Obavijesti

Sport

Komentari 45

Janica o čudu u Salt Lakeu: Te utrke nikad nisam pogledala...

Janica o čudu u Salt Lakeu: Te utrke nikad nisam pogledala...
1

Na ZOI-ju 2002. Janica Kostelić osvojila je tri zlatne i jednu srebrnu medalju, cijeli svijet se divio djevojci iz Medvedgradske ulice... No Janica je priznala da te utrke nikad poslije nije gledala na televiziji

VIDEO

Sve mi je nekak’ nejasno, nemrem vjerovat, to je nemoguće. Samo sam išla dolje, glavom bez obzira. Na startu slaloma druge vožnje počela sam se malo tresti, što mi se nikad ne događa. Brzo sam krenula zakopčavat pancerice da ne mislim na to, rekla je u dahu te 2002. u ciljnoj ravnini nakon zlata u kombinaciji.

Pokretanje videa...

01:27

Vi koji niste gledali ne znate što ste propustili. Utrke iz Salt Lake Cityja, zapravo, “one woman show”, hrvatska himna, zastava na najvišem jarbolu... Dan kad je Hrvatska na Zimskim olimpijskim igrama osvojila četiri medalje. Tri zlatne. I sve su djelo jedne djevojke.

- Iskreno, te utrke nisam gledala od te 2002., tj. nisam ih nikad pogledala, pa sad kad je već na HRT-u, bacit ću pogled da vidim kako je moja prošlost izgledala. Nadam se da će barem nekoga razveseliti u ovo čudno doba zvano #ostanidoma - napisala je Janica.

Olympische Winterspiele 2002  Skialpin Damen Kobination

Osamnaest godina prošlo je od tih večeri kad je cijela Hrvatska vozila s Janicom i kad je ostalim skijašicama pokazala da su jednostavno rođene u krivo vrijeme i na krivome mjestu. Sjećamo se slaloma, koji se vozio kroz gustu mećavu, suza u ciljnoj ravnini, noktiju na rukama na kojima je pisalo “mama”... To su samo neke od slika koje su nam se urezale u sjećanje i koje ćemo pamtiti cijeli život.

- Moje slike? Moja obitelj u ciljnoj ravnini. Nisu uvijek svi bili prisutni, ali obitelj sam uvijek tražila pogledom tko god od njih bio na utrci - prisjeća se Janica tih veličanstvenih dana u Salt Lake Cityju.

Olympische Winterspiele 2002  Skialpin; Riesenslalom Damen

Te 2002. godine svijet je upoznao djevojku iz Medvedgradske ulice u Zagrebu i nakon tih utrka više nitko nije postavljao pitanja tko je najveća skijašica. Istina, bilo je ljubomornih, ali o tome je Ante Kostelić maštao godinama prije te 2002. godine. Još kad su mu na početku Janičine i Ivičine karijere Slovenci nudili financijsku pomoć u zamjenu za to da njegova djeca skijaju za Sloveniju. Ante je odbio bez razmišljanja.

- Doći će dan kad će Švicarci i Austrijanci slamati jezik izgovarajući prezime Kostelić i kad će se hrvatska zastava vijoriti na pobjedničkom postolju - odgovorio im je Kostelić.

Olympische Winterspiele 2002  Skialpin Damen Kobination

Te večeri cijela Hrvatska bila je na rubu suza.

- Tu nema prevare, u skijanju nema prevare - vikao je suznih očiju Ante Kostelić.

A koliko je Hrvatska voli Janica je saznala na do tada nezaboravnom dočeku na Trgu Bana Jelačića. Bilo je 150.000 ljudi, Ivica je svirao gitaru, Janica je vikala da je umorna i cijelo vrijeme se zahvaljivala na dočeku, a cijela Hrvatska je slavila. U Hrvatsku su prvi put u povijesti stigle zlatne medalje sa Zimskih olimpijskih igara. 

Janica je bila na vrhu, cijeli svijet joj je bio pod nogama. 

Bilo je u karijerama Janice i Ivice puno takvih večeri, no te u Salt Lake Cityju ostat će upamćene za sva vremena. Dan kad je jedna djevojka iz Hrvatske pokorila cijeli skijaški svijet. I eto, Janica je čekala 18 godina kako bi sjela ispred TV-a i pogledala što je te večeri ostvarila...

Nemoguću priču djevojke iz Medvedgradske...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba