati meč Su-Wei Hsieh zbog sunčanice. Na novi pokušaj da se domogne prvog WTA naslova čekala je šest godina, do prošlogodišnjeg turnira u Bukureštu, gdje je u meču za trofej poražena od Latvijke Anastasije Sevastove. U Istanbulu je konačno dočekala svoj trenutak. I ne misli na tome stati, pogotovo sada kad je krenula sezona turnira na zemljanoj podlozi.

Svaka čast, kraljice! Martić je osvojila prvi naslov u karijeri
Svaka čast, kraljice! Martić je osvojila prvi naslov u karijeri

- Volim zemlju jer odgovara načinu na koji igram. Volim igrati s puno spina, volim igrati skraćene lopte, a to sve dobro funkcionira na zemlji. Volim igrati i na tvrdoj podlozi, ali mučila sam se na početku sezone, nisam mogla pronaći pravi ritam na treninzima pa se to odrazilo na rezultate. Od Charlestona se sve promijenilo i sad proživljavam najbolje trenutke u karijeri. Nadam se da će mi dati dodatnu količinu samopouzdanja do kraja sezone i da bih mogla osvojiti još koji naslov.

Neosporne zasluge za Petrine rezultate ima i 27-godišnja bivša tenisačica Sandra Zaniewska, koja već više od godinu dana putuje s Martić i velika joj je potpora..

- Vjeruje u mene kao nitko drugi. Čak i onda kad i ja mislim da ne mogu pobijediti u nekim mečevima, ona je tu i uvjerava me da ja to mogu. Ako imam problema s tijelom, ona će me masirati, ako nema kondicijskog trenera u blizini, ona će napraviti program vježbi. Uz mene je svaki dan, 24 sata dnevno, dajući sve što može za moju karijeru - iskazala je svoju zahvalnost Petra Martić koja će u tjednima koji dolaze pokušati probiti sljedeću granicu i po prvi put u karijeri ući među 30 najboljih tenisačica svijeta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu