Obavijesti

Sport

Komentari 4

Iz Bundeslige sa stavom: Iva priznaje samo kockasti dres

Iz Bundeslige sa stavom: Iva priznaje samo kockasti dres
6

Kapetan ženske nogometne reprezentacije Iva Landeka (22) od malog mjesta u Hercegovini stigla je do Bundeslige, a predvodi i cure u kvalifikacijama za Euro

VIDEO

Ženski nogomet u Hrvatskoj? Pa i ne shvaća se previše ozbiljno. No više nije tako otkako se na terenu pojavila 22-godišnja Iva Landeka. Čak i okorjela grupa skeptika, njezinih vršnjaka,  nogometnih sveznalica koji još uvijek vjeruju da je sport s loptom i 11 igrača njihova isključiva privilegija, razuvjerilo se kada je vidjelo mladu reprezentativku na terenu. Među njima se na tribinama tada moglo čuti ' Čovječe, nisam mislio da žena to može'. Žena ne, ali Iva da.

 Njemačka više ulaže u kondicijsku i fizičku spremu, no cure u Hrvatskoj su tehnički potkovanije, priznaje Iva

Kapetan hrvatske ženske nogometne reprezentacije Iva Landeka  igra u Jenni, u njemačkoj Bundesligi, jednoj od najjačih liga na svijetu.

- Igrala sam i u Hrvatskoj i u Austriji, ali Njemačka je posve drugi svijet. Uvjeti i kvaliteta treniranja na puno su višoj razini. Prvo me iznenadilo što su treninzi svaki dan, a tri puta tjedno imamo i po dva treninga i kada sam stigla prije par mjeseci to mi je bilo zbilja naporno, ali sada sam se već naviknula – ispričala je svoja iskustva u njemačkom prvoligašu Iva.

Hrvatsku je reprezentativku u austrijskom klubu SK Kelag Kärnten uočio novinar koji se odmah pobrinuo da Iva preseli u Njemačku.

- Odmah sam pristala otići u Jennu jer se nogomet u Njemačkoj zbilja cijeni. Jenna je tek prije dvije godine izborila prvu ligu i sjajno je igrati u klubu koji toliko ulaže kako bi napredovao. Ženski se nogomet shvaća ozbiljno i svi klubovi nastoje dovesti najbolje igračice. Moramo čak i odraditi konferencije za novinare nakon svake utakmice – opisala je odnos prema ženskom nogometu.

Njemačka je veliko postignuće, ali ja sam ostala ista.                                                                                                                 Skromna djevojka iz malog mjesta koja samo voli nogomet, nije se promijenila Iva

No u Njemačkoj se za svoje najbolje igračice itekako dobro brinu. Cure nisu prepuštene same sebi već se klub brine za njihov smještaj, ali i za školovanje.

- Gotovo sve cure u klubu idu na fakultet. Troškove studiranja plaćaju klubovi i stalo im je da se cure obrazuju kako bi bile zbrinute i nakon što se prestanu baviti nogometom. Osim vrlo jake lige i to je bio jedan od razloga zbog kojeg sam izabrala Jennu – priznala je kapetanica reprezentacije.

Iva žali što slično nije u Hrvatskoj, gdje ženski nogomet još uvijek nije na tolikoj razini, a zarade su tek simboličke.

- U Njemačkoj se može živjeti od nogometa. Ne vrte se milijuni, ali ja od onog što zarađujem mogu sasvim dobro živjeti. Žao mi je što za cure koje igraju u Hrvatskoj nije tako. Kada bi im se pružilo samo nešto više sigurna sam da bi cure bile još bolje jer bi se mogle potpuno posvetiti nogometu – otkrila je stanje u ženskom nogometu Iva.

Nogometni uzori su mi moj rođaci, ali divim se Kaki zbog karaktera i svjetonazora, nema velikih idola 

  Jedna od najboljih i najperspektivnijih reprezentativki svoju nogometnu karijeru započela je u Posušju u Hercegovini, gdje je s dečkima naganjala loptu po okolnim igralištima, ali strast prema omiljenom sportu dovela ju je sve do Zagreba.

- Kao djeca svi smo zajedno igrali nogomet. Najdraže su mi uspomene upravo iz tog razdoblja. Sjećam se kako sam s rođacima znala igrati i po 15 sati, a jednom smo i dočekali Novu godinu na nogometnom terenu. Toliko smo se uživjeli da nismo ni shvatili kako je prošla ponoć – kaže simpatična Posušanka.

Silna predanost, požrtvovnost i talent doveli su Ivu sve do hrvatske metropole. 

- S 14 sam godina posve sama preselila u Zagreb kako bi igrala za Dinamo. U početku me bilo sram govoriti čime se bavim jer je to svima bilo smiješno, nitko me nije shvaćao ozbiljno i izbjegavala sam govoriti o tome – sjeća se neugodnih iskustava iz 'modrih' dana.

Negativni komentari ipak nisu nagnali Ivu da odustane. Trudom i iskrenom strašću prema nogometu izborila je njemačku prvu ligu, ali i reprezentaciju za koju se uvijek spremno odaziva.

S dečkima je trenutno suša…                                                                                                                                                     Neki su znali promijeniti ponašanje kada bi im rekla s čim se bavim, kaže slobodna Iva 

- Igrati za reprezentaciju za mene je čast i ni meni, ni curama koje stižu iz Amerike, put ne predstavlja nikakav problem. Uvjeti nisu sjajni, imamo tek dvije garniture dresove koje moramo vratiti nakon svake utakmice, ali to nam sigurno nije motiv. Nikada nismo imale novaca pa i nismo o tome razmišljale, da je bilo tako niti jedna od nas ne bi se bavila nogometom. Igramo jer to iskreno volimo – govori uvijek sa žarom o sportu kojim se bavi Iva.

- Nogomet mi je pružio priliku da putujem i upoznam puno novih ljudi, ali nogomet je za mene značio i brojna odricanja. No vrijedilo je trenirati dok su drugi izlazili ili putovali na more. Nije mi bilo teško odreći se ljetovanja – Iva je podredila život nogometu.

Kad igraš za repku igraš za svoje!

No odricanje ju je dovelo do Bundeslige i hrvatske reprezentacije čiji dres uvijek s ponosom nosi. Na dres Njemačke nije nikada ni pomislila.

- Kada igraš za repku igraš za nešto svoje, ne bih nikada mogla igrati za neku drugu državu jer ne bi imala taj osjećaj – ne bi mijenjala kockasti dres ni za što.

Ivinu strast za nogometom prepoznao je i njezin izbornik Dean Klafurić.

Tokom priprema igrale smo PES. Bila sam najgora, smije se Iva

- U nogometu sam cijeli život, trenirao sam na stotine dečki, ali takvu predanost, toliku motiviranost nisam u životu vidio. Iva će se boriti i za zadnju loptu. Može biti devedeseta, možemo gubiti i deset razlike, ali potrčat će za tom loptom kao da cijeli susret ovisi o njoj – ima samo riječi hvale izbornik Klafurić.

U reprezentaciji uvijek vlada odlična atmosfera i djevojke se uvijek vesele svakom okupljanju.

- Jedva čekam poziv reprezentacije kako bi se vidjela sa curama. S nekoliko reprezentativki Slovačke s kojima smo sada igrala rekle su mi nakon utakmice kako nikada nisu vidjele takvu složnost i zajedništvo kod nijedne ekipe – opisala je odnose u svlačionici mlada kapetanica.

Sjajan odnos djevojke imaju i sa stručnim stožerom, pogotovo s izbornikom koji je u njihovu reprezentaciju stigao prije tri godine.

Ne bih mogla igrati za niti jednu drugu državu, ne bi imala taj osjećaj, odana je kockastom dresu

- Prije smo imale samo izbornika, a onda je stigao Dean koji je okupio oko sebe ljude s iskustvom koji nam pomažu i koji se bore za nas. Tomislav Butina, koji trenira golmanice, često razgovara s nama nakon treninga ili utakmice. Često ga zafrkavamo kako je pravo čudo što se nije prepao i pobjegao već nakon prvog susreta s nama – prepričala je anegdotu s bivšim golmanom Dinama.

Curama krajem mjeseca predstoji kvalifikacijska utakmica s Engleskom.

- Nema sumnje da su jača reprezentacija od nas, ali ja nikada u životu prije susreta nisam rekla da je utakmica već izgubljena koliko god jak protivnik me dočekao na terenu. Isto misle i druge cure i engleskinjama sigurno neće biti lako protiv nas. Kvalifikacije za Europsko prvenstvo dobar su nam ispit uoči svjetske smotre 2015.. To nam je cilj, izboriti nastup u Švedskoj za tri godine – najavila je planove reprezentacije. 

Kapetan i izvan travnjaka

Iva je nakon prijateljskih utakmica odigranih protiv Slovačke u srijedu i petak trebala otputovati natrag u Njemačku no zadržala se još nekoliko dana u Zagrebu kako bi posjetila suigračicu koja je zbog rupture ahilove tetive završila na operaciji. Odgodila je sve obaveze kako bi bila uz Ivu Kušar i dala joj podršku u dugotrajnom oporavku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli

Bayern München i Real Madrid remizirali su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka (2-2). Za domaćina su zabili Sane i Kane, no gosti su se opet izvukli golovima Viniciusa

VIDEO Dodir majstora: Modrić 'frapirao' navijače na treningu
GENIJALAC S LOPTOM

VIDEO Dodir majstora: Modrić 'frapirao' navijače na treningu

Realovci su trenirali na Allianz Areni u Münchenu uoči polufinala Lige prvaka, a Modrić je bio posebno raspoložen. S dvije majstorije je oduševio navijače i na sjajan način najavio utakmicu
UŽIVO Polufinale Lige prvaka, evo gdje gledati Bayern - Real
OD 21 SAT

UŽIVO Polufinale Lige prvaka, evo gdje gledati Bayern - Real

Želimo se izolirati od drugih stvari u ovoj utakmici. Važno je da imamo slobodu kako bi odigrali vrhunsku utakmicu. Dat ćemo sve od sebe kako bi pobijedili, znamo kakva je situacija za uzvrat, najavio je trener Bayerna