Obavijesti

Sport

Komentari 0

Jokić je opet ispisao povijest, ali ovaj put ga je Miami nadmudrio

Jokić je opet ispisao povijest, ali ovaj put ga je Miami nadmudrio

Kada god je Nikola Jokić zabio 40 ili više koševa u play-offu, Denver je izgubio. To se dogodilo tri puta u njegovoj karijeri, a u tom negativnom kontekstu pridružio se Jerryju Westu, Luki Dončiću, LeBronu Jamesu i Kareemu Abdulu-Jabbaru

VIDEO

Nakon prve utakmice otišao je u hotel i mozgao cijeli noć. Genijalni trenerski um, koji je osvojio dva naslova, je u stilu profesora Baltazara odgonetnuo dobitnu formulu.

Miami se kroz play-in domogao play-offa. Tijekom cijelog doigravanja bili su u podređenom položaju, totalno otpisani i podcijenjeni, baš kao uoči finala protiv Denvera. Nuggetsi su u prvoj utakmici lakoćom nadigrali Miami i poveli 1-0 u NBA finalu, mnogi su predvidjeli metlu u finalu, ali trener Erik Spoelstra nasamario je sve.

Srpski košarkaš je jedinstven i unikatan igrač koji se još nije pojavio u NBA ligi. Svestrani centar koji radi apsolutno sve i razumije košarkašku igru kao rijetko tko. Zabija, hvata skokove, asistira i razigrava suigrače. Ta svestranost njegova je najveća prednost koja hrani Denver. No, veliki je problem kada zapne u jednoj od tih rubrika. A to se dogodilo u drugoj utakmici finala.

NBA: Finals-Miami Heat at Denver Nuggets

Miami je slavio 111-108 protiv Denvera, napravio break i izjednačio na 1-1 uoči selidbe serije na Floridu. Ključan potez utakmice bila je taktika trenera Miamija. Denver živi od Jokićevih koševa i asistencija, takvog igrača nemoguće je u potpunosti zaustaviti pa je Miami morao nešto od toga žrtvovati. Odlučio se na ovo prvo. Dobio je više prostora u napadu, trpao je kao na traci i na kraju došao do 41 koša, bilo ga je nemoguće zaustaviti, ali skupio je tek četiri asistencije. Spoelstra ga je htio zaključati u reketu i onemogućiti da razigrava suigrače. Recept je uspio. Zonskom obranom pa i udvajanjem nisu mu dozvolili da sudjeluje u izgradnji napada.

NBA: Finals-Miami Heat at Denver Nuggets

Patila je igra Denvera, pogotovo u posljednjoj četvrtini kada je Jokić počeo siliti i srljati u pogreške. Koridori su bili zatvoreni prema vanjskim linijama, Nuggetsi su zabili tek 11 trica, što je za njihove standarde vrlo malo. Izostanak Jokićevog dirigiranja igrom doveo je do toga da je najraspoloženiji igrač uz njega bio Jamal Murray koji je zabio tek 18 koševa, Gordon 12, a Brown tek 11. Za ovakvu jednu ozbiljnu utakmicu, jako, jako tanko. Jokić ne može sam protiv svih, a ovaj susret pokazao je koliko je Denver ovisan o njemu. Istina, zabio je veliki broj koševa, ali taktika trenera Miamija je urodila plodom.

Uz sjajnu igru u obrani, morala se pipa otvoriti i u napadu. To se dogodilo u posljednjoj četvrtini kada je Miami zabio 36 koševa. Ulazilo je sa svih strana, iskakali su neočekivani junaci i sipali trice. Ukupno 17 na utakmici. 

NBA: Finals-Miami Heat at Denver Nuggets

Kada god je Nikola Jokić zabio 40 ili više koševa u play-offu, Denver je izgubio. To se dogodilo tri puta u njegovoj karijeri, a u tom negativnom kontekstu pridružio se Jerryju Westu, Luki Dončiću, LeBronu Jamesu i Kareemu Abdulu-Jabbaru, igračima koji su tijekom karijere triput zabijali 40 ili više koševa u play-offu, ali nisu slavili.

Ipak, Jokić je uspio ispisati i novi rekord. Knjiga rekorda NBA lige zaista je bogata, neki su i suludi, ali to su pedantni Amerikanci. Bilježe apsolutno sve. Nikola Jokić se po tko zna koji put našao u toj knjizi. Postao je prvi centar koji je u jednom play-offu imao učinak od barem 500 koševa i 100 asistencija. Također, postao je i tek treći igrač u NBA povijesti koji je u jednom play-offu skupio 500 koševa, 200 skokova i 150 asistencija. To su uspjela samo dvojica tijekom bogate povijesti, Larry Bird i LeBron James. 

Sljedeća utakmica igra se za tri dana u Miamiju, Spoelstra je našao način kako zaustaviti Denver, a sada ćemo vidjeti što može smisliti trener Nuggetsa Mike Malone. Ima li on rješenje za ovu stupicu?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...