Obavijesti

Sport

Komentari 60

Jedan im igrač vrijedi kao cijeli Hajduk, a ubija ih jak raspored

Jedan im igrač vrijedi kao cijeli Hajduk, a ubija ih jak raspored

NEUIGRANOST Everton je ove sezone potrošilo 112 mil. € na pojačanja i žele završiti na puno boljoj poziciji nego prethodne sezone (7.). Zbog toga ih možda Europa neće zanimati previše, pa eto šanse Hajduku...

VIDEO

Everton ima paklen start u novu sezonu. Redizajnirana momčad Ronalda Koemana Premiership otvara 12. kolovoza protiv Stoke Cityja na svom Goodisonu pa im pet dana kasnije stiže Hajduk u sklopu Europske lige.

Već četiri dana poslije idu na noge kod Pepovog Manchester Cityja i onda za tri dana su gosti na Poljudu. Za liverpoolski klub tu pakleni ritam ne staje - isti tjedan, točnije u nedjelju 27. kolovoza, gosti su kod prvaka Engleske, Chelseaja.

Potom slijedi reprezentativna stanka i po njenom završetku Everton dočekuje sjajni Tottenham (9. rujan) pa gostuju kod Manchester Uniteda (17. rujna).

Dodajmo i u cijelu sliku sezone dva domaća kupa... Već u startu brine ih strašan raspored. Poznavajući samodopadne Engleze, mogli bi lako doći do stava: 'Pa što nam treba gostovanje u nekoj Hrvatskoj opet?'

Englezi nisu obožavatelji Europske lige

U slučaju da prođu Hajduk, u raspored bi im se ugurala Europska liga koju Englezi baš i ne obožavaju. Puno im je važnije domaće prvenstvo jer donosi puno više novca, a ako kroz Premiership ne izbore Ligu prvaka, onda se uozbilje u Europskoj ligi pa krenu na osvajanje iste poput Manchester Uniteda.

To je, ugrubo, presjek njihova djelovanja u ovom natjecanju. Everton je prošle sezone završio sedmi uz 61 osvojen bod, 15 više od osmog Southamptona, odnosno 15 manje od četvrtoplasiranog Liverpoola. Ove sezone žele iskorak...

Često se viđa zadnjih sezona kako šalju rezervne momčadi u utakmice, a vrijedi podsjetiti da je Bilićev West Ham dvaput zapinjao u kvalifikacijama protiv istog protivnika, rumunjske Astre.

Posprdno se zna reći kako Englezi igraju ovo natjecanje u 'C sastavu' jer im se 'A sastav' bori da kroz prvenstvo izbori Europsku ligu sljedeće sezone.

- Sinoćnja utakmica je poput blagoslova. Pun stadion nas je nosio. Neutralizirali smo dansku igru pravim planom. Jasno vam je tko nam je sljedeća prepreka, ali trener nas je uvjerio da možemo odraditi sve njegove ideje. Možda Everton ne gaji neke velike ambicije u Europskoj ligi - rekao je Dante Stipica poslije paklenog ždrijeba za Hajduk.

Skuplji su 13 puta od Hajduka

Istina, Everton je strašna momčad i prema Transfermarktu vrijedi 295 milijuna eura. Cijena 'bilih' je 22,9 milijuna eura, dakle, Englezi su gotovo 13 puta skuplji! Samo veznjak Ross Barkley vrijedi 25 milijuna eura, više od svih igrača Hajduka zajedno.

Ovoga ljeta trošili su mahnitalo. Golman Jordan Pickford stigao je iz Sunderlanda za 28,5 milijuna eura, stoper Michael Keane za jednaku sumu iz Burnleyja.

Nizozemski veznjak Davy Klaasen iz Ajaxa plaćen je 27 milijuna eura, a napadač Sandro Ramirez iz Malage koštao ih je 6 milijuna. Veliki Wayne Rooney iz Manchester Uniteda došao je bez odštete.

Everton je sjajno i zaradio. Prodali su svog najboljeg igrača Romelua Lukakua za 84,7 milijuna eura u Manchester United.

Moguće su rotacije u Europi

Englezi nisu briljirali protiv slovačkog Ružomberoka u trećem pretkolu kvalifikacija - pobijedili su dvaput po 1-0.

Tu su nastupili u dva sastava gdje su viđene brojne rotacije. Koeman još traži idealnu momčad, daleko to je od uigranog stroja.

Stekelenburg – Martina, Keane, Williams, Baines – Klaassen, Gueye, Schneiderlin – Calvert-Lewin, Rooney, Mirallas

Pickford – Williams, Keane, Jagielka – Davies, Schneiderlin, Gueye, Baines – Klaassen – Ramirez, Rooney

Svakako, veliki su favoriti protiv Hajduka, no nogomet nam je pokazao po primjeru Osijeka i PSV-a da ništa nije nemoguće. Možda ne gaje neke velike ambicije u Europi, spomenuo je golman Hajduka Dante Stipica.

Vidjeli smo što je motiv u Gradskom vrtu u četvrtak navečer, a u nogometu smo viđali i veća čuda nego što bi bilo da Hajduk izbaci Everton.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti