Obavijesti

Sport

Komentari 308

Kalinić: Perišiću sam rekao 'sve je na tebi!' Igrao sam protiv Juventusa, a mislio na Belupo

Kalinić: Perišiću sam rekao 'sve je na tebi!' Igrao sam protiv Juventusa, a mislio na Belupo

Sramota me i reći koliko se novca Nikola odrekao. A i Grgić i Mikanović su imali puno bolje ponude, ali odabrali su lošiju, pohvalio se predsjednik Jakobušić

VIDEO

U nedjelju malo poslije ponoći Hajduk je objavio bombu koja je bila dovoljna nit za još veću euforiju među hajdučkim pukom. Nikola Kalinić vratio se na Poljud nakon 13 godina i to s jednim ciljem. Da s klubom osvoji naslov prvaka.

Pokretanje videa...

Nikola Kalinić vratio se u Hajduk: Igrao sam za velikane, ali ovo je poseban trenutak VIDEO

Hajduk je ove sezone posložio sjajnu momčad i na krilima čudesnog Marka Livaje nalazi se na četvrtoj poziciji s pet bodova zaostatka za prvoplasiranim Dinamom. Navijači već 17 godina sanjaju trenutak kada će proslaviti naslov prvaka na prepunoj Rivi, a Kalinićev povratak dao je još jedan razlog za optimizam da se 'bili' mogu potući za titulu.

Nikola Kalinić

Igrao je za brojne velikane, imao je puno bogatije ponude, ali Kalinić je to odbio sve jer srce je htjelo nazad. Želja mu je osvojiti trofej s Hajdukom, ono što nije uspio prije odlaska u Blackburn prije 13 godina. 

Splitski klub je bivšeg hrvatskog reprezentativca predstavio na press konferenciji.

-  Nakon što ovo završi, Nikola se spušta dolje i bit će, kao i svi, dio tima, dio Hajduka. Simbolično mi se čini, od Kalinića do Kalinića. Danas smo tu radi Nikole. Htio bih se malo vratiti unazad. Dolazak Lovre Kalinića je bio drugačiji. Bilo je teže. Pa dođe Marko Livaja i svi ostali, 17 njih u kratkom razdoblju. Nikola Kalinić dođe kao šlag na kraju. Od Kalinića do Kalinića. Postojala je velika želja. Mi smo se našli prije godinu dana. Uvijek je s moje strane bila simpatija, ali bio je igrač Verone. Našli smo se ovo ljeto i načelno se dogovorili da se vrati sljedeće ljeto. Ipak je došao već sada. Mi smo imali veliku želju, i on je imao veliku želju, ali nešto se pitalo i Veronu. Da bi se to sve realiziralo, trebala je njihova suglasnost. Trebalo se odreći nečega. Nikola je ključan u svim tim relacijama, uvijek ga je vodilo srce. Svi zaposlenici mogu biti zadovoljni da s ovom emocijom uspijevamo privući ovakve ljude i igrače. I to nam treba. Nikola utjelovljuje sve ono što treba biti Hajduk. Kako ga ja vidim i kako ga svi vide. Grgić i Mikanović su imali puno bolje ponude, ali odabrali su lošiju. Nadam se da će im to biti četiri najveća mjeseca u životu - rekao je u uvodu predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić.

Split: Hajduk predstavio Nikolu Kalinića

Potom je riječ prepustio sportskom direktoru Mindaugasu Nikoličiusu.

- Veliki dan za naš klub i sretni smo jako što je Nikola s nama. Želim zahvaliti Veroni i treneru Igoru Tudoru koji nam je pomogao da Nikola dođe. Želim pohvaliti skautsku službu koja je odradila sjajan posao. Jako sam ponosan što možemo dovesti igrače iz velikih klubova. Odradili smo četiri transfera. Grgić je došao iz LASK-a, Mikanović se vratio, imamo Ferra na posudbi iz Benfice. To je jako dugo trajalo. Ne mogu reći da je Nikola zadnji. Prijelazni rok traje još tjedan dana i ne znam što se još može dogoditi - pričao je Litavac na tečnom hrvatskom jeziku.

I svjetla su se usmjerila prema glavnoj zvijezdi dana Nikoli Kaliniću, koji se nakon 13 godina vratio u svoj klub. 

- Ovo je veliki dan za mene. Ponosan sam jako što sam se nakon toliko godina vratio u svoj klub, grad koji volim i za koji me toliko toga veže. Presretan sam, prije deset dana smo se dogovorili. Slabo sam i spavao jer mi je u glavi samo Hajduk i utakmica sa Slavenom Belupom. Emotivan dan za mene i sretan sam što sam tu - rekao je Nikola Kalinić.

'Livaja je veliki igrač, slagat ćemo se'

Tko to sve plaća i kakvu plaću će Kalinić imati?

- Ne volim pričati o novcu. Razumijem da vas to sve zanima. Dat ću vam dva odgovora, jedan za navijače, a drugi za sve ostale. Jesmo li se zadužili? Nismo. Jesmo li uzeli kredit? Nismo. Porasla nam je vrijednost s 19 na 40 milijuna eura. Nikola se dosta toga odrekao da bi došao ovdje. To je ključ svega. Sve ostalo neka ostane u zraku - rekao je Jakobušić.

Hoće li još netko doći do kraja prijelaznog roka?

- Svaki dan nešto radimo, nikad ne znaš što će se dogodit u nogometu - rekao je Nikoličius pa su uslijedila pitanja za Kalinića.

Split: Hajduk predstavio Nikolu Kalinića

Kako ćeš s Livajom funkcionirati?

- Mislim da ćemo se slagati dobro i da ćemo biti dobar tandem. Marko je velik igrač, nadam se da će ovako nastaviti i da ću mu ja pomoći.

Kada si odlučio vratiti se?

- Ja sam to davno odlučio. Dogovorili smo se još prije godinu dana i odlučili da je sad vrijeme. Drago mi je što ću biti dio ovog Hajduka kojem ide dobro i bez mene, ali nadam se da će sa mnom biti još bolje.

Kako vidiš svoju ulogu u momčadi i rasplet utrke za trofeje?

- Sebe vidim kao dio ekipe. Mislim da ću uspjeti pomoći. Hajduku ide dobro i bez mene. Ostalo je još 15 utakmica, bit će 15 finala. Razmišljamo kako pobijediti Slaven. Idemo utakmicu po utakmicu, ne razmišljamo o tome hoćemo li osvojiti nešto. I ostali se bore za isti cilj. Kvalitetni smo. Tu smo, pri vrhu, zato treba dati sve od sebe. Ići utakmicu po utakmicu, pobjeđivati sve.

Koja ti je utakmica ostala u posebnom pamćenju u dresu Hajduka?

- Zadnja mi je bila finale Kupa, pobijedili 3-0 pa izgubili na penale od Dinama. Svaka utakmica mi je bila bitna. Prije 24 godine sam počeo trenirati u Hajduku, prošao sam cijelu omladinsku školu. Puno toga me veže za klub. Tako da sam presretan što sam opet u Hajduku i što ću pomoći ekipi. 

Što ti je Igor Tudor nakon odlaska iz Verone i kako ti je pomogao?

- S Tudorom sam imao odličan odnos, više prijateljski. Kužili smo se, pričali na terenu i van terena. On je puno toga pomogao, da je rekao ne možeš ići, ne bih danas bio ovdje. Rekao je da poštuje moju odluku, da neće stvarati probleme i da se on vratio u Hajduk i da zna što je to. Hvala mu puno. 

Split: Dinamo nakon izvo?enja jedanesteraca osvojio Kup Hrvatske

Zvao ga je i Perišić

Jesu li dolasci igrača poput Krovinovića, Livaje, Lovre Kalinića utjecali na tvoj dolazak?

- Stvorila se kvalitetna ekipa i dosta dobrih igrača je došlo. Pratim Hajduk stalno, igra dosta dobro. Čujem se s Lovrom, on zna moju želju da se vratim. Želim biti dio ekipe i želim pomoći, ako Bog da da ostvarimo svoje ciljeve. Igranje za Hajduk podrazumijeva da se boriš za prvo mjesto i da igraš finale Kupa. To Hajduk zaslužuje.

Na Poljudu je posljednji put igrao 2015. godine, ali u 'pogrešnom' dresu. Tada je gostovao s Dnjiprom.

- Bila je strašna atmosfera. Bilo mi je čudno igrati protiv Hajduka. O našim navijačima ne treba pričati. Atmosfera je uvijek dobra. Navijači nam moraju biti vjetar u leđa, kao i do sada. Svi znaju da je ovdje teško igrati. 

Split: Hajduk predstavio Nikolu Kalinića

Hoće li se vratiti i Perišić? 

- Zvao me Perišić jučer, kao i Džeko. Neću vam ništa otkriti. Sve je na njemu, kao što je bilo na meni. Ima još vremena odlučiti. 

Igrao protiv Juvea, a razmišljao o Belupu

Nedostaje li ti trofej s Hajdukom u karijeri i koliko si se novca odrekao?

- Što se tiče financijskih stvari, ne želim pričati o tome koliko sam se odrekao i jesam li. Želim kupiti poene igrama, nastupima, golovima. U nogometu vam nitko ne može ništa obećati, hoćemo li osvojiti ili nećemo. Borit ćemo se da se nešto napravi. Daj bože dao osvojimo sve, nitko sretniji od mene. I druge ekipe imaju isti cilj kao i mi. Tu su Osijek, Rijeka i Dinamo. Bit će zanimljivo prvenstvo i nadam se da ćemo biti pri vrhu. 

italian soccer Serie A match - Juventus FC vs Hellas Verona FC

U nedjelju ćeš igrati protiv Slaven Belupa, imaš li tremu?

- Igrao sam protiv Juventusa, ali razmišljao sam samo o Slavenu Belupu. Nisam baš bio fokusiran na Juve. Mislio sam na susret protiv Belupa, kako ćemo, bitno je da se krene dobro. Drugačije je igrati na Poljudu, gdje su rodbina, obitelj, prijatelji. Velika je razlika. Nadam se pobjedi.

Bi li trofej s Hajdukom bio kruna karijere?

- Pa, bi. Ali puno stvari se treba poklopiti. Četiri ekipe se bore za isti cilj. Idemo utakmicu po utakmicu, ne ovisimo sve o nama - rekao je Kalinić.

Potom je monolog preuzeo predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić.

Jesu li zadnja pojačanja poremetila financijski plan Hajduka?

- Ne, nimalo. Radimo planski. Digli smo vrijednost igrača s 19 na 40 milijuna. Kako žongliramo? Snalazimo se. Ono što je bitno: ne kukamo. Ako potenciramo da nemamo novca, a nemamo, onda se ne može postići vrijednost za naše igrače. Sve obveze izvršavamo na vrijeme. Isplatili smo plaću za prošli mjesec, sad ćemo i za idući. Sve brine odakle nam novac. Ne krademo. Čujete dosta da posuđujemo. Netko u kafiću kaže jednu stvar i onda dođe do toga da mediji pišu je li nam privatnik posudio novac. Imamo upravu, Nadzorni odbor, Skupštinu, imamo strategiju. Jesam li zabrinut? Nisam. Nećemo otići u stečaj. Nismo 111 godina, nadam se da nećemo ni idućih 111. Ovo nije biznis, ovo je sport. Teško možete postići rezultat u sportu ako se nečega ne odreknete. Mi smo fokusirani na teren, na jaka imena. Bilo bi lakše s novcem. Stara je poslovica "Ako ih ne možeš uvjeriti, zbuni ih". Cijelo vrijeme žongliramo.

Pirej: Trening hrvatske nogometne reprezentacije uo?i sutrašnje kvalifikacijske utakmice s Gr?kom

Nije htio komentirati izbacivanje iz reprezentacije

- Imamo četiri kluba koja se bore za naslov. Četiri različita stila vođenja. Možda nije logično da mi budemo prvi. Na tom putu mi pokušavamo na sve legalne načine. Da je do novca, Kalinić ne bi došao. Mora se uklopiti u ovo naše. Kada ideš na trofej onda takve igrače dovodiš. Sramota me reći koliko se odrekao. Ne spava tjedan dana, to i želimo. Nema trofej s Hajdukom, pa to je i naš dio plana. Nemam ni ja trofej s Hajdukom, nema nitko već 17 godina. Prosjek navijača je 30 godina, koliko su imali kad je Hajduk bio prvak? Ako se ne znamo ponašati kada smo prvi, ne znaju ni naši konkurenti kada je Hajduk prvi. Klub je stabilan, dobar, zanimljiv, a čini mi se da nas u zadnje vrijeme respektiraju. Vidim to na gostovanjima, kako nam se obraćaju spremačice, zaštitari. Mi smo cijelo vrijeme četvrti, i dalje čistimo svlačionice. Sad je za klub najveći izazov u iduća četiri mjeseca. Mi ćemo osvojiti nešto. Nikola treba biti zahvalan nama, a i mi njemu. Ovo je dobro za ligu, za grad. Ako ne bude trofej, igrat će se i dogodine. Ugovor s Nikolom je na godinu i pol. Hajduk je nacionalna vijest. Ovo je dobro za ligu i za grad. Hoće li ovo donijeti trofej? Vidjet ćemo je li ovo dobro za njega i za nas. Ako je njemu prioritet novac, onda bi trebao otići negdje drugdje. S razlogom nam dolaze takvi igrači. I Grgić se odrekao novca. Ferro... mogli bismo imati posebnu presicu o njegovim pregovorima. Da znate samo kakav ugovor je Mikanović odbio. 

Potom je Kalinić odgovorio na nekoliko posljednjih pitanja.

Izbornik Zlatko Dalić udaljio te iz reprezentacije na SP-u u Rusiji 2018. godine jer si odbio ući u igru u završnici utakmice. Žališ li zbog toga?

- Ne bih to htio komentirati. Fokusiran sam sada na Hajduk. Reprezentacija igra dobro, plasirala se na Svjetsko prvenstvo. Želim im svu sreću. Neka samo tako nastave.

U kakvoj si formi i koliko će ti trebati da dođeš na razinu s kojom bi bio zadovoljan. Kada si imao veću tremu?

- Velika je trema. Kada si mlad, ne razmišljaš puno, sad je prošlo dosta godina. Malo se stvari poslože. U kakvoj sam formi? Nadam se dobroj. U zadnjih par godina sam jako trenirao, imao sam par sitnih ozljeda. Spreman sam fizički i psihički. Znam što nam slijedi. Mislim da sam puno bolji igrač nego prije. Vidjet ćete na terenu. 

Kale bi mogao nastupiti na Poljudu već u nedjelju kada Hajduk igra protiv Slaven Belupa u 23. kolu HNL-a, a igrom slučajnosti taj dan je i 111. rođendan kluba. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 308
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram