Obavijesti

Sport

Komentari 34

Kako smo ih sredili: Bivši je igrač otkrio taktiku Barcelone

Kako smo ih sredili: Bivši je igrač otkrio taktiku Barcelone
1

Gudjohnsen kaže da nitko u Barceloni nije važan kao Guardiola. Čak ni Leo Messi. Pep o nogometu zna više nego ijedan trener koji me trenirao, rekao je Islanđanin...

VIDEO

Čim je u ljeto 2008. godine prvi put prošao kroz vrata svlačionice kao trener Barcelone, Pep Guardiola počeo je govoriti o finalu Lige prvaka, rekao je Eidur Gudjohnsen, 32-godišnji Islanđanin, koji je u tom rimskom finalu sjedio na klupi Barcelone.

- Stalno, iz dana u dan, ponavljao je: ‘Idemo u Rim. Moramo naporno raditi jer na kraju sezone idemo u Rim’. Napravio je sve da bi nam utuvio u glavu da moramo igrati taj finale i na kraju je i bilo tako - kaže Gudjohnsen.

Jedino su on, Eto’o i Ibrahimović igrali i pod Mourinhom i pod Guardiolom.

- Nikad u karijeri nisam surađivao s trenerom koji nogomet poznaje tako dobro kao Guardiola! I vjerujte mi da nitko u ovoj Barceloni nije važniji od njega - pobija Gudjohnsen tezu kako ovu Barcu može voditi bilo tko.

Kad je doveo Barcu do finala 2009., uspio je nadmudriti čak i 23 godine starijeg Fergusona. Škot nikad prije nije izgubio finale europskog natjecanja, no Pep je pronašao način.

- Uoči utakmice rekao nam je gdje će United ostavljati najviše prostora, gdje će nam biti najlakše igrati. I na terenu je bilo točno onako kako je rekao - prisjeća se Gudjohnsen.

U toj je utakmici Guardiola gurnuo Eto’oa na desni bok, Messija u sredinu. Prvi gol zabio je Eto’o ušavši s desna, drugi Messi iz sredine.

- Igrali smo tako da je braničima Uniteda bilo nemoguće sve pokriti. Vidić i Ferdinand nisu došli ni blizu našim napadačima, nisu znali kako se postaviti - kaže Gudjohnsen.

U ovogodišnjoj reprizi tog finala Islanđanin će navijati za Barcelonu, ali ne misli da je njegova bivša momčad nepobjediva.

- Ako United ne primi brzo gol i ako momčad ostane mirna bez obzira na Barcelonin posjed lopte, može pobijediti. No United mora iskoristiti sve šanse - uvjeren je Gudjohnsen.

Leo Messi bio je neuhvatljiv

Henry je pritiskao O’Sheu s lijeve, a Eto’o Evru s desne strane. Ferdinand i Vidić tako su se morali baviti Messijem, no on nije bio klasični napadač nego je dolazio iz pozadine. Bio je igrač više u sredini, a stoperi ga ni u jednom trenutku nisu mogli kontrolirati, objasnio je taktiku iz finala Gudjohnsen.

U Barceloni dječaci dobivaju svjedodžbe s ocjenama talenta

Iako Gudjohnsen već dvije godine nije igrač Barcelone, obitelj mu još živi ondje. A dva sina, 13-godišnji Sveinn i devetogodišnji Andri, treniraju u čuvenoj Barcinoj školi.

- Već u toj dobi dječaci su praktički poluprofesionalci. U kampu moraju biti 45 minuta prije početka treninga, baš svakog vikenda igraju utakmice, a sva oprema čeka ih u svlačionici - rekao je Gudjohnsen, čiji je stariji sin lijevo krilo, a mlađi središnji vezni igrač.

- Svakom je određena pozicija i ta momčad uvijek igra s godinu starijim protivnicima. Ako dijete nije talent, trener to otvoreno kaže roditeljima - kaže Gudjohnsen i dodaje:

- Svaki mjesec dobivaju ocjene sposobnosti u 50 kategorija od 1 do 10. Andri ima 9!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Realovci ujedinjeni: 'Taj igrač mora ostati igrati još godinama'
NAJ-POTEZ UTAKMICE

Realovci ujedinjeni: 'Taj igrač mora ostati igrati još godinama'

Toni Kroos krasnom je asistencijom omogućio Viniciusu da zabije vodeći gol kod Bayerna. Trener Carlo Ancelotti ističe: Bellingham je imao grčeve, imam jake adute na klupi (Modrića, op.a.) i moram ih iskoristiti
Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger