Obavijesti

Sport

Komentari 13

Kakav odmor?! U top-formi je: Takav Luka treba Hrvatskoj...

Kakav odmor?! U top-formi je: Takav Luka treba Hrvatskoj...
1

RECEPT Najbolje bi bilo da sad ne priča o nogometu, da pogleda film i izbaci Real iz glave, kaže Joško Vlašić, jedan od naših najboljih kondicijskih trenera

VIDEO

Brazil, lipanj 2014. Luka Modrić osvojio je Ligu prvaka i s nekoliko dana odmora više od ostalih priprema se za SP. Laktati, ledene kupke, masaže, sve se radilo kako bi se Luku relaksiralo. Nije uspjelo, umor je bio prevelik, a Luka u Brazilu nevidljiv.

Rovinj, lipanj 2016. Luka Modrić osvojio je Ligu prvaka i s nekoliko dana odmora više od ostalih priprema se za EP. Kao i u Brazilu, i ovdje je napravljen detaljan plan kako bi Luka bio što spremniji.

- On je sada u najboljoj mogućoj natjecateljskoj formi, važno ga je aktivno odmoriti, a ne opuštati bez plana. Ne smije trenirati kao svi ostali, već se kroz drugačiji trening osvježavati. On mora zadržati formu. Intenzitet treninga mora biti lakši, ali Luka je već spreman, svi naši igrači koji su imali duge sezone moraju nastaviti raditi kao i u klubovima, zadržati ritam koji su imali. Ne bi ih trebalio skroz opustiti - smatra Joško Vlašić, koji je 2007. dobio nagradu za kondicijskog trenera godine.

Luka Modrić izuzetno je važan kotačić naše reprezentacije i želimo li do uspjeha, a tu smatramo prolazak skupine, pa i osminu finala, Luka mora biti pravi. Ove sezone odigrao je 50 utakmica, odnosno 3896 minuta i umor je sigurno velik.

Primjerice, njegov suigrač Mateo Kovačić odigrao je 1870 minuta, dvostruko manje od Modrića!

- Ključ svega je na samom prvenstvu, a to je regeneracija nakon utakmice, ona je ključna. Odmah po završetku utakmice treba nadoknaditi izgubljene glikogene, odmah odraditi mjerenje i skidanje laktata na biciklu ili trčanjem. Tek kad se ponovnim vađenjem krvi utvrdi da su laktati skinuti ide istezanje, hladne kupke, masaža i sve nakon toga. Vjerujem da ljudi koji u našoj reprezentaciji to jako dobro znaju i da će sve biti u redu - kaže Vlašić.

Kristalno je jasno da Hrvatska s Modrićem kakav je bio u Brazilu nema što tražiti na Europskom prvenstvu. I sam Ante Čačić jasno je rekao: “Neka se nitko ne naljuti, ali momčad ću graditi oko Luke Modrića”.

I Cristiano Ronaldo poslužio se istim receptom kakvog za Luku predlaže Joško Vlašić - prva dva, tri dana nakon osvojenog naslova prvaka Europe objavljivao je fotografije na Instagramu kako uživa vozeći se gliserom, a već jučer osvanule su nove, kako sprinta po atletskoj stazi iako je finale Lige prvaka igrao lakše ozlijeđen.

Iskustvo iz Brazila, gdje su agresivni meksički veznjaci, tipa Herrera, “pojeli” Modrića u odlučujućoj utakmici za prolazak skupine nešto je što Čačić mora izbjeći kako god zna.

Razgovarao je s bivšim izbornikom Nikom Kovačem i s Lukom, do u detalje izanalizirao zašto je najbolji hrvatski nogometaš bio onako nemoćan kad nam je najviše trebalo i za očekivati je da će kompletan ciklus mini priprema do prve utakmice podrediti upravo njemu.

Luka je jučer stigao u Rovinj gdje će se najviše dan, dva rekuperirati, a potom krenuti punom gasom.

- Luku bi bilo najbolje nekako izolirati da izbaci ovu silnu euforiju iz glave. Primjerice, da u sobi pogleda neki dobar film, pročita neku zanimljivu knjigu ili jednostavno razgovara s ljudima koji nemaju veze s nogometom. Sad ga svi hvale zbog dobre igre u finalu Lige prvaka, a svaki novi intervju, svaki razgovor na tu temu otežat će mu stvari. Trebao bi barem dva dana zaboraviti nogomet i izbaciti ga iz glave kako bi se psihički odmorio uoči nastavka priprema - smatra jedan od najboljih hrvatskih trenera Joško Vlašić.

Sastavite najbolju hrvatsku momčad u povijesti europskih prvenstava!

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren

PAYET GA "POKUPIO" Cristiano Ronaldo ozbiljno je ozlijedio koljeno već u devetoj minuti pariškog finala nakon starta Dimitrija Payeta. Ponajbolji nogometaš svijeta morao je izaći iz igre

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima
VIDEO

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima

BJEŽI OD MENE Deschamps, Griezmann i ostali pri izlasku na teren Stade de Francea borili su se s navalom - moljaca. Lijepe se na korner-zastavice, golove, reklame...
Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu
IGRAČI U STRAHU

Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu

Nekoliko metara od hotela u kojem je smještena francuska nogometna reprezentacija ostavljena je sumnjiva torba. Francuska policija ju je raznijela, a kasnije se ispostavilo da je bila lažna uzbuna