Obavijesti

Sport

Komentari 13

Kako je mladi Uzbekistanac (17) šokirao Carlsena, potukao ga, pa osvojio titulu prvaka svijeta

Kako je mladi Uzbekistanac (17) šokirao Carlsena, potukao ga, pa osvojio titulu prvaka svijeta

Malo me i sreća pomazila. Jer je jedino mogao izvući remi, rekao je skromni Abdusatorov pa pobijedio i drugu zvijezdu turnira, Jana Nepomnjaščija za naslov svjetskog prvaka u ubrzanom šahu

VIDEO

Prije dvadesetak dana obranio je naslov svjetskog prvaka u Dubaiju. Norvežanin Magnus Carlsen razbio je ruskog izazivača Jana Nepomnjaščija 7,5-3,5 i stigao do najuvjerljivije pobjede na značajnijem nivou u povijesti modernog šaha.

Jedino su dva meča, i to nekoliko desetaka godina ranije, polučila sličan razvoj. Botvinik je razbio Talja 1961. godine 13-8 da bi uspjeh ponovio Kasparov protiv Shorta 12,5-7,5 u Londonu 1993.

Zagreb: Garry Kasparov odigrao simultanku s poznatim osobama i Å¡ahistima

A budući da se tada igrao znatno veći broj partija, Carlsenov "nokaut" u samo 11 partija bio je najbrži u povijesti šaha.

- Moram priznati da mi nedostaje motivacije - rekao je Carlsen nakon obrane naslova svjetskog prvaka pa šokirao javnost:

- Ne znam hoću li i dogodine nastupati.

U takvom ozračju zaputio se na Svjetsko prvenstvo u ubrzanom šahu u poljsku Varšavu gdje je kao aktualni prvak iz 2019. godine doživio nevjerojatan poraz. Turnir je osvajao i 2014. te 2015., a 2020. godine nije se održao zbog pandemije.

Carlsen, koji se na svjetsku scenu pojavio kao čudo od djeteta i još internetom kruži snimka u kojoj je kao 13-godišnjak zaustavio tada najboljeg svjetskog šahista Garija Kasparova, posljednjih godina bio je praktički nedodirljiv. Tu i tamo dogodio bi se poraz, uglavnom u 'blitz' šahu ili negdje u bespućima online šaha.

Sada ga je na briljantan način zaustavio 17-godišnji Uzbekistanac Nodirbek Abdusatorov. Što je samo po sebi svjetska senzacija jer je Carlsen poznat po iznimno jako završnici šahovske partije, pa čak i onda kada žrtvuje više nego što bi trebao.

- Malo me i sreća pomazila - skroman je bio sramežljivi Abdusatorov nakon velike pobjede pa dodao:

- Jer je jedino mogao izvući remi. Ukupno gledajući, meč je bio izjednačen do samoga kraja.

Mladi Uzbekistanac pobjedom tri kola prije kraja bio je preuzeo vodeće mjesto na prvenstvu, a nakon odigranih mečeva do kraja uzeo je naslov svjetskog prvaka!

Nakon ukupno 13 kola u tempu od 15 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza četvorica igrača podijelila su prvo mjesto sa po 9,5 bodova, pa je o njihovu poretku odlučivao dopunski kriterij Buchholz.

Abdusatorov je s konačna 103 boda slavio ispred Nepomnjaščija (100,5), Carlsen je bio tek treći (97), a četvrti njegov prethodni izazivač Fabiano Caruana sa 95 bodova.

U skladu s tradicijom, dvojica najboljih odigrala su brzopotezni mini-dvoboj od dvije partije u tempu od 3 minute i dodatak od 2 sekunde poslije svakog poteza. Uzbekistanac je još jednom senzacionalno slavio protiv mnogo kvalitetnijeg suparnika 1,5-0,5 i tako postao prvak u konkurenciji zaista elitnog društva.

Inače, na turnir je stigao kao 59. igrač po službenom rangu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani