Obavijesti

Sport

Komentari 19

Split sanja domaćinstvo novog velikog natjecanja: Postat ćemo velegrad ili ostati provincija

Split sanja domaćinstvo novog velikog natjecanja: Postat ćemo velegrad ili ostati provincija

Split je napravio velike infrastrukturne iskorake u organizaciji Mediteranskih igara, sad mu se pruža nova prilika da napravi još jedan iskorak organizacijom Europskih igara

VIDEO

Inicijativa Splitskog kluba Olimpijaca da grad pod Marjanom 2027. ugosti Europske igre naišla je na nepodijeljeni podršku. Jedan od inicijatora cijele akcije, dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Željko Jerkov (67), otkrio nam je i detalje koji cijelu ovu priču čine zanimljivom.

- Kroz rad u Hrvatskom olimpijskom odboru i suradnju s predsjednikom Zlatkom Matešom shvatio sam što su to Europske igre i kakva nam se mogućnost pruža. Ideju sam prenio kolegama u Splitskom klubu olimpijaca i nakon tri godine razmišljanja i planiranja odlučili smo ideju predočiti javnosti i gradskim vlastima.

Pokretanje videa...

Poljud VIDEO

Splićani su s planovima već upoznali i čelnike grada Splita i premijera Andreja Plenkovića, a na njihovoj strani je i Zlatko Mateša koji je sudjelovao u projektima Europskih igara u Bakuu i Minsku te im je obećao podršku u organizaciji najvećeg kontinentalnog multisportskog natjecanja.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tko stoji iza Europskih igara?

- Pokroviteljstvo nad igrama je direktno od Europskog olimpijskog odbora, dakle natjecanje je službeno i svi rezultati koji se postižu su službeni i vrijede kao kvalifikacijski za Olimpijske igre. Kad krovna kuća europskog olimpizma stoji iza natjecanja, onda je jasno koliko je to ozbiljan projekt.

Što bi Split kao grad mogao dobiti organizacijom Europskih igara?

- Grad bi mogao dobiti krupan infrastrukturni iskorak, prije svega u segmentu sporta, ali i u ostalim segmentima. Jer EOC inzistira da se natjecanja odvijaju na već izgrađenim objektima, koje se trebaju obnoviti. Kad govorimo o sportu, riješilo bi se pitanje stadiona Poljud u koji se nije ulagalo 40 godina i koji bi postao moderan nogometni stadion. Dovršio bi se Park mladeži koji bi uz nogomet postao i atletski stadion, uz koji bi se mogla izgraditi i dvorana za atletiku. Imamo Spaladium arenu koja je prekrasna, ali je nedovršena i ovo je također prigoda da se dovrši. Jasno, i Gripe će dobiti šminkanje i uređenje, tri otvorena bazena koja vape za uređenjem i obnovom. Na koncu, Split ima problem na istoku grada, gdje živi gotovo polovina stanovništava, a nam sportskih sadržaja poput dvorane, bazena...

Pitanje tko će to financirati nameće se samo po sebi?

- Prema izmijenjenim zakonskim odredbama mi u Hrvatskoj možemo obnovu i izgradnju sportskih objekata financirati iz EU fondova. Naravno da će cijelom projektu morati dati podršku i Vlada i grad Split, jer Europske igre bi bile najveći sportski događaj u Hrvatskoj povijesti i najveća multisportska priredba u Europi. Ali gro financiranja ide iz europskih fondova.

Što time dobivaju sportaši?

- Europske igre se održavaju u godini koja prethodi Olimpijskim igrama, što znači da im one služe i kao izlučno natjecanje na kojem mogu izboriti plasman, odnosno postići kvalifikacijske norme. Dodatna prednost je što domaćin određuje koji će se sve sportovi organizirati, i tako može ići na ruku sportašima iz svoje zemlje, kako bi im pružili mogućnost lakših kvalifikacija na domaćem terenu.

Hoćete li dobiti podršku za kandidaturu?

- Uvjeren sam da hoćemo. Uspomene na Mediteranske igre u Splitu su lijepe i pozitivne. Split je 1979. napravio veliki iskorak, ne samo u sportskom smislu, jer samo 20% investicija išlo je u sportske objekte poput Poljuda ili Gripa. MIS je Splitu donio i obnovu kazališta, i marjanski tunel, i ukopavanje pruge, i brojne druge infrastrukturne sadržaje bez kojih ne bi bio ono što je danas. Sada trebamo napraviti iskorak za sljedećih 30-ak godina, a europski fondovi su najbezbolniji način da se napravi ono što se u konačnici mora napraviti, na ovaj ili neki drugi način. Velike manifestacije guraju grad naprijed, i ovo je prilika da Split postane mali velegrad, samo mi to moramo odlučiti. U protivnom ćemo zauvijek ostati velika provincija.

Što mislite pod tim da manifestacije guraju grad unaprijed?

- Uzmite primjer Ultre. Koliko je organizacija Ultre napravila za promociju Splita najbolje se vidi u godinama u kojima se ona uopće ne održava. A Split je i dalje pun mladosti, turista sa svih strana svijeta, sve je to plod medijske i svake druge promocije grada. Manifestacije su razglednice grada i države u kojima se događaju, i svi se moramo potruditi da budu što ljepše. Treba razmišljati unaprijed. Zašto ne iskoristiti priliku i urediti Istočnu obalu, preseliti autobusni i željeznički promet u Kopilicu, iskoristiti podvožnjak kao početak buduće metro veze grada i zračne luke... Mediteranske igre su Split napravile modernim gradom, Europske igre ga mogu učiniti malim velegradom. Mislim da će to biti lako izvedivo ako bude pameti i znanja...

Što bi izgradnja sportskih objekata značila dugoročno za grad?

- Svako ulaganje u sport se višestruko vraća kroz bolje zdravlje građana. Dakle, djeca bi dobila primjerene sadržaje za bavljenje sportom, a grad bi se mogao kandidirati za juniorska i veteranska natjecanja, zašto ne i završnice velikih sportskih natjecanja. Sve to donosi novac, ljudi dolaze u grad i troše. Sport je profitabilan ako imaš infrastrukturu i znanje kako je iskoristiti.

Obzirom da se radi o 10-15.000 službenih osoba, kako riješiti pitanje smještaja?

- Vjerujem da će se do tada u Splitu i bližoj okolici izgraditi i obnoviti barem 3-5 hotela, poput Ambasadora, Marjana... U sklopu kampusa ili na prostoru Lore mogli bi izgraditi dodatne smještajne kapacitete, koji bi služili za potrebe Igara, a kasnije za smještaj studenata, koji i onako imaju velikih problema s pronalaženjem smještaja zbog turizma.

Koji su sljedeći koraci?

- Idemo u Rim, u sjedište EOC-a, gdje ćemo se upoznati sa svime što je potrebno. Uz ta saznanja, kao i iskustva Zlatka Mateše koji je sudjelovao u projektima Igara u Minsku i Bakuu, plan ćemo izložiti gradskom vijeću i oni moraju odlučiti hoćemo li ići u kandidaturu ili ne. Ja sam uvjeren da će razum prevladati i da ćemo mi ići u taj projekt, pogotovo jer imamo uvjeravanja da bi ga mogli i dobiti. U Splitu je jako puno nedovršenih projekata, Europske igre su prilika da se obnovi sportska infrastruktura, izgrade dodatni hotelski i smještajni kapaciteti, ali i motiv i rok da se riješi Istočna obala, Kopilica, trajektna luka, autobusni i željeznički kolodvor..

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu