Obavijesti

Sport

Komentari 14

Japanski izbornik: Nadam se da vam Mikić nije otkrio sve tajne. Nagatomo: Želimo biti samuraji

Japanski izbornik: Nadam se da vam Mikić nije otkrio sve tajne. Nagatomo: Želimo biti samuraji

Jako poštujem hrvatsku reprezentaciju. Dosta je snalažljiva kao momčad, prilagođava se situacijama, ima različite stilove, rekao je japanski izbornik i najavio kako će mijenjati koncept igre

VIDEO

Izbornik Japana Hajime Moriyasu i jedna od najvećih zvijezda reprezentacije, kapetan Yuto Nagatomo najavili su osminu finala Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske koja se igra u ponedjeljak od 16 sati na stadionu Al Janoub u Dohi.

- Grupna faza bila je teška za nas, sad smo je završili i nastavljamo sljedećom fazom turnira. Veselim se utakmici protiv Hrvatske. Imali smo tri dana odmora, igrači su mirni i stabilni, pripreme su u tijeku, a utakmica će biti dosta teška. Pripremamo se, nadamo se da ćemo na terenu pokazati ono što smo vježbali na treningu - rekao je izbornik u uvodu.

POGLEDAJTE VIDEO: Dalićevi rituali

Pokretanje videa...

Rituali izbornika Zlatka Dalića prije utakmica 01:26

- Najviše smo napredovali po pitanju zajedništva. Naši su igrači pojedinačno postali bolji, Japan je uvijek igrao na kompaktan i organiziran način i to je vidljivo na našim treninzima. Ako pojedinci nisu dovoljno jaki, neće biti ni momčadski duh. U zadnje četiri godine osjetio sam da su složni. Svaki pojedinac razvio se i postao sposobnoji. Postali su bolji, poboljšali se u fizičkom i mentalnom smislu.

Japan i Koreja dobro su odigrali i podigli prestiž azijskog nogometa. Kako ste vi doprinijeli tome?

- Da bi Japan mogao pobijediti na Svjetskom prvenstvu, prvo je oječao momčad mlađim igračima. Pokušavamo napraviti povoljno okružje za njihov rast i dati im priliku, a naš savez ima cilj dati doprinost azijskom nogometu. Da bismo to ostvarili, poslali smo trenere u druge azijske zemlje da preslikaju naš model rada. Činjenica da smo dali toliki doprinos je sjajna, ali ako ne možemo nastaviti pobjeđivati, neće nas drugi vidjeti kao vođu. Korejci i mi ostvarili smo sjajan uspjeh, a mi pokušavamo poboljšati razinu azijskog nogometa i radimo dobar posao. Nagatomo i neki drugi igrači također su svjesni te obveze. Neki igraju u drugim ligama, na drugim kontinentima, a nekoliko ih je ostalo u našoj zemlji.

Iskusili ste poraz na prošlom SP-u. Što bi bilo nužno da ovaj put prođete?

- Dat ćemo sve od sebe da prođemo u iduću fazu. Imamo čvrstu volju, htio bih da igrači zadrže razinu motivacije. Samo je pobjeda opcija, a za to će nam trebati hrabrosti i još nešto. Igrači se moraju osjećati ugodno u vlastitoj koži, moraju biti opušteni. Tenzije nisu dobre, mogu rezultirati propustima. Moramo imati ravnotežu, stabilnost, ne smijemo zaboraviti zašto smo tu. Igrači moraju pokazati punu sposobnost, bili su dosljedni i iskreni i u svim su se utakmicama borili do kraja. Svatko od njih bio je opušten i igra svoju ulogu.

POGLEDAJTE VIDEO: Uživo iz Dohe

Kakva je Hrvatska? Jeste li sretni što niste išli na Belgiju?

- Kad bismo mogli proći dalje da ne igramo ni protiv koga, to bi bilo najbolje. Hrvatska je zemlja izvrsnih igrača, srebrna s prošlog SP-a, suočit ćemo se s njima i cilj je pobjeda. Ali poštujemo suparnika, imam veliko poštovanje za hrvatsku reprezentaciju. Dosta je snalažljiva kao momčad, prilagođava se situacijama, ima različite stilove. U Rusiji je triput igrala produžetke, a na ovom SP-u dvaput remizirala. Uporna je, čvrsta, dosljedna i za nas će to biti teška utakmica. Ali nama je izazov suočiti se s izvanrednim situacijama. Poznajem dosta igrača, poznajem i izbornika, poznavao sam i Mihaela Mikića i nadam se da im neće otkriti sve tajne.

U obje utakmice koje ste pobijedili bili ste rezervirani. Hoćete li morati promijeniti stil igre?

- Morat ćemo više pritiskati suparnika. Imali smo sličan plan i ranije, govorio sam igračima da bi morali biti agresivniji, ali nije bilo tako. Njemačka i Španjolska su jake, planirate jedno, ali ne ide uvijek tako. Jedino je rješenje ostati ustrajan i igrati takvu igru. Nije nam bila namjera braniti se, neće nam biti ni sada. Nadam se da će igrači imati hrabrosti i borbenosti. Hrvatska može igrati na puno različitih načina, nadam se da će moji igrači zadržati motivaciju i da ćemo dominirati.

Nagatomo: Želimo biti kao samuraji

- Igrali smo protiv Njemačke, Španjolske i Kostarike, osvojili skupinu, imamo samopouzdanje i vjerujemo da možemo i dalje. Japanska reprezentacija nikad nije izgledala tako moćno u toj fazi natjecanja. Meni je ovo četvrto Svjetsko prvenstvo, ali nikad nismo stigli dalje od osmine finala. Nadam se da će sutra biti drugačije - rekao je bivši igrač Intera.

- Nije važno protiv koga igramo, protiv svih smo dosljedni i tu se vidi naš napredak - nastavio je.

Što je ključ prolaska dalje?

- Hrabrost nam je motiv, treba nam hrabrosti. Ako povučete paralelu sa samurajima, prije nego idu u borbu čiste oružje, unaprjeđuju taktiku, vježbaju, ali ako osjete strah neće iskoristiti ni taktiku ni oružje. Tako je i u nogometu, imamo tehniku i smjernice, vježbamo, ali ako osjetimo strah, priprema nam je uzalud. Moramo pobijediti strah da bismo mogli maksimizirati učinak. Prvi je preduvjet hrabrost. Nadam se da ćemo u praksi pokazati koliko smo hrabri u borbi.

Je li dobro da igrače prate logiku borbe samuraja?

- Da, spomenuo sam samuraje i to često činim. Oni su poznati u povijesti, želimo biti borbeni i izdržljivi kao oni, da možemo utjeloviti filozofiju borbe. Nastojte nas podržati - zaključio je Nagatomo.

KATARSKI SOKOLOVI VRIJEDE I DO NEKOLIKO MILIJUNA KUNA:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u
DIRIGENT RIJEČKE IGRE

Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u

Prvi smo, imamo realne šanse osvojiti naslov, ali o tome se u Rijeci ne razmišlja tako, ispričao je veznjak Rijeke Lindon Selahi i otkrio tko je za njega najbolji igrač u HNL-u