Obavijesti

Sport

Komentari 116

Kad Dinamo može do naslova i kako će Hajduk doći do Europe?

Kad Dinamo može do naslova i kako će Hajduk doći do Europe?

Četiri kola u 16 dana. Kreće rasplet lude sezone HNL-a u kojoj se još svatko bori za nešto: Dinamo i Osijek za prvo mjesto, Gorica, Rijeka i Hajduk za Europu, a pet momčadi za ostanak

VIDEO

Remijem Hajduka i Dinama (1-1) u odgođenoj utakmici 22. kola HNL-a napokon sve momčadi lige imaju isti broj utakmica, što nije bio slučaj još od početka prvenstva. I svima su jasnije pozicije oko borbe za njima željena mjesta četiri kola prije kraja.

POGLEDAJTE VIDEO: Sažetak utakmice Hajduk - Dinamo

Kalkulacije za Dinamo

"Modri" su u vrlo komotnoj situaciji jer imaju sedam bodova prednosti nakon tri uzastopna remija Osječana koji su u nekoliko navrata bili i na čelnoj poziciji. I dalje mogu osigurati titulu ovaj tjedan, ali ne ovise samo o sebi.

Dinamo navija da Osijek u petak kiksa protiv Gorice na gostovanju (remizira ili izgubi) pa bi pobjedom kod Rijeke u nedjelju pobjegao na nedostižnih devet ili deset bodova prednosti ("modri" su bolji i u međusobnom omjeru).

Ne dođe li do takvog raspleta i Osijek pobijedi, Dinamo bi, uz pobjedu nad Rijekom, titulu mogao potvrditi u utorak, ako Osijek ne pobijedi Šibenik kod kuće, ili u srijedu na Maksimiru, pobjedom protiv Varaždina.

Kalkulacije za Osijek

"Bijelo-plavi" nemaju previše prostora za napad na prvo mjesto, ali željet će odgoditi slavlje dinamovaca što je više moguće.

Tanka teorija za osvajanje prvog mjesta leži u tome da do love sve pobjede i nadaju se da će "modri" kiksati barem triput u četiri utakmice, od čega bi barem dvaput trebali izgubiti.

A Dinamo nakon Rijeke i Varaždina, podsjetimo, čeka gostovanje kod Gorice, finale Kupa s Istrom pa domaća utakmica protiv Šibenika. Osječani, s druge strane, nakon ogleda sa Šibenčanima gostuju kod Lokomotive pa dočekuju Istru.

Kalkulacije za Goricu

Momčad Siniše Oreščanina lovi povijesni plasman u Europu i u dobroj je poziciji s četiri boda više od četvrtoplasirane Rijeke, 12 manje od Osijeka kojega dočekuje u petak. I ima pakleno težak raspored, utakmice i s Hajdukom (Split), Dinamom kod kuće i Rijekom u gostima.

Da bi sigurno obranila Europu neovisno o ishodu finala Kupa, Gorici trebaju devet bodova, možda i koji manje ako u zadnjem kolu ne izgubi od izravnog konkurenta Rijeke. S druge strane, pred Hajdukom ima plus osam, što će reći: samo jedna pobjeda do kraja, ona na Poljudu 12. svibnja, sigurno joj jamči barem četvrto mjesto.

Kalkulacije za Rijeku

Četiri boda iza Gorice, četiri ispred Hajduka i s Dinamom u mislima kao nedjeljnim gostom. Rijeka još može biti treća, četvrta i peta.

Nakon "modrih" čekaju je gostovanja kod Slavena i Varaždina, gdje bi pobjedama mogla biti na rubu pa potvrditi Europu u zadnjem kolu s Goricom. Kiks na sjeveru, pak, mogao bi biti koban.

Kalkulacije za Hajduk

Petnaest je godina prošlo otkad "bili" zadnji put nisu igrali Europu, a peto mjesto iz sezone 2005/06. drže i sad. Teško će do treće pozicije koju drži Gorica, ali još se nadaju da će prestići jadranskog rivala Rijeku.

Hajduku je u subotu pobjeda kod Varaždina "pod mus", a onda će navijati za Dinamo na Rujevici kako bi došao na bod od kvarnerskih bijelih. Nadat će se na Poljudu kako će Rijeka prosuti još koji bod u Koprivnici, Varaždinu ili protiv Gorice u zadnjem kolu, koja iduću srijedu stiže u Split.

U zadnja dva kola Hajduku bi trebale slijediti nešto lakše utakmice protiv Šibenika u gostima i Lokomotive kod kuće, ali iskustvo nas uči da protiv bilo kojeg protivnika Tramezzanijeve momčadi nema unaprijed upisanih bodova.

Kalkulacije za Šibenik

Narančasti sa Šubićevca više brige vode s papirologijom nego s rezultatima na terenu jer nakon prvostupanjskog postupka nemaju licenciju za iduću sezonu Prve HNL.

Što se zelenog travnjaka tiče, tu im za potvrdu ostanka treba još šest bodova, a i bod protiv Istre u petak kod kuće bio bi ravan pobjedi. Poslije toga bit će puno teže jer im slijede gostovanja kod Osijeka, domaća utakmica protiv Hajduka i put na Maksimir, ali i ova 32 boda lako bi mogla biti dovoljna.

Kalkulacije za Slaven

Samo dvije pobjede ovog proljeća dovele su "farmaceute" na rub opasne zone. Gostovanje kod Lokomotive moglo bi riješiti gotovo sve dvojbe dođe li Stipićeva momčad do pobjede.

Čak i da u tome ne uspije, nakon Rijeke opet će imati priliku za direktan sudar za ostanak s Istrom, ali u gostima, pa Varaždinom kod kuće.

Kalkulacije za Varaždin

Zoran Kastel otkida bodove favoriziranima, ali pobjede nema još od 20. veljače pa se njegova momčad nalazi samo dva boda iznad vode i čeka je jako težak raspored.

Hajduk kod kuće, Dinamo u gostima pa Rijeka kod kuće. Nadat će se u Varaždinu da će Dinamo do dolaska u goste već riješiti naslov pa igrati s rezervnim sastavom. Zadnje kolo Varaždincima donosi put u Koprivnicu.

Kalkulacije za Lokomotivu

Dvije pobjede u zadnja tri kola dale su lokosima slamku spasa i preskočili su Istru kod koje gostuju 11. svibnja i ta bi utakmica mogla biti ključ ostanka.

Prije toga dočekuju Slaven, a u zadnja dva kola teško će do bodova protiv Osijeka kod kuće i Hajduka na gostovanju.

Kalkulacije za Istru

Finalist Kupa u krajnje je nezavidnoj situaciji nakon tri poraza u zadnja četiri kola jer drži začelje. Gostovanje kod Šibenika u petak znači i imperativ pobjede, pogotovo domaći okršaj s lokosima koji će uslijediti.

Žuto-zeleni će prije finala Kupa dočekati i Slaven Belupo, a u zadnjem kolu gostuju kod Osijeka. I znaju da im pobjeda nad Dinamom 19. svibnja u Velikoj Gorici, uz Rabuzinovo sunce, znači i - izlazak u Europu. U kojoj bi mogli biti i kao drugoligaš!

Raspored do kraja HNL-a

33. kolo

  • Lokomotiva - Slaven (petak, 15)
  • Šibenik - Istra (petak, 17.05)
  • Gorica - Osijek (petak, 19.10)
  • Varaždin - Hajduk (subota, 17)
  • Rijeka - Dinamo (nedjelja, 19)

34. kolo

  • Istra - Lokomotiva (utorak, 17)
  • Osijek - Šibenik (utorak, 19.05)
  • Slaven - Rijeka (srijeda, 16)
  • Dinamo - Varaždin (srijeda, 18.05)
  • Hajduk - Gorica (srijeda, 20.10)

35. kolo

  • Istra - Slaven (15. svibnja, 17)
  • Lokomotiva - Osijek (15. svibnja, 19.05)
  • Varaždin - Rijeka (16. svibnja, 15)
  • Šibenik - Hajduk (16. svibnja, 17.05)
  • Gorica - Dinamo (16. svibnja, 19.10)

36. kolo (22. svibnja, 18 sati)

  • Dinamo - Šibenik
  • Osijek - Istra
  • Rijeka - Gorica
  • Hajduk - Lokomotiva
  • Slaven - Varaždin
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao