Obavijesti

Sport

Komentari 2

Iranka koja je nastupila bez hidžaba vratila se u zemlju: Dočekali su je kao heroinu

Iranka koja je nastupila bez hidžaba vratila se u zemlju: Dočekali su je kao heroinu

Zbog klime tijekom finala natjecanja i činjenice da sam pozvana da startam kada to nisam očekivala, našla sam se zapetljana u svoju tehničku opremu. Zbog toga nisam obratila pažnju na hidžab, rekla je Rekabi

VIDEO

Iranska sportska penjačica Elnaz Rekabi, koja je sudjelovala bez hidžaba na azijskom prvenstvu u penjanju u Južnoj Koreji, vratila se u srijedu u Teheran gdje su je dočekali kao heroinu njeni navijači.

Elnaz Rekabi, 33, prekršila je strogi iranski kodeks odijevanja - ali je kasnije rekla da joj je hidžab spao "nenamjerno". Nakon natjecanja nestao joj je svaki trag, tri dana nitko nije znao gdje je, ali sada se pojavila u Teheranu živa i zdrava. 

Naime, ona je na natjecanju sudjelovala bez hidžaba samo u dresu u bojama Irana i s maramom u kosi što je protumačeno kao gesta solidarnosti s prosvjedima koje je prije mjesec dana izazvala smrt kurdske Iranke Mahse Amini (22) koja je umrla sredinom rujna nakon što je pala u komu poslije privođenja u Teheranu. Policija je odbacivala tvrdnje po kojima je djevojka pretučena u pritvoru gdje je završila zbog navodnog kršenja pravila prema kojemu žene moraju nositi marame i skromniju odjeću. 

Islamska Republika nameće i iranskim sportašicama nošenje vela čak i na natjecanjima u inozemstvu.

"Elnaz je heroina", uzvikivali su deseci ljudi okupljeni ispred terminala zračne luke kako bi dočekali mladu ženu uz pljesak i ovacije.

- Zbog klime tijekom finala natjecanja i činjenice da sam pozvana da startam kada to nisam očekivala, našla sam se zapetljana u svoju tehničku opremu. Zbog toga nisam obratila pažnju na hidžab koji sam trebala nositi - rekla je Rekabi odjevena u crnu jaknu s kapuljačom i bejzbolsku kapu.

- U Iran sam se vratila u miru, savršenog zdravlja i prema planiranom programu. Ispričavam se iranskom narodu zbog stvorenih tenzija - rekla je.

Mnogi su skeptični oko razloga koji je navela i u objavi na Instagramu i ponovila u intervjuu državnoj televiziji u zračnoj luci, vjerujući da je to rečeno pod prisilom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti