Obavijesti

Sport

Komentari 46

Ivano vs Nikola: Rivalstvo koje je rukomet diglo na višu razinu

Ivano vs Nikola: Rivalstvo koje je rukomet diglo na višu razinu
12

Ivano Balić i Nikola Karabatić obilježili su ne to desetljeće, nego cijelu rukometnu povijest čudesnim rivalstvom. Jedan je najbolji svih vremena, drugi odmah do njega

VIDEO

U sljedećim tjednima na portalu 24sata pozabavit ćemo se najvećim rivalstvima u svijetu sporta. Nogomet, košarka, rukomet, boks, F1, čak i umjetničko klizanje - svaki sport ponudi suparništva o kojima se s posebnim užitkom raspravlja. Među takvima je i ono Balićevo i Karabatićevo , s kojim nastavljamo serijal tekstova nazvan Najveća sportska rivalstva .

Ono što su nam u nogometu pružili Leo Messi i Cristiano Ronaldo , u boksu Ali i Frazier , u košarci Bird i Magic to rukometu i svim njegovim obožavateljima posljednjih desetak godina poklanjaju Ivano Balić i Nikola Karabatić . Bilo je velikih i prije njih, no nikada u isto vrijeme nisu živjela i igrala dva takva rukometaša kao što su Ivano i Nikola .

Jedan kao da je izmislio rukomet, umjetnik kakvog ovaj sport nije vidio , čovjek koji mijenja pravila, igrač kojem se dive i oni koji rukomet ne razumiju, ne prate ili ga jednostavno ne vole. No zbog njega pogledat će pokoju utakmicu. Počet će čak i trenirati ili na treninge poslati svoju djecu. Da, samo zbog njega. Jer to što je Balić radio, i još uvijek radi, ne viđa se često. Ili bolje rečeno - nije se viđalo do tada. On je srednji vanjski koji pomiče granice, a njegovim čudesnim rješenjima znali su usred utakmice zapljeskati i protivnički igrači.

VIDEO

Drugi, rukometni stroj . Igrač koji dominira snagom, rukometaš kakvih je sve manje, mašina koja melje i u obrani i u napadu. Iako je nešto sporiji od Balića i nema takva vizionarska rješenja, Nikola Karabatić možda je i najkompletniji rukometaš svih vremena. Iako predispozicijama više klasični lijevi vanjski igrač, Karabatić je primarno srednji i kao takav je pravi vođa neponovljive francuske generacije koja je osvojila sve što se moglo.

VIDEO

No ono što njih dvojicu izdiže daleko od drugih je upravo njihovo rivalstvo i sreća da žive i igraju u isto vrijeme. Ivano je pet godina stariji, no dočekao je Karabatića u borbama za trofeje, a u pamćenju najviše ostaje njihov sudar u finalu Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj 2009. godine .

Karabatić je oštro faulirao Balića udarcem u vrat, a nakon što nije dobio isključenje Ivano je izgubio živce, unio mu se u lice i umalo je sve preraslo u fizički obračun dva najbolja rukometaša u povijesti.

VIDEO

- Hoće li između nas opet sve biti u redu? Pa mi se ni ne poznajemo! - odbrusio je Karabatić odmah nakon finala.

No prepucavanje je počelo puno prije.

- Zaustavio sam ga prije, zaustavit ću ga opet - najavio je Svjetsko prvenstvo Karabatić kroz sudar s Balićem.

Nije dugo trebalo čekati na odgovor rukometnog genijalca.

- Onoga dana kada me on potpuno zaustavi, ostavit ću se rukometa - rekao je Balić nakon čega je uslijedio novi Karabatićev odgovor:

- Ma on se sigurno šalio. Siguran sam da to neće napraviti.

Bile su to tenzije prije i neposredno poslije SP-a. Naslov je uzela Francuska i to je vjerojatno najbolniji poraz veličanstvene hrvatske generacije. Nikola je u jednu ruku zaustavio Ivana, no hrvatski se genijalac nije oprostio . Nastavio je svoju veliku karijeru u jednakom prgavom stilu kao i do tada. U njegovom je sportskom životu sve nekako bilo van svih pravila.

Igor Kralj/PIXSELL

Najprije je iz Splita otišao u Metković, a onda kada ga je svijet već jako dobro upoznao u Portugalu 2003. i kada je mogao birati klub i plaću, Ivano je otišao u San Antonio bez obzira na brojne ponude bogatih Nijemaca.

- Zašto San Antonio? Zato što je tamo bio Jackson Richardson . Nisu važni novci, nisu važni ni trofeji, samo sam želio igrati sa svojim idolom i to sam ostvario. Mogao sam puno više zaraditi u drugim klubovima, mogao sam i više osvojiti, no ne žalim ni za čim - rekao je Ivano.

Četiri godine kasnije ponovno je mogao birati, ponovno su se javili najbogatiji i najmoćniji klubovi u Europi, ali on je izabrao Zagreb gdje je namjeravao dočekati mirovinu. No problemi s ozljedama i novcem potjerali su ga iz domovine i Balić je ponovno otišao u Španjolsku, ovoga puta u Atletico gdje ga je čekao jedan od najvećih, Talant Dušebajev . Zadržao se samo jednu sezonu nakon čega je napokon morao pokleknuti pred Bundesligom .

DPA/Pixsell

I dok su svi očekivali da će otići u neki od velikana ili u neki od novih bogataša te loviti jedino što mu nedostaje, Ligu prvaka, Balić je izabrao - Wetzlar . Sam priznaje da uživa kao rijetko kada, radi u mladoj ekipi, razvija se i kako sam kaže 'uči na svakom treningu nešto novo'. Kada to kaže igrač koji je proglašen najboljim svih vremena, onda to ipak ima neku težinu.

U karijeri je s reprezentacijom osvojio Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo , ima dva srebra i jednu broncu s EP-a , dva srebra sa SP-a te još jednu broncu s Igara . Po svom i potencijalu suigrača mogao je i trebao osvojiti puno više, no uvijek su tu bili neki suci, neki problemi s ozljedama i neki tamo - Nikola Karabatić.

PIXSELL

Francuz hrvatsko-srpskih korijena s reprezentacijom je osvojio dva olimpijska, dva svjetska i tri europska zlata , a na to je dodao i dvije svjetske i jednu europsku broncu . Uz to je uzeo i dvije Lige prvaka . Doista dojmljivo.

No kada se birao najbolji svih vremena, navijači i struka rekli su - Ivano Balić. Odmah iza njega? Pogađate - Nikola Karabatić...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida