Sport

Komentari 12

I vi možete osvojiti olimpijsku medalju: Grudanje stiže na ZOI

I vi možete osvojiti olimpijsku medalju: Grudanje stiže na ZOI

Pravila igre su jednostavna, dvije momčadi od po sedam igrača grudaju se na terenu dimenzija 10 metara puta 36 metara. Cilj igra je osvojiti suparničku zastavu ili grudama izbaciti svih sedam protivničkih igrača

Olimpijski pobjednik ne može biti baš svatko. U redu, na Igrama se ponekad i dogodi iznenađenje, pokoja senzacija, ali opet su to ljudi koji, ako baš i nisu u samom vrhu svojeg sporta, onda su barem tu negdje.

Treniraju svaki dan, i to po dva puta, paze na prehranu, idu na visinske pripreme i odriču se puno toga da bi možda jednom uzeli tu medalju. U svakom slučaju, nitko do medalje nije došao slučajno.

E, to će se u Pekingu za četiri godine promijeniti. U glavnom kineskom gradu baš svatko će imati priliku postati olimpijski pobjednik ili medaljaš. Ali, baš svatko...

Ako ste mislili da je kasno za olimpijske snove, bome ste se prevarili. A šansu života omogućili su vam Japanci. Možda točnije, žele vam omogućiti jer lobiranje još uvijek traje. Japanci su Međunarodnom olimpijskom odboru došli s idejom da na Zimske olimpijske igre uvrsti - grudanje. I to već od 2022.

Da, grudanje. Ono kad u ruku uzmete snijeg i napravite kuglu, a potom je bacite na nekoga. Nekad su vas psovali zbog toga, a 2020. za to ćete dobiti zlato. Naravno, pod uvjetom da pogodite što više ljudi. I ta priča nije od jučer, Japanci su savez za taj sport osnovali još prije 25 godina te redovito održavaju turnire i prvenstva.

Japanci su napisali i pravila, ništa komplicirano, ali ipak su se potrudili sportu dati okvire. Uglavnom, dvije momčadi grudaju se na terenu dimenzija 10 metara puta 36 metara. Na tom sportskom borilištu nalazi se i nekoliko barijera iza kojih se igrači obiju momčadi mogu skloniti i zaštititi od gruda. Obje momčadi blizu centra igrališta imaju zastavu, a cilj igre je osvojiti tu zastavu, ili preciznim pogocima izbaciti sve suparničke igrače.

Japanci kažu da je grudanje prisutno u 11 zemalja svijeta te da se ozbiljno, osim u Japanu, igra u Americi, Kanadi, SAD-u, Finskoj, Švedskoj, Rusiji, Australiji, Kini... 

Uskoro će, nema sumnje, doći i u Hrvatsku. I nemamo ništa protiv, jer zašto da klinci zimi snježnim grudama gađaju vozila javnog gradskog prijevoza, kad već mogu još samo malo istrenirati ruku i biti olimpijski pobjednici. 

Najčitaniji članci