Obavijesti

Sport

Komentari 25

Izvjesili transparent 'Važni su životi bijelaca', otočani bijesni

Izvjesili transparent 'Važni su životi bijelaca', otočani bijesni
1

Burnley oštro osuđuje postupke odgovornih za avion i uvredljivi transparent koji je u ponedjeljak navečer vijorio iznad stadiona Etihad. Oni više nisu dobrodošli na naš stadion, poručili su iz engleskog kluba

VIDEO

U osjetljivim trenucima kada su u SAD-u na snazi prosvjedi za prava tamnoputih osoba nakon smrti Georgea Floyda koji je preminuo zbog policijske brutalnosti, iz Engleske su stigle provokacije koje su zaprepastile svijet.

Glavna parola brojnih prosvjeda diljem SAD-a je 'Black lives matter' (crni životi su vrijedni) pa se tako prije utakmica diljem svijeta inicijativa BLM obilježava klečanjem. No, dok su nogometaši Burnleyja i Manchester Cityja (0-5) klečali i odavali počast tamnoputim osobama, na nebu iznad Manchestera je letio avion uz kojeg se vijorio transparent na kojem je pisalo 'White lives matter Burnley' (bijeli životi su vrijedni Burnley). 

Manchester City v West Ham United - Premier League - Etihad Stadium

Mnogi su to shvatili kao provokaciju, a reagirao je i sam Burnley:

- Burnley oštro osuđuje postupke odgovornih za avion i uvredljivi transparent koji je u ponedjeljak navečer vijorio iznad stadiona Etihad. Želimo jasno staviti do znanja da odgovorni nisu dobrodošli na naš stadion. To ne predstavlja ono za što se Burnley zalaže i u potpunosti ćemo surađivati ​​s vlastima na pronalasku odgovornih i zalagat ćemo na zabranit ćemo im dolazak na naš stadion do kraja života. U potpunosti smo uz inicijativu Black Lives Matter i naši igrači i nogometno osoblje kleknuli su na početku utakmice u Manchesteru. Ispričavamo se Premier ligi, Manchester Cityju i svima koji podržavaju inicijativu 'Black lives matter'. 

Premier League - Manchester City v Burnley

Ljutiti na počinitelje bio je i igrač Burnleyja Ben Mee.

- Sramim se, baš me je sramota što su naši navijači to stavili iznad stadiona. Oni su u potpunosti uništili naš trud i zalaganje za ono što se borimo. Ti ljudi moraju shvatiti da su u 21. stoljeću i moraju se obrazovati. Dok smo izlazili, čuli smo da će se nešto dogoditi. Klub je to pokušao zaustaviti, ali nažalost nije uspio. Nadam se da se ovo više nikad neće ponoviti. Sramim se, uzrujan sam što je ovo povezano s našim klubom, mojim klubom i to nije nešto što uopće želimo vidjeti na utakmici. Totalno osuđujem ponašanje naših navijača. Želimo ravnopravnost u društvu, u nogometu, u svemu. Bilo da se radi o rasi, religiji, spolu. Igrači su se udružili i želimo se zauzeti za manjine. 

Manchester City v West Ham United - Premier League - Etihad Stadium

I navijači Burnleyja bili su zgroženi potezom neodgovornih pojedinaca. Pa su tako osvanuli komentari: Idioti i ovo je apsolutna sramota. 

No zatečen je ostao i bivši engleski nogometaš Darren Bent koji je rekao:

- Malo mi je sve čudno jer Burnley uopće nema tamnopute nogometaše u momčadi-

Cijeli taj pokret došao je od NFL igrača Colina Kaepernicka još otprije četiri godine kada je klečao u znak protesta protiv nasilja nad crncima za vrijeme intoniranja američke himne. Na kraju je istjeran iz lige i od tada je bez kluba, a njegov pokret zaživio je nakon nedavne smrti Georgea Floyda u Minneapolisu. Prvo je postao glavna parola na prosvjedima diljem SAD-a, a sada se počeo koristiti i diljem svijeta na nogometnim utakmicama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu