Obavijesti

Sport

Komentari 21

Joan Carrillo: Joško Jeličić? Pa on je bivši igrač, ne trener

Joan Carrillo: Joško Jeličić? Pa on je bivši igrač, ne trener
1

Momčad je organizirana, dobro radimo. Primijetio sam da nas nitko nije nadigrao, čak ni oni koji su iznad nas na ljestvici. No, još to nije dobro. Vidim pomak i ide na bolje, a rezultati će doći, kaže trener Hajduka

VIDEO

Trener Hajduka Joan Carrillo dobio je od čelnika kluba odriješene ruke da u proljetnoj polusezoni u miru isprofilira i pripremi momčad za novu sezonu, a jedini mu je zadatak bio osvojiti više od lanjskog 61 boda. No, uslijedio je scenarij iz najgore noćne more.

 U sedam kola objektivno nije napravio ništa. Niti se vidi nešto novo u igri, niti se naziru konture nove momčadi, koja bi na ljeto trebala u proboj ka Europskoj ligi, niti su isprofilirani nositelji igre, mladi igrači... A prosjek osvojenih bodova polako, ali sigurno klizi ispod zadane granice.

Zašto? Potražili smo odgovore od trenera Hajduka.

Osvojili ste svega devet bodova u sedam kola, zašto vaša momčad izgleda ovako loše?

- Prvo, slažem se da nije dobro, ali momčad je u procesu prema boljim rezultatima. Vidim velike promjene, ne samo na terenu, nego i van terena. Ide na bolje, siguran sam da će i rezultati ići na bolje, vidim to iz dana u dan na treninzima, a najvažnije je da imam dovoljno vremena i stabilnosti, jer će rezultati sigurno doći.

Što vam daje sigurnost da će doista biti tako?

- Svakodnevni rad, treninzi, profil igrača koje imam, napredak što se tiče taktičkih postavki... Sve mi to daje nadu, da će, ako ovako nastavimo, momčad ići na bolje.

Kojom utakmicom niste zadovoljni?

- Svakom u kojoj nismo uzeli sva tri boda. Ja svaku utakmicu pripremam da bih pobijedio. 

Je li prošao najgori dio rasporeda?

- Ne razmišljam o prošlosti, nego gledam samo prema naprijed. Vidim pomak i to mi je važno. Svaku utakmicu želim vidjeti napredak i to mi je jedini cilj. 

Mi te pomake ne vidimo. Zašto?

- Ja imam sreću da sam na svakom treningu i zato to vidim. Prije svega vidim da je momčad organizirana, da dobro radi, primijetio sam da nas nitko nije nadigrao, čak ni oni koji su iznad nas na ljestvici. Sitni detalji su odlučili tko će uzeti bodove. Što je bitno u tom procesu je da se u što kraćem vremenu napravi što više. Naravno, proces će se ubrzati pobjedama i bodovima jer ćemo dobiti dodatno samopouzdanje.

Je li ovaj igrački kadar konkurentan za Europu?

- Moramo raditi s kadrom koji imamo. Ja mislim da je ovo najbolji kadar, vjerujem u njega, vjerujem da se možemo natjecati i u Europi.

Zašto igra Ćosić, a ne Bosančić?

- Zato što je to najbolje za momčad. Bosančić dobro radi i svatko tko tako radi dočekat će priliku. Ali ne bih o pojedincima nego o momčadi. Ja sam taj koji mora donijeti odluke. 

To nema logike, imate Ćosića, igrača na posudbi, i mladoga domaćega igrača Bosančića.

- Znate kako se kaže: ''Ne bacam kamenje po svojoj kući''. Reći ću samo da igraju najbolji.

Ima li mladih nadarenih igrača u Hajduku II koji zaslužuju priliku?

- Ima dobrih igrača i u drugoj momčadi. Važno je donijeti dobru odluku, svaki igrač ima svoje vrijeme, nećemo ih stavljati samo zato da ih stavimo.

Planirate li dati nekim mladim igračima, pa i iz B momčadi priliku, kad ste već četvrti na ljestvici?

- Nisam zadovoljan četvrtom pozicijom, mi moramo biti naprijed i na tome ćemo raditi. Igraču druge momčadi, koji snažno kuca na vrata prve momčadi, vrata će biti otvorena. Velika većina ih je već trenirala s prvom momčadi, Letica, Bosančić, Jurić, Jandrek, Šuto, Teklić, Pasariček, Kalik...

Znači li to da vam se nisu nametnuli?

- Nije to baš tako, tražimo najbolje vrijeme. Ne možemo žuriti da igrač ne izgori. Ne bih želio da uđu, pa da ih vratim u drugu momčad. Formula je jednostavna, a interesa nema. Tko pokuca jako na vrata, taj će zaigrati.

Zašto igraju igrači koji su dovedeni na posudbu, znači li to da ćete ih zadržati?

- Ja ne ulazim u ugovore igrača, kod mene nema onih koji moraju igrati. Dao sam svoje mišljenje sportskom direktoru, planiramo što će se događati na ljeto. Ako netko igra, onda znači da ja mislim da je najbolji. Uostalom, ima još 11 utakmica do kraja. 

Je li desni bok najveći problem Hajduka?

- Mislim da ne. Ozljedu Juranovića nismo mogli planirati, morali smo prihvatiti Tudora koji je popunio bok, Ismajli također, obojica su spremni igrati na toj poziciji.

Joško Jeličić kritizira vaš sustav igre jer nemate adekvatne bočne igrače za taj sustav. Što mislite o tome?

- On je bivši igrač, a je li on trener? Maradona je bio najbolji igrač na svijetu, ali nije postigao rezultate kao trener. Nogometna filozofija se ogleda u raznim idejama. Jeličić može imati drugačije viđenje, možda je moja ideja da tim bočnim igračima dam neke dodatne zadatke.

Hoćete li mijenjati igru?

- Nastojat ću postaviti najbolji sustav. Govorimo o sredini terena, puno puta igra ovisi o raspoloživim igračima. Jaki smo u sredini, pa dajemo više prostora napadačima u sustavu 4-3-1-2. Volio bih igrati 4-3-2-1, ali moram se prilagoditi igračima koje imam na raspolaganju.

Hoće li mladi golman Grbić dobiti priliku ili će do kraja braniti Stipica?

- Imamo sreću da imamo dva mlada golmana sposobna napredovati. Tko zasluži priliku, taj će braniti.

Što je s Terzievom?

- On još nije u ritmu. Bio je ozlijeđen, nije bio na treninzima. Jako je velika šteta, to je igrač koji ima dobru perspektivu, može puno i jedva čekamo da se priključi momčadi. Da je spreman, igrao bi već za reprezentaciju protiv Nizozemske. Plan je da mu damo što veću minutažu do kraja.

Tko će ispasti iz konkurencije?

- Ako je Terziev bolji od Nižića i Ćosića, igrat će on. Ako je Ćosić bolji, igrat će on. Dva su mjesta, igrat će dva najbolja... Nadamo se da će Terziev biti spreman, trebao bi zaigrati malo i za drugu momčad protiv Hrvaca, da malo osjeti ritam...

Jeste razgovarali s predsjednikom o svojem ugovoru?

- Nismo pričali o mojoj budućnosti, niti želim. Moja budućnost nije toliko važna, koliko je važna momčad. Oni su na prvom mjestu, ja nisam prioritet.

Koliko bodova planirate osvojiti do kraja?

- Neki su napisali da bi 22 bilo dovoljno. Možda će klub potražiti novog trenera i ako osvojim 22 boda do kraja, a možda ću i ja potražiti drugi klub ako osvojim 22 boda i ne budem zadovoljan tim učinkom. Ne razmišljam o ugovoru, o bodovima, nego samo o narednim protivnicima

U Turskoj ste izgledali puno bolje, zašto?

- Od Turske smo ostali bez Juranovića, Šimića i Kožulja. Ideja je ostala ista, da se zna gdje griješimo, kako radimo i primjenjujemo ono što smo naučili. Znali smo da je to proces, ali tijekom procesa imaš dobre i loše trenutke, oscilacije kao protiv Rijeke, nakon koje smo imali osjećaj da smo osvojili Ligu prvaka, i recimo protiv Lokomotive gdje nismo izgledali kao da smo ista momčad. Najvažnije je da mi idemo dalje istim putem i siguran sam da će se momčad poboljšati. 

Zašto momčad toliko oscilira?

- To je nešto što se možda moglo predvidjeti. U nogometu ima puno stvari koje se mogu pratiti i predvidjeti, ali svaka je utakmica različita. Lokomotiva nije igrala kao Rijeka recimo. Protiv Lokomotive je bilo jako teško. Ne zbog potencijala protivnika, nego zbog ozljeda Nižića, crvenog kartona Futacsa.... Slažem se da pristup nije bio isti, ali različiti su protivnici. Tu je protiv Rijeke bila i publika, domaći teren... Lokomotiva nas je čekala, Rijeka napala...

Jeste ikad u karijeri imali poluvrijeme s 25% posjeda lopte?

- Ne. Nikad. Analizirao sam utakmicu, no čak i kad smo imali manji posjed u prvom dijelu, imali smo više prilika za gol, a u drugom dijelu smo imali više prilika s igračem manje. Protiv Splita smo imali puno veći posjed od protivnika, ali opet manje šansi...

Što je cilj sezone?

- Cilj je uzeti maksimalna broj bodova, doći do treće pozicije i pripremiti momčad za sljedeću sezonu. Želim maksimum, i jako vjerujem svojim igračima i momčadi, borit ćemo se da završimo na trećoj poziciji. Ima još 11 utakmica, vjerujem da ćemo publiku učiniti zadovoljnom, iako smo kod njih uvijek 'u dugu'. 

Je li očekivali više od Ohandze?

- Ja imam sreću da imam jako dobra četiri napadača, odlučim se za jednoga ili dvojicu, da bi funkcioniralo onako kako želim. Onaj tko iskoristi prilike, taj će igrati. Ja ne živim od prošlosti, momčad ne može živjeti od prošlosti. Momčad mora biti standardna, onaj tko se bolje postavi, taj će igrati. Dobro je da imam izbor i da imamo dobru konkurenciju. Neću govoriti o pojedincima, samo o momčadi. Očekivao sam više od svih. Stavio sam Futacsa i Ercega, zabili su, asistirali, sada Marka nema zbog kartona, igrat će onaj tko mi se nametne na treningu. 

Može li Vlašić igrati bolje u kontinuitetu?

- On je igrač koji puno toga napravi s loptom, jako je pametan, dobro trenira, pripremat ćemo ga maksimalno jer je to jako dobar igrač i važan za našu budućnost. Nemojte ga gledati samo kroz broj postignutih golova.

Je li Tudorova pozicija samo biti alternativa Vlašiću?

- Vidim ga u različitim pozicijama, on je jako interesantan igrač jer je polivalentan.

Nedostaju vam bolji bekovi?

- Lijevi bekovi nisu imali kontinuitet zbog ozljeda. Počeo je Memolla jer je Kvesić bio ozlijeđen, poslije se on ozlijedio pa igra Kvesić. Na to ne mogu utjecati, jasno je da s obojicom radimo obranu i obojica iz dana u dan napreduju. Desno, Ismajli je primarno defenzivac, Tudor suprotno, ofenzivac. U zavisnosti od utakmice, uzet ćemo jednoga ili drugoga dok nema Juranovića, koji je koristan u oba smjera.

Što radite u slobodno vrijeme?

- Na Poljudu doručkujem, ručam i večeram. Nemam vremena osim za učenje jezika. Evo po prvi put sam u nedjelju trčao na Marjanu. Fenomenalno je bilo, 14 kilometara sam istrčao, bio i na vrhu, toliko sam se zanio... Jako mi se sviđaju grad i ljudi. Svi me u Španjolskoj pitaju što mi se ovdje sviđa, a ja im kažem da je to strast za nogometom, za Hajdukom. Dat ću sve od sebe da im se odužim, iako im nikad ne mogu dovoljno uzvratiti za ono što oni pružaju meni i momčadi. Uvijek smo im dužni...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'
Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi