Sport

Komentari 5

Izabrali stručnjaci: Josip Pavić najbolji je golman 21. stoljeća!

Izabrali stručnjaci: Josip Pavić najbolji je golman 21. stoljeća!

O relevantnosti izbora dovoljno govori samo društvo koje je dalo svoj glas, od trojice Hrvata - Ivice Tucka, Sandra Sukna i Elvisa Fatovića do ostalih što bivših igračkih što sadašnjih trenerskih veličina poput Zsolta Varge, Theodorosa Vlachosa, Igora Milanovića, Dejana Savića...

Kraj godine obično je doba kada se biraju najbolji, sportaši, sportašice, momčadi, ekipe, na koncu uspjesi koji su obilježili godinu na izmaku. Vaterpolski je izbor tradicionalno pokrenuo hrvatski portal Total Waterpolo, no ovaj put malo posebniji nego inače. Naime, 40 trenera, igrača i eksperata u zbroju s glasovima publike biralo je - najboljeg igrača 21. stoljeća! Štoviše, ne samo jednog, već analogno ukupnim glasovima za najboljeg još njih šest koji čine najbolju postavu posljednjih 20 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

O relevantnosti izbora dovoljno govori samo društvo koje je dalo svoj glas, od trojice Hrvata - Ivice Tucka, Sandra Sukna i Elvisa Fatovića do ostalih što bivših igračkih što sadašnjih trenerskih veličina poput Zsolta Varge, Theodorosa Vlachosa, Igora Milanovića, Dejana Savića, Vladimira Gojkovića, Felipea Perronea, Denesa Varge... Dakle, sama vaterpolska krema.

A oni su odlučili da je najveći igrački trag u bazenu ovog stoljeća ostavio Tibor Benedek. Veliki Mađar koji nas je, nažalost, napustio ljetos u 48. godini. Benedek, inače kao ljevak igrač desne strane, s reprezentacijom je osvojio tri olimpijska zlata u nizu, u Sydneyju, Ateni i Pekingu, svjetsko 2003. u Barceloni, a u srcu Katalonije bio je izbornik mađarske reprezentacije koja je opet postala prvak svijeta 2013. Prije pet godina primljen je u Kuću slavnih vodenih sportova u Fort Lauderdaleu, nositelj je tri mađarska državna odlikovanja, a rodna Budimpešta 2008. ga je proglasila počasnim građaninom.

U društvu s takvom veličinom u najboljoj postavi nalazi se i jedan Hrvat. Josip Pavić za žiri i publiku najbolji je golman koji se pojavio u zadnja dva desetljeća. Uz Benedeka su, pak, tu još dva Mađara, Denes Varga te Tamas Kasas, zatim Vladimir Vujasinović i Filip Filipović te kubanski Španjolac Ivan Perez kao najbolji centar.

Da sve ne ostane samo na toj sedmorici u bogatom izboru, izabrana je i druga postava, tzv. Srebrna. Tu Hrvatsku zastupaju dvojica, Sandro Sukno i Maro Joković. Ostali su Stefano Tempesti, Aleksandar Ivović, Duško Pijetlović, Felipe Perrone i Gergely Kiss.

Najbolja postava 21. stoljeća:

Rezervna postava 21. stoljeća:

 

Najčitaniji članci