Sport

Komentari 2

Japanci su medalje izradili od rabljenih mobitela i elektronike

Japanci su medalje izradili od rabljenih mobitela i elektronike

Ako ste mislili da su zlatne medalje u potpunosti izrađene od zlata, grdno ste se prevarili, to ni na ovim Igrama, a ni ranije nije bio slučaj. Zlatne medalje na sebi imaju samo šest grama pozlata, jer je ostalo čisto srebro

Čuveno olimpijsko geslo ‘Brže, više, jače’ Japanci su odlučili malo modificirati i dodati mu riječ - zajedno. Dizajn ovogodišnjih medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju protkan je motivom sjaja, koji pretstavlja poruku prijateljstva širom svijeta.

POGLEDAJTE VIDEO: Organizatori Olimpijskih igara dijele kondome

Sve medalje moraju imati određene ambleme. Prema MOO-u, medalje moraju sadržavati: simbol olimpijskih pet prstenova, Niku, grčku božicu pobjede, ispred stadiona Panathinaikos i službeni naziv Igara.

Medalje je dizajnirao Junichi Kawanishi, direktor Japanske asocijacije za dizajn znakova i Društva za dizajn “Osaka”. Pobijedio je na natječaju preko 400 drugih profesionalnih dizajnera i studenata dizajna.

Ako ste mislili da su zlatne medalje u potpunosti izrađene od zlata, grdno ste se prevarili, to ni na ovim Igrama, a ni ranije nije bio slučaj. Zlatne medalje na sebi imaju samo šest grama pozlata, jer je ostalo čisto srebro. Srebrna medalja izrađena je od čistog srebra, dok je brončana od crvenog mesinga.

Japanci, ekonomični kakvi jesu, krenuli su skupljati rabljene mobilne telefone i elektroničke uređaje širom države od travnja 2017. do ožujka 2019. za izradu medalja. Prikupljeno je preko 78 tona uređaja, kako bi se došlo do otprilike 71 kilogram zlata, 7700 kilograma srebra i 4850 kilograma bronce.

U 2016. godini dodijeljeno je 973 medalje tijekom Igara u Rio de Janeiru, a u Japanu će osvajača biti još više, budući da su novi olimpijski sportovi postali 3x3 košarka, softball i skateboarding.

Više o medaljama:

Promjer: 85 mm

Debljina:

7,77 mm (najtanji dio)

12,1 mm (najdeblji dio)

Težina:

556g zlatna medalja

550g srebrna medalja

450g brončana medalja

Sastav:

Zlatna medalja - 6 grama pozlate oko čistog srebra

Srebrna medalja - čisto srebro

Brončana medalja - crveni mesing (95% bakra i 5% cinka)

Najčitaniji članci