Obavijesti

Sport

Komentari 15

I Ronaldo navija za škotskog drugoligaša Stirling Albion...

I Ronaldo navija za škotskog drugoligaša Stirling Albion...
4

Škotski drugoligaš kupili su navijači te ga spasili od bankrota. Albion je tako postao prvi britanski klub u stopostotnom vlasništvu navijača, koji odlučuju o svemu...

VIDEO

Stirling Albion grcao je u dugovima i životario u nižim ligama. Staromodni 83-godišnji vlasnik Peter McKenzie nije više imao ni volje ni novca uzdržavati klub i želio ga je prodati. Bila je 2008. godina i malom klubu iz najmanjeg škotskoga grada prijetili su bankrot i gašenje. Dug je narastao na 1,5 milijuna funti, a na računu mu je ostalo 300 funti.

Vrijeme je prolazilo, a onda se slučajno pojavio Paul Goodwin, koji se zbog posla doselio u Stirling i počeo odlaziti na utakmice. Nije želio da klub propadne i pokrenuo je kampanju “Kupite Stirling Albion”.

Odmah se susreo s problemima jer je Albion bio treći najlošiji škotski klub u broju navijača. No koristeći se znanjem iz marketinga, Goodwinova kampanja se zakotrljala, a poduprli su je Andy Murray i mnogi nogometaši, uključujući Cristiana Ronalda!

- Nogometni klubovi ujedinjuju i zbližavaju male sredine. Žao bi mi bilo da Albion propadne i zato akcija ima moju punu potporu. Želim vam uspjeh i na poslovnom i sportskom planu - poručio im je Portugalac te postao najslavniji navijač Stirlinga.

Dionica kluba prodavala se po 40 funti i u srpnju prošle godine kampanja je sakupila 300.000 funti. Ostatak je Goodwin osigurao od sponzora, a dio iznosa udruga je podmirila kreditom, koji namjerava vratiti za pet godina, i preuzela je klub.

Albion je tako postao prvi britanski klub u stopostotnom vlasništvu navijača, koji odlučuju o svemu. Plaćaju igračima prijevoz na gostovanja, određuju im plaće, a nedavno su na internetskoj stranici tražili nekoga tko bi udomio potencijalno pojačanje.

Stirling Albion prošle godine ušao je u drugu ligu, no iz nje će ispasti, što nije ni čudno budući da momčad trenira samo dvaput na tjedan. Ugovori su mali, pa rade druge poslove, no ne žele otići iz kluba.

- Najmanje što možemo učiniti za navijače, koji su spasili klub, jest da dajemo sve od sebe. Novac nam nije važan - rekao je kapetan Ross Forsyth.

Stirling nizao rekord do rekorda

Stirling Albion osnovan je 1945. godine, a osim što je trenutačno jedini škotski klub u potpunom vlasništvu navijača, poznat je po puno uspjeha i neuspjeha. Godine 1981. osam mjeseci nisu zabili gol u prvenstvu. Tri godine poslije u škotskom kupu pobijedili su Selkirk 20-0, što je rekordna pobjeda u svim britanskim natjecanjima, a 1991. nisu izgubili nijednu utakmicu u gostima. Bili su prvi otočni klub koji je gostovao u Japanu, a tri dana poslije toga igrali su u Iranu.

Ljutiti navijači osnovali United of Manchester

Nakon što je kontroverzni amerikanac Malcolm Glazer kupio Manchester United, dio ljutitih navijača odlučio je 2005. osnovati novi klub - United of Manchester. Natječe se u amaterskoj ligi i navijači odlučuju o svim poslovima vezanim uz funkcioniranje kluba. Trenutačno su u petoj engleskoj ligi.

Plati 40 eura i postani član Fortune iz Kölna

Po uzoru na Ebsfleet united navijači vode njemačku Fortunu iz Kölna. Pod sloganom “postani i ti pravi menadžer” na stranici deinfussballclub.de uplatom od 40 eura postajete jedan od 9350 članova, koji na internetskim forumima odlučuju o svemu. Fortuna igra u petoj njemačkoj ligi.

Internetska stranica vodi Ebsfleet United

Stranica Myfootballclub.co.uk 2007. godine sakupila je 700.000 funti za preuzimanje ondašnjeg engleskog niželigaša Gravesend & Northfleet. Promijenili su ime klubu, smijenili menadžera i o svim poslovima, uključujući postavljanje taktike, odlučuju glasovanjem na stranicama kluba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled