Obavijesti

Sport

Komentari 4

'Kad bih se popeo na Planicu nije mi baš bilo svejedno...'

'Kad bih se popeo na Planicu nije mi baš bilo svejedno...'
3

Slovenski skakač Primož Ulaga tri puta u karijeri pobjeđivao je na najvećoj skakaonici legendarnoj Planici, na kojoj se leti više od 200, a rekord je 239 m

VIDEO

Pokojni komentator Dragan Nikitović umalo je ostao bez glasa. Ulaga, Tepeš, Debelak i Zupan bili su na korak od zlata. Nisu ga osvojili jer su Finci s Mattijem Nykaenenom, Ari-Pekkom Nikolom, Jarijem Puikkonenom i Tuomom Ylipullijem bili svijet za sebe.

- Uh, još se naježim kad se sjetim. Potajno smo se nadali medalji, no samo potajno. U konkurenciji Austrijanaca, Čeha, Nijemaca i Norvežana bilo nas je strah glasno razmišljati. Za medalju se mora milijun stvari poklopiti, a nama se u Calgaryju stvarno sve poklopilo. Sjećam se dočeka u domovini. Ulice i trgovi bili su puni. Došavši u centar grada, nisam mogao vjerovati. Taj osjećaj nikad neću zaboraviti - kaže Primož Ulaga, legendarni slovenski skakač.

U Svjetski kup stigao je sa 17 godina, a godinu poslije i do prve pobjede. Bilo je to u Kanadi. U Svjetskom kupu imao je devet pobjeda, od čega tri na Planici, najvećoj skakaonici, gdje je rekord 239 metara.

- Nije vam svejedno kad se popnete na Planicu. Srce vam kuca 200 na sat, neki skakači prije skoka pomisle: ‘Što mi ovo treba u životu’. Nije ni meni bilo svejedno. Stvarno je poseban osjećaj doći na veliku skakaonicu - kaže Ulaga, za kojega se pričalo da je od straha, uoči odraza, znao zatvoriti oči

- A, neee. Ha, ha... To se krivo protumačilo. Rekao sam da sam toliko puta skočio da mogu skakati i zatvorenih očiju. A, eto, ispalo je da se bojim. No da sam imao veliki respekt prema skakaonicama, jesam.

Za razliku od nogometa, tenisa i košarke, u ovom sportu nije bilo toliko novca.

- Ma kakvi. Sjećam se da sam jednom nakon natjecanja dobio 600 njemačkih maraka. Bio sam izvan sebe. Recimo to ovako. Od skokova sam mogao kupiti malo bolji automobil od ostalih klinaca s kojima sam se družio - prisjetio se Primož Ulaga.

Za skakače se priča da im je čašica veliki prijatelj. Često se oko skakaonica, tj. na putu prema vrhu, moglo naći praznih bočica. Neki, kao Matti Nykaenen, nisu znali granicu.

- Nikad nisam bio takav. Znao sam se družiti s Nykaenenom, imao sam zaista dobrih prijatelja u kupu. Evo, najbolji sam bio s Pavelom Plocom i Jirijem Parmom. Nekako su mi bili najsličniji. Zbog jezika. Iako, dobro govorim tri, četiri jezika, ali njih dvojica su stvarno bili legende - rekao je Ulaga.

Posljednji put u karijeri skočio je prije 15 godina. Danas je direktor marketinga slovenskog skijaškog saveza.

- Uživam, naročito u golfu i tenisu. Zaigram ga često i moram priznati da sam u golfu zaista dobar. Manje opasan? Ha, ha... Kad prođeš skijaške skokove, sve je uživancija.

Primož Ulaga

U Svjetskom kupu imao je devet pobjeda. Zajedno sa Zupanom, Debelakom i Tepešom, na OI-ju u Calgaryju 1988. za Jugoslaviju su osvojili srebrnu medalju    

Matti Nykaenen izgledao je kao da je s drugog svijeta    

Najbolja sezona u karijeri Primoža Ulage bila je 1987./88. U ukupnom poretku završio je na trećemu mjestu. Imao je dvije pobjede, obje na Planici, pred svojim navijačima.

- Nije se moglo protiv Mattija Nykaenena. Sjećam se, te godine bio je uvjerljivo prvi. Tu sezonu završio je s deset pobjeda. Deset! Kakav je to skakač bio - prisjetio se Ulaga legendarnog Finca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...