Obavijesti

Sport

Komentari 45

Istina je vani: Za Hillsborough nisu krivi navijači Liverpoola

Istina je vani: Za Hillsborough nisu krivi navijači Liverpoola
5

Neovisno povjerenstvo u srijedu je nakon istrage duge 23 godine iznijelo pravu istinu o tragediji Hillsborough u kojoj je poginulo 96 navijača 'redsa'. Premijer se ispričao

VIDEO

Nakon više od 23 godine istraga o velikoj tragediji na stadionu Hillsborough konačno je okončana. Neovisno povjerenstvo osnovano za Hillsborough u srijedu je obznanilo da za tragediju na stadionu Sheffield Wednesdaya nisu krivi navijači Liverpoola kojima se više od dva desetljeća predbacivala krivnja za smrt 96 Liverpoolovih navijača i 766 ozlijeđenih.

Britanski premijer David Cameron uputio je javnu ispriku žrtvama tragedije nakon što su objavljeni dokumenti prikazali službene pokušaje da se istina zataška.

- Današnje izvješće pokazalo je da su obitelji žrtava Hillsborough tragedije pretrpjele dvostruku nepravdu, neuspjelim pokušajem države da zaštiti njihove voljene i dugo čekanje kako bi doznali istinu te pokušaje ocrnjivanja preminulih tako što ih se prikazalo da su sami odgovorni za svoju smrt - rekao je Cameron i ponudio ispriku:

- U ime Vlade i naše države izražavam duboko žaljenje zbog ove dvostruke nepravde koja se nije ispravila toliko dugo.

Cameron je iznio faktore koji su doveli do tragedije, od stadiona koji ne bio dorastao standardima, kriva procjena policije, slaba reakcija medicinske i zaštitarske službe.

Jedna od najvećih tragedija u povijesti nogometa dogodila se 15. travnja 1989.  na utakmici polufinala engleskog FA Cupa između Nottingham Foresta i Liverpoola na stadionu Hillsborough na kojem je život izgubilo 96 navijača 'redsa'. Zbog prevelikog broja navijača koji su pušteni na jednu od tribina došlo je do prenatrpanosti. Navijači su pokušavali preskočiti ogradu no zbog prevelikog pritiska mnogi se ostali zaglavljeni te se nisu izvukli, a velik broj navijača ostao je ozlijeđen.

Nakon tragedije neki mediji, u kojima je prednjačio tabloid The Sun,prebacivali su krivnju na navijače Liverpoola pa čak do te mjere da su neutemeljeno i neumjesno pisali kako su navijači krali od unesrećenih pa čak i urinirali što je izazvalo revolt među navijačima diljem Engleske, a posebno među navijačima Liverpoola koji su bojkotirali kupovinu The Suna što u velikom broju čine i danas.

S ciljem otkrivanja konačne istine navijači Liverpoola pokrenuli su kampanju "Justice for 96" (Pravda za 96).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku