Obavijesti

Sport

Komentari 1

'Igrat ću za Spanoulisa, a prošle godine odbio sam Partizan...'

'Igrat ću za Spanoulisa, a prošle godine odbio sam Partizan...'

Divim se Luki Dončiću i Nikoli Jokiću. Od naših, idoli su mi Dražen Petrović i Bojan Bogdanović. Nadam se da ću i ja jednog dana doći do tih razina, kaže razigravač Cibone Luka Krajnović

VIDEO

Mario Petrović, poduzetnik te komunikacijski i marketinški stručnjak, postao je u studenom prošle godine predsjednik Cibone. Da se u klubu konačno nešto pokrenulo, potvrdilo je osvajanje Kupa Krešimira Ćosića nakon dugih devet godina.

POGLEDAJTE VIDEO: Muzej Dražen Petrović

Pokretanje videa...

Muzej Dražen Petrović 02:24

U finalu igranom u Rijeci u dramatičnoj utakmici punoj uzbuđenja pala je Cedevita Junior (67-65). Pod Tornjem je sad nekoliko talenata zanimljivih tržištu, poput Roka Prkačina, Lovre Gnjidića, Danka Brankovića... Nedavno im se priključio i Luka Krajnović (17).

Želio ga Partizan

Ovaj samozatajni mladić u Cibonu je došao iz Bosca, kluba koji igra Prvu ligu. U prosjeku je imao 15 poena, četiri skoka i četiri asistencije. Zanimljivo, o Krajnoviću se dosad više pisalo u - susjedstvu.

- Tako je ispalo. Prošle su godine svi srpski portali prenijeli da me želi Partizan. Znate one njihove bombastične naslove... Imao sam ljetos na stolu ponude osam abaligaša, među njima i Partizana. Bilo je i upita iz Španjolske, međutim, u tom trenutku nisam se odlučio ni za jednu od tih opcija - kaže playmaker Cibone pa pojašnjava:

- Htio sam se okušati na većoj razini, ali samo negdje gdje ću odmah moći pomoći i vratiti ukazano povjerenje. Uvjeren sam da to u Ciboni mogu već sad. Možda i bolje da sam ostao u Hrvatskoj. Roditelji su uz mene. Oni su ovdje da me, figurativno, tu i tamo klepe po ušima. Da ne poletim.

Zagreb: HT Premier liga, 21. kolo, KK Cibona - KK Vrijednosnice Osijek

Vodit će ga Spanoulis

Uhvatili smo ga nakon treninga. Ne propušta nijedan.

- Uskrs, Badnjak, Božić, Nova godina. Treniram svaki dan. Tad nema klupskih treninga pa radim individualno. Smatram da baš ti treninzi rade razliku. Treneri koji su mi najviše pomogli u životu su, prvenstveno Ivan Tomas, zatim Petar Babić, Pavel Sovulj i Edi Rački. 

Trud se isplatio. Iako je Cibona miljama daleko od Eurolige, Krajnović će zaigrati onu juniorsku. No, ne u dresu "vukova". Cibonini juniori zadnji su put igrali juniorsku Euroligu prije dvije godine...

- Zaigrat ću za Next Generation Team. To je momčad u kojoj će biti neki od najtalentiranijih igrača iz regije, a vodit će nas Vassilis Spanoulis. Velika mi je čast, čovjek je najbolji strijelac i asistent u povijesti Eurolige. Turnir će se održati u Beogradu od 25. do 27. veljače, a mi smo u grupi B s ASVEL-om, Lietkabelisom i Megom. Pobjednik turnira ide na Final Four u svibnju.

Luka je jedno vrijeme trenirao i tenis. I, koliko čujemo, bio jako dobar.

- Sa sedam i pol godina počeo sam trenirati košarku u Zagrebu. Paralelno sam trenirao i tenis, ali tata me, srećom, usmjerio u košarku. Do 12. godine bio sam u Zagrebu pa prešao u Cedevitu. U Bosco sam došao s 15 i pol godina, a sad, eto, u Cibonu.

Osvojio četiri prvenstva Hrvatske

Krajnoviću sigurno nije odmogla činjenica da je prošle godine s kadetima Bosca senzacionalno osvojio prvenstvo Hrvatske. U finalu je pala Cibona (88-80). Luka je bio MVP završnice. Od osmine finala do kraja imao je prosjek od 31 poena, 11 skokova i osam asistencija.

Nije mu to, međutim, bilo ništa novo. S 11 godina osvojio je U-12 prvenstvo, a isto ponovio godinu dana kasnije. Osvojio je i U-15 naslov. Svaki put ponio je titulu MVP-ja.

- Još ljetos smo pregovarali s Cibonom, ali realiziralo se prije mjesec dana. U Boscu mi je bilo predivno. To je manji klub, vlada obiteljska atmosfera. Trener Babić bio mi je poput oca ili starijeg brata. I dečki s klupe bili su baš pravi frajeri, bili smo prava momčad.

Zagreb: HT Premier liga, 21. kolo, KK Cibona - KK Vrijednosnice Osijek

Ovaj mladić s Laništa bio je u svim mlađim dobnim kategorijama hrvatske reprezentacije. Iako je igrao u Boscu, klubu drugog ranga hrvatske košarke, njegove igre nisu promakle ni tadašnjem izborniku A reprezentacije, Veljku Mršiću.

- Bio sam na jednom širem popisu prošle godine. Odradio sam nekoliko treninga s iskusnijim igračima poput Bundovića, Badžima... Velika čast i obaveza. Mršić je bio zadovoljan viđenim i kazao mi kako će uskoro doći moje vrijeme. San mi je jednog dana zaigrati za reprezentaciju i osvojiti medalju. Uz, naravno, odlazak u NBA.

Još ide u srednju školu

Ako igrate u Ciboni, morate se naviknuti na česta putovanja i višesatne vožnje autobusom. Luka je još srednjoškolac pa je nekako morao prilagoditi raspored.

- Idem u treći razred Privatne sportske i jezične gimnazije Franjo Bučar. Još kao dječak znao sam da želim postati profesionalni košarkaš pa sam, srećom, upisao privatnu srednju školu. Da nisam, možda bi bilo teže pronaći zajednički jezik s profesorima oko izostajanja iz škole, odgovaranja, pisanja ispita. U ovoj školi izlaze mi u susret, a ja se trudim dolaziti koliko mogu - kaže Luka pa dodaje:

- Najdraži predmet? Vjerojatno hrvatski, a volim i etiku. Oba predmeta predaje mi profesor Dominik Raca, naš poznati odbojkaški sudac. Vrhunski je pedagog, čovjek prepun životnih iskustava, zna prenijeti znanje...

Na treninge ide tramvajem, a obožava Formulu

Spomenuo si NBA. Gledaš li ga noću? 

- Godinama smo kod kuće imali NBA League Pass, ali sad baš i ne stižem gledati. Najviše volim gledati ABA ligu. To su dečki s kojima ću se sad okušati, želim upijati i gledati kako igraju. U posljednje vrijeme intenzivno pratim Formulu 1. Oduševio me Netflixov dokumentarac Drive to Survive.

Luka trenutačno polaže vozački pa je i to jedan od razloga što ga zanima Formula 1. Na treninge još uvijek dolazi tramvajem.

- Jedan sam od rijetkih. Nekoliko igrača ima sponzorske ili privatne automobile. Suigračima je simpatično što dolazim javnim prijevozom, ali nema do Brankovića i njegovog Volkswagen Up-a. Zamislite čovjeka od 215 centimetara u tako malom autu. Sjedalo pomakne do kraja - kaže Cibonin razigravač kroz smijeh.

Nekoliko igrača smatra uzorima.

- Divim se Luki Dončiću i Nikoli Jokiću. Oduševljava me njihova elegancija. Od naših, idoli su mi Dražen Petrović i Bojan Bogdanović. Nadam se da ću i ja jednog dana doći do tih razina - podvukao je Luka, velika nada i budućnost hrvatske košarke, a mi smo mu zaželjeli sreću na juniorskom turniru Eurolige te u nastavku sezone.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Dinamo smijenio Vlatku Peras
PRELOMILI SU

Dinamo smijenio Vlatku Peras

Dugo se to spominjalo, ali iz tjedna u tjedan se Vlatka Peras pojavljivala na tribinama, kao i na radnom mjestu u Dinamu. No, na kraju je maknuta s dužnosti

'Petko, ostani': Navijači Dinama sa snažnom porukom Petkoviću, Ristovski poveo veliko slavlje...
REPORTAŽA S FEŠTE

'Petko, ostani': Navijači Dinama sa snažnom porukom Petkoviću, Ristovski poveo veliko slavlje...

Iza Dinama je turbulentna sezona puna uspona i padova, ali i slatkim krajem. 'Modri' su osvojili domaću trostruku krunu, ali možda im je najveća ovosezonska pobjeda atmosfera koju su izgradili s navijačima...
Šimić o odlasku iz Dinama: 'Igor i ja htjeli smo igrača, a u upravi su ponudili smiješan novac'
MALO O SVEMU

Šimić o odlasku iz Dinama: 'Igor i ja htjeli smo igrača, a u upravi su ponudili smiješan novac'

Mislim da je Bišćan otišao zbog te konstantne borbe za vlast. Griješi se, ali mislim da je odrađen korektan posao. Riskirali smo dosta, rekao je Šimić