Sport

Komentari 2

'Iz Canberre na Kvarner, u kraj mojih djedova, tu sam prvi put dotaknuo snijeg. Idol? Modrić'

'Iz Canberre na Kvarner, u kraj mojih djedova, tu sam prvi put dotaknuo snijeg. Idol? Modrić'

Prosječni ostaju u svojim ustajalim vodama, a jedan je klinac prošao 16 tisuća kilometara da bi sam sebe testirao van vlastite zone komfora! Australac Nikola Daniel Jadrić... Iz Canberre u Rijeku

Ja sam iz Australije, a igram za juniore Rijeke i dolazim iz glavnog australskog grada Canberre, na još uvijek nesigurnom hrvatskom kaže Nikola Daniel Jadrić, 18-godišnjak.

POGLEDAJTE VIDEO: Rijeka bijelih snova

Kako klinac prođe 16 tisuća kilometara da bi igrao nogomet? Korijeni su vam primorsko-dalmatinski, obitelj se vratila u rodni kraj?

- Da, to me mnogi pitaju, 'zašto Rijeka'? - smije se Nikola.

- Kao izazov! Da sam sebe testiram u jednoj nogometnoj sredini na drugom kraju svijeta, a u kraju mojih djedova. Ne, nisu roditelji došli sa mnom. Kratko sam živio s rođacima, a sada živim sam. Sjajno iskustvo za budućnost, sazrijevanje.

Bura... Pa to ide kroz kosti!

Usporedba Oceanije i mediteranske Europe?

- Temperature su najveća razlika. Tu je toplo ljeti, a ja dolazim iz mjesta gdje je stalno toplo. Tu sam prvi put u životu dotaknuo snijeg i osjetio - buru. Prijatelji su me odveli na Platak. Predivno iskustvo, ali bura... Ide kroz kosti!

Odmah je prešao na pluseve.

- Ljudi su ovdje strastveniji nego u Australiji. Hrvatima je nogomet dio života i to mi je sjajno. Sjećam se prve utakmice koju sam ovdje gledao. Kapacitet stadiona 8 tisuća, a osjećaj kao da nas je 50 tisuća! U Canberri su daleko popularniji ragbi i onaj ludi australski nogomet.

Luka je inspiracija

Kako se uopće dogodio kontakt s Rujevicom?

- Rijeka me pozvala 2019. pa smo otac i ja došli na tjedan dana. U početku je bilo stresno jer sam znao da dolazim među bolje igrače od mene, ali u tome i jest stvar. Izaći iz zone komfora i testirati sam sebe. Sad sam dio ekipe, sretan i s jako puno prijatelja. Strahovito sam puno napredovao.

Pogledajte intervju s Nikolom Danielom Jadrićem:

Hrvatski vam još uvijek nije najsigurniji...

- Jezik nije ni najmanji problem jer u Rijeci svi govore engleski, a ja razumijem hrvatski. I pomalo ga govorim, učim.

Uzor, idol?

- Luka Modrić! Pročitao sam njegovu knjigu, upoznao se s njegovim životnim putem. Luka je inspiracija. Gdje je bio, otkud je krenuo, a što je sve napravio u životu i nogometnoj karijeri... To je nadahnuće za svakog mladog igrača.

Najčitaniji članci