Sport

Komentari 2

Juniori Dinama i Hajduka ipak ne igraju majstoricu za prvaka?!

Juniori Dinama i Hajduka ipak ne igraju majstoricu za prvaka?!

Uefina Liga mladih mogla bi promijeniti format, pa bi u grupnoj fazi trebale zaigrati samo momčadi čiji će seniori osigurati nastup u Ligi prvaka. A onda ne bi bilo razloga za dvoboja Dinama i Hajduka...

U hrvatskom nogometu i dalje nije poznata sudbina juniora, tko će nas sljedeće sezone predstavljati u Uefinoj Ligi prvaka. Hoće li to biti Dinamo ili Hajduk? A kako sada stvari stoje, hrvatski nogomet sljedeće sezone možda neće imati niti jednog predstavnika u elitnom juniorskom natjecanju. Čelnici HNS-a još su u travnju prekinuli sva natjecanja za mlađe kategorije, pa ove sezone nećemo imati prvake u pionirskoj, kadetskoj i juniorskoj konkurenciji.

No, hrvatsku javnost zaintrigiralo je pitanje juniora, gdje vodeći Hajduk ima dva boda više od drugoplasiranog Dinama, iako Zagrepčani imaju utakmicu manje. U Dinamu su se nadali kako će dobiti priliku za odigravanje zaostale utakmice s Dugopoljem, u Hajduku su već pristali na svojevrsnu 'majstoricu'. Koja nam ne bi donijela prvaka Hrvatske, već isključivo predstavnika koji će sljedeće sezone zaigrati u juniorskoj Ligi prvaka.

No, cijela situacija s koronom navela je i predstavnike Uefe da se pozabave pitanjem juniorske Lige prvaka, a čini se kako će i to natjecanje dogodine promijeniti svoj format. Kako doznajemo, Uefina Liga mladih (samo) sljedeće sezone ne bi trebala imati dva dijela (dio za juniorske prvake i dio za momčadi čiji su seniori ostvarili plasman u Ligu prvaka), već samo jedan. Onaj prema kojem bi u juniorsku Ligu prvaka dospjele momčadi isključivo prema rezultatima seniora. Jasno, čiji bi seniori stigli do grupne faze LP, tu bi se našli i njihovi juniori. A u tom sluačju, više ne bi bilo razloga za juniorsku majstoricu Dinama i Hajduka.

Naravno, ovo još nije konačna odluka, ali i u HNS-u su upoznati s činjenicom kako Uefa razmatra ovakvu mogućnost promjene sustava natjecanja na jednu sezonu. Cijela sljedeća sezona bit će 'na knap', termini će biti prilično zgusnuti, u HNS-u za sada ne uspjevaju pronaći termine niti za utakmice hrvatskog Kupa. Na posljednjem Izvršnom odboru Uefe donijeta je odluka samo o završnici ovogodišnje Uefine Lige mladih (Final Eight će se igrati u Nyonu od 16.-25. kolovoza), dok odluka o sljedećoj sezoni juniorske Lige prvaka nije bilo.

Za sada je jasno kako HNS do 3. kolovoza mora Uefi poslati dopis sa svim predstavnicima koji će sljedeće sezone zaigrati u Europi, a kako sada stvari stoje tu neće biti nijedan juniorski predstavnik. Taj će se naknadno 'ubaciti' ako neki hrvatski klub zaigra u grupnoj fazi seniorske Lige prvaka...

Najčitaniji članci