Obavijesti

Sport

Komentari 10

Inicijativa u Saboru: Vrijeme je da se s MMA-a makne stigma i prizna ga se kao vrhunski sport!

Inicijativa u Saboru: Vrijeme je da se s MMA-a makne stigma i prizna ga se kao vrhunski sport!

'Imamo i tradiciju i globalne uspjehe i popularnost i promociju Hrvatske. No, ono što nemamo je priznanje slobodne borbe kao sporta', objasnio je u Saboru Daniel Spajić i založio se za priznanje slobodne borbe

VIDEO

Tijekom korone svoje slobodno vrijeme smo kratili raznim aktivnostima, a zabilježeni veliki porast internet prometa govori kako smo uživali gledajući streaming servise i brojne sportske događaje od kojih ću izdvojiti UFC kao jednu od rijetkih sportskih organizacija koja je organizirala uspješne evente usprkos mjerama. MMA, odnosno slobodna borba u Hrvatskoj ima veliku tradiciju - od pokojnog Branka Cikatića koji je dva puta oblačio manje rukavice, do apsolutne legende i jednog od najpopularnijih hrvatskih sportaša uopće, te bivšeg saborskog kolege - Mirka Filipovića Cro Copa tu su i najuspješniji prvak UFC-a u teškoj kategoriji Stipe Miočić, te brojni prvaci u raznim proslavljenim organizacijama, od poljskog KSW-a, Soldića, Račića, započeo je izlaganje u Saboru zastupnik iz kluba Domovinskog pokret Daniel Spajić o inicijativi koju je svojevremeno pokrenula Hrvatska MMA Unija, a to je priznavanje MMA-a u Hrvatskoj kao vrhunskog sporta. 

Podsjetimo, prije dvije godine krenula je suradnja između 24sata i Fight Nation Championshipa, a nakon toga je slobodna borba preko YouTubea stigla u mnoge domove u Hrvatskoj i regiji. Interes je sve veći, sport raste rapidnom brzinom na amaterskoj i profesionalnoj razini, ali borci još uvijek nemaju kategorizaciju te sama slobodna borba nije priznata kao sport.

Pokretanje videa...

Slow motion | ARMAGEDON 2 ČETVRTFINALE VIDEO

- Mogao bih ovako nabrajati unedogled, no poanta je jasna - slobodna borba ima veliku tradiciju u Hrvata. A k tome je prilično i gledana pa je nedavni event FNC-a u Šibeniku pogledalo preko pola milijuna ljudi u prijenosu uživo. Dakle, imamo i tradiciju i globalne uspjehe i popularnost i promociju Hrvatske. No, ono što nemamo je priznanje slobodne borbe kao sporta - pojasnio je Spajić pa nastavio:

Čudesne brojke: Polufinale FNC 'Armagedona' uživo na 24sata pratilo preko pola milijuna ljudi
Čudesne brojke: Polufinale FNC 'Armagedona' uživo na 24sata pratilo preko pola milijuna ljudi

- Pankracija je uvedena na 33. Olimpijskim igrama antičkog doba davne 648. godine prije Krista dok kod nas zbog izostanka kategorizacije ovi vrhunski i priznati sportaši tijekom korone ne samo da se nisu mogli natjecati već nisu mogli ni trenirati. Podsjećam, ovo je jedan od rijetkih sportova koji privlači i strane investicije u Hrvatsku, a American Top Team samo je jedan od primjera. Borci treniraju, bore se u amaterskim i profesionalnim natjecanjima, doslovno ostavljaju i znoj i krv u oktogonu u najbrže rastućem sportu u svijetu, a kod nas nemaju ni minimum sportskih mogućnosti.

S Mirkom Filipovićem Hrvati su upoznavali MMA, a hrvatska legenda sad je i počasni predsjednik Hrvatske MMA unije koji je dao podršku spomenutoj inicijativi. Ona je došla do Sabora, a hrvatski će vrh sad imati priliku reći što misli o promociji Hrvatske na toj razini. 

Zagreb: Predstavljanje hrvatske MMA unije

- Zato ću podržati inicijativu i potpisati peticiju u kojoj će, nadam se, sudjelovati i brojni kolege iz Sabora kao i iz svijeta sporta i javnog života jer je ovo pitanje iznad puke politike - vrijeme je da sa jednog od naših najpopularnijih sportova uklonimo stigmu i premjestimo ga iz sive zone tamo gdje u potpunosti i pripada - u vrhunski sport - zaključio je zastupnik Spajić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom