Obavijesti

Sport

Komentari 9

I treći put u nizu Ristoski uzela odličje na POI: Ovaj put bronca!

I treći put u nizu Ristoski uzela odličje na POI: Ovaj put bronca!
2

'Sretna sam osvojenom medaljom, ali ne i sa skokovima. Dugo smo čekali, pa sam se malo ohladila. Međutim, sretna sam zbog osvojene medalje', rekla je osvajačica brončane medalje u skoku u dalj

VIDEO

Hrvatska paraatletičarka Mikela Ristoski (31) osvojila je brončanu medalju u skoku u dalj u konkurenciji sportaša s intelektualnim poteškoćama na Paraolimpijskim igrama u Tokiju postavši prva hrvatska sportašica koja je osvajala medalje na trima POI u nizu.

Seriju je otvorila u Londonu 2012. osvojivši broncu, prije pet godina u Rio de Janeiru je bila "zlatna", da bi u Tokiju ponovo skočila do bronce. Pobijedila je Poljakinja Karolina Kucharczyk s novim paraolimpijskim rekordom od 6.03 metara, druga je bila Ruskinja Aleksanda Ručkina sa 5.49, dok je "Miki" bila treća sa 5.46.

Nova medalja Hrvatske: Bronca Dine Sinovčića na 100m leđno!
Nova medalja Hrvatske: Bronca Dine Sinovčića na 100m leđno!

Članica AKOSI Medulin je rasla iz skoka u skok, izuzev zadnjeg prijestupa, no no nije uspjela nadoknaditi zaostatak od tri centimetara do srebra,

- Sretna sam osvojenom medaljom, ali ne i sa skokovima. Dugo smo čekali, pa sam se malo ohladila. Međutim, sretna sam zbog osvojene medalje - rekla je Puljanka.

Mikelina je to treća paraolimpijska medalja, sada ima zlato i dvije bronce.

Tokyo 2020 Paralympic Games - The Tokyo 2020 Paralympic Games Opening Ceremony

- Nije to mala stvar, tri medalje u nizu. Zaista mogu biti ponosna, no nisam još sve rekla - dodala je Ristoski koja je nosila hrvatsku zastavu na otvaranju tokijskih POI.

Ristoski je sasvim sigurno jedna od najboljih paraatletičarki svijeta proteklih desetak godina. Jedna od rijetkih je koja se može pohvaliti naslovom paraolimpijske (2016), svjetske (2011, 2017.) i europske (2014) prvakinje. Na svjetskim prvenstvima je osvojila ukupno šest medalja, a čak je tri puta bila svjetska prvakinja (London 2017. i Christchurch 2011. u skoku u dalj, Doha 2015. u troskoku). 

Sa SP-a ima i srebro (2016), te dvije bronce (2012, 2018), a u kolekciji osvojenih odličja u skoku u dalj sa europskih prvenstava ima zlato iz Swansee 2014., srebro iz Grosseta 2016. te bronce iz Bydgoszcza 2021., Berlina 2018. i Stadskanaala 2012. godine. Mikela je u proteklom desetljeću čak pet puta (2012, 2015, 2016, 2017, 2019.) izabrana za sportašicu godine po izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Amputirali su mu nogu dok je bio beba, hodao je s 13 mjeseci! 'Trendžo bi sad bio ponosan...'
Amputirali su mu nogu dok je bio beba, hodao je s 13 mjeseci! 'Trendžo bi sad bio ponosan...'

U Riju je bila ispred Karoline Kucharczyk, no Poljakinja je sada uzvratila.

- Već godinama se nas dvije i Ruskinja borimo. Ovoga je puta bila bolja i moram joj čestitati.

Njezina sportska karijera započela je u srednjoj školi, kada ih je jednom prilikom posjetila trenerica i paraolimpijka Jelena Vuković. Kod nje je i počela trenirati, a potom je upoznala trenera Daniala Temima s kojim radi od 2008. godine, odnosno već 13 godina.

U početku svoje sportske karijere usporedno je radila u pulskoj studentskoj menzi. No, šefica joj je rekla da mora birati između posla ili atletika jer oboje teško raditi. Izabrala je atletiku.  Naglasila je kako su joj trener i obitelj najveća podrška. Otkrila je kako obožava tetovaže. Na zapešću imam šapice psa. Zatim škorpiona po svom horoskopskom znaku, pa jednu posvećenu mami.

- Za sada ne razmišljam o novoj tetovaži, mislim da je bilo dosta.

Njezin trener je naglasio kako je zadovoljan broncom, ali i da je priželjkivao srebro.

- Moramo biti zadovoljni medaljom, premda smo se nadali srebru, kako bi kompletirala sve tri paraolimpijske medalje. Nadam se da će Mikela i u budućnosti biti konkurentna. Ona je prva koja je osvojila tri medalje u nizu, a nadam se da će osvojiti i četvrtu," dodao je Temim koji o Mikeli ima samo riječi hvale.

Ivan Katanušić srebrni po jakoj oluji u Tokiju: Treneru sam rekao da ću poginuti za medalju
Ivan Katanušić srebrni po jakoj oluji u Tokiju: Treneru sam rekao da ću poginuti za medalju

- S njom je milina raditi, ona je izuzetno vrijedna i skromna i ambiciozna djevojk. Mislim da ima ambicija još najmanje do Pariza za tri godine - zaključio je.

Izbornik Damjan Sedić je dodao kako Ristoski ima izvanrednu karijeru.

- Mikela je odlična, super je skakala i samo tri centimetara su nedostajala do srebra. Do zlata realno nije mogla. Ona ima izvanrednu karijeru i nadam se da će trajati još barem do Pariza - kazao je Sedić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji
NESRETNI YANNICK

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji

Krenuo je s utrkom spusta pa završio u ogradi, ali tamo nije stao već se 'klizao' niz padinu, a prije nego što su Chabloza poslali u bolnicu, imobilizirali su mu ruku.

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje
PARIŠKI CIKLUS

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje

Od strane Hrvatskog olimpijskog odbora trener KKK Marsonia Igor Krajina dobio je status olimpijskog trenera te je promoviran u IV. kategoriju, odnosno u kategoriju kvalitetnog trenera
Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala
RUKOMETNI EP

Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala

Norvešku su do važne pobjede predvodili Sebastian Barthold sa šest golova, Magnus Gullerud s pet pogodaka, te Sander Sagosen sa četiri gola, dok je kod Španjolske najefikasniji bio Jorge Maqueda