Obavijesti

Sport

Komentari 44

Izbornik Dalić među 'vatrene' je stigao kao 'vatrogasac', a sad ima najviše utakmica na klupi

Izbornik Dalić među 'vatrene' je stigao kao 'vatrogasac', a sad ima najviše utakmica na klupi

Od klupe Varteksa preko Saudijske Arabije sve do najuspješnijeg izbornika hrvatske nogometne reprezentacije i čovjeka koji je s vrha 'skinuo' Miroslava Ćiru Blaževića

VIDEO

Premda je hrvatska reprezentacija ostala bez toliko željenog zlata, ostaje činjenica kako su "Vatreni" u posljednjih pet godina osvojili tri medalje na velikim natjecanjima čime se malo koja zemlja može pohvaliti. Primjerice u istom periodu nogometne velesile Brazil i Njemačka nisu osvojile ništa, a Španjolska i Italija po jednu medalju.

Izbornik otkrio za čim žali nakon poraza i dodao: Ako smo morali izgubiti na penale, bolje je sad
Izbornik otkrio za čim žali nakon poraza i dodao: Ako smo morali izgubiti na penale, bolje je sad

Srebro u Ligi nacija i treća je medalja Zlatka Dalića na klupi hrvatske reprezentacije. U reprezentaciju je stigao kao "vatrogasac" u listopadu 2017. kako bi preuzeo dužnost Ante Čačića i pokušao osigurati da se Hrvatska plasira na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Povijest hrvatskog nogometa tog se trenutka promijenila.

Od tada je prošlo gotovo šest godina, a Dalić je osvojio tri medalje na velikim natjecanjima postavši ujedno izbornik s najviše utakmica na hrvatskoj klupi.

POGLEDAJTE VIDEO: Modrićeva misteriozna poruka

Pokretanje videa...

Modrićeva misteriozna poruka: Odluku o mirovini sam donio, ali ne želim o tome sad pričati 00:59

- Svima nam je teško nakon izgubljenog finala, žao nam je, izgubili smo drugo finale. Međutim, moramo biti ponosni što smo ovdje. Napravili smo veliku stvar i kroz grupu i ovdje. Mi smo ovih pet godina ostvarili velike rezultate, osvojili smo tri medalje. Kada izgubiš u finalu razočaran si. Da je netko govorio o tri medalje u povijesti mi bi posumnjali, ovako tri medalje u pet godina je velika stvar.

Dobio je u ruke reprezentaciju s kojom je napravio rezultatsko čudo, ali i ujedinio Hrvatsku. Izgradio je momčad kojoj su vjera u uspjeh i nepokolebljivost postali glavni atributi. Bez straha i imalo kompleksa uputio se u izazov života i pogodio. Za izbornika u hrvatskoj reprezentaciji svi kažu kako je "jednostavan i skroman". Njegov život je posvećen nogometu. Iza njega nema ekscesa i afera, uvijek je smiren i staložen, posebice u razgovoru s novinarima.

Rotterdam: Susret Hrvatske i Španjolske u finalu Lige nacija

- Uvijek sam kroz život išao težim putem i uvijek sam se izborio. Nisam želio ostati u Hrvatskoj i biti prosječan trener koji traži milostinju. Otišao sam u svijet gdje je bilo moguće. Krenuo sam od najmanjeg kluba - rekao je jednom prilikom.

Dalić je nogometnu karijeru započeo u livanjskom klubu Troglav, a potom je preselio u Hajduk. Igrao je i za vinkovačku Cibaliju, podgoričku Budućnost, mostarski Velež te varaždinski Varteks i to na poziciji zadnjeg veznog. Trenersku karijeru je započeo je u listopadu 2000. godine kao pomoćni trener u Varteksu. Bio je i pomoćni trener Draženu Ladiću u hrvatskoj U-21 reprezentaciji.

Tako je to s Vatrenima: Uvijek drama, produžeci i penali, poraz boli, ali ponosni smo do neba!
Tako je to  s Vatrenima: Uvijek drama, produžeci i penali, poraz boli, ali ponosni smo do neba!

Od svibnja 2002. godine do svibnja 2005. godine bio je sportski direktor Varteksa, a od 2003. do 2005. godine i pomoćnik Miroslavu Blaževiću. U svibnju 2005. godine postao je glavni trener Varteksa osvojivši treće mjesto u prvenstvu. Vodio je i Rijeku, Dinamo iz Tirane i Slaven Belupo, a 2010. se otisnuo na Bliski istok gdje je u godinama koje su uslijedile uspio izgraditi ime i ostvariti niz zapaženih rezultata.

Prvi klub koji je vodio bio je saudijski Al Faisalyju gdje je proglašen trenerom godine. Potom je vodio Al Hilal i Al Ain. Dalić je imenovan izbornikom hrvatske reprezentacije 7. listopada 2017. godine, a finale Lige nacija bila je njegova  74. utakmica na klupi "Vatrenih". Do final foura dijelio je vrh ljestvice s Miroslavom Blaževićem, no s još dvije utakmice na klupi, odvojio se na vrhu.

IZBORNICI S NAJVIŠE SUSRETA NA HRVATSKOJ KLUPI

74 - Zlatko Dalić
72 - Miroslav Blažević
65 - Slaven Bilić
25 - Ante Čačić, Zlatko Kranjčar
24 - Otto Barić
19 - Niko Kovač...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti