Sport

Komentari 10

IHF uveo nova pravila za Rio: Suci će dobiti plave kartone...

IHF uveo nova pravila za Rio: Suci će dobiti plave kartone...

Jedno od pet pravila je plavi karton kojim će se dodatno kažnjavati grubost. Konačno je određeno koliko momčad ima dodavanja nakon podignute ruke za pasivni napad

Suci će na rukometnom olimpijskom turniru u Rio de Janeiru uz žute i crvene kartone dobiti i plavi, koji će značiti da će uz diskvalifikaciju igrača kojem je pokazan plavi karton još biti dodana pisana izjava suca nakon utakmice na temelju čega će disciplinska komisija odlučivati o dodatnoj kazni.

To je jedno od pet pravila koje je Međunarodna rukometna federacija uvela za natjecanje u Brazilu. Pravila su testirana na Svjetskom prvenstvu juniora i kadeta u Brazilu i Rusiji, a ratificirana su od strane IHF-a te objavljena na posljednjem kongresu Međunarodne rukometne federacije pred kraj prošle godine.

IHF je na službenoj stranici objavio kako nova pravila vrijede od 1. srpnja 2016. 

- Prema istraživanju koje smo proveli u suradnji s momčadima, delegatima i sucima nakon testiranja novih pravila, ona su primljena pozitivno, kako od tehničkih osoba tako i od igrača - objavila je Međunarodna rukometna federacija.

Pasivni napad

Konačno ćemo znati kad završava pasivni napad. Dosad su to bila dva do tri dodavanja nakon što je ruka u zraku, neki su suci znali to rastegnuti, a sad je određeno kako je to šest dodavanja prije nego sudac pasivnoj momčadi uzima loptu.

Nova pravila IHF-a:

1. Golman igrač: Od sada golman može biti korišten kao sedmi igrač
2. Ozlijeđeni igrač kojem se pruža pomoć mora napustiti igru i ponovno može ući tek nakon trećeg napada svoje momčadi
3. Pasivni napad: Nakon što sudac podigne ruku za pasivni napad, momčad ima maksimalno šest dodavanja prije šuta na gol
4. Termin: U pravilima 8:5, 8.6, 8:10c i 8:10d, termin "posljednja minuta utakmice" zamijenjen je terminom "posljednjih 30 sekundi utakmice"
5. Plavi karton - Suci dobivaju plavi karton koji se dodjeljuje kao dodatna kazna kod diskvalifikacije igrača. U slučaju plavog kartona izvještaju utakmice bit će dodana pisana izjava o incidentu na temelju koje će dodatno odlučivati disciplinska komisija