Sport

Komentari 49

Imamo problem! Bez gola iz slobodnog udarca tri godine

Imamo problem! Bez gola iz slobodnog  udarca tri godine

PUCAČA IMA Osim Darija Srne, vjerujem da bi slobodnjake dobro pucali Niko Kranjčar i Danijel Pranjić, kaže Baka Slišković, koji nekoć Ivkoviću zabio iz kornera

Ima li hrvatska reprezentacija kvalitetne izvođače slobodnih udaraca? Ako je suditi po statistici, koja otkriva kako su izabranici Slavena Bilića zadnji put zabili iz slobodnog udarca još 2009. godine, kada je Srna ''probušio'' golmana Lihtenštajna - Jehlea, onda bi se moglo zaključiti da imamo. A kad se tome dodaju i riječi dvojice legendarnih izvođača slobodnjaka, Blaža Sliškovića i Marka Mlinarića, onda dileme više nema. Imamo problem!

- U neizvjesnim utakmicama koje odlučuje jedan potez, važno je imati kvalitetne izvođače slobodnih udaraca, poput Ronalda, Juninha, Roberta Carlosa, Bechama, Del Piera, Mihajlovića, Asanovića, Prosinečkog... Bojim se da mi, osim možda Srne, drugih nemamo. Pogotovo ljevaka - kaže Marko Mlinarić, koji je bio poznat po tome što je slobodnjake jednako dobro izvodio i lijevom i desnom nogom.

S njim se složio i ''doktor'' za slobodnjake, Blaž Slišković, koji je bio prava napast za protivničke golmane. Tomislavu Ivkoviću zabio je iz kornera!?

- Nema tu puno filozofije, s tim se rodiš ili ne. Ili znaš ili ne znaš. Vježbom se može usavršiti šut punom nogom, felš ili da lopta pada iza živog zida, no ako to nemaš u sebi, badava ti vježba - tvrdi Slišković.

Da je sve u vježbi, majstori poput Asanovića i Prosinečkog mogli su održati pokoji sat ''vatrenima'', no čini se kako materijala baš i nema. Nije slučajno što osim Srne reprezentativci ni u klubovima ne izvode slobodnjake.

- Meni se čini kako bi dobri mogli biti Niko Kranjčar i Danijel Pranjić, oni sigurno imaju potencijala - smatra Slišković, a Mlinarić dodaje:

- Možda još jedino Rakitić. Modrić sigurno ne, kao ni Eduardo, Mandžukić, Jelavić, Vukojević...

Reprezentacija je ogledalo klubova, a u protekloj sezoni igrači Dinama nisu zabili nijedan gol iz slobodnog udarca, dok su igrači Hajduka zabili svega dva puta. No udarci Neretljaka i Vukovića nisu bili ni toliko ubojiti, ni precizni, koliko se golmani Osijeka Vargić i Lučkog Kovačić traljavo reagirali.

Teoriju o ''urođenom talentu'' za slobodnjake potvrđuje i primjer golmana koji su ih sjajno izvodili. Svakako najpoznatiji je rekorder sa 103 postignuta gola Brazilac Rogerio Ceni, te Paragvajac Chilavert, Kolumbijac Higuita... Nedavno je iz slobodnjaka zabio i Danijel Subašić.

Edin Mujčin: U Dinamu nema pravog izvođača

Čini mi se nevjerojatno da tri godine nisu zabili iz slobodnog udarca. Možda imaju premalo pokušaja, tko zna, rekao je Edin Mujčin.

Dinamo prošle sezone nije zabio nijedan gol iz slobodnjaka.

- Sad ni ne vidim kvalitetnog izvođača, nema ga - kaže Edin.

Najčitaniji članci