Obavijesti

Sport

Komentari 11

Kamerunac Kwedi: Naš idol je Roger Milla, a ne Samuel Eto’o

Kamerunac Kwedi: Naš idol je Roger Milla, a ne Samuel Eto’o
1

Ma kakav Samuel Eto'o? Svaka mu čast, ali Roger Milla je naš idol. On je nogomet igrao sa srcem. Ove zvijezde igraju samo za lovu, rekao nam je Patrice Kwedi...

VIDEO

Kamerunska reprezentacija nekad je bila momčad koja je igrala sa srcem. Danas se svađaju o premijama i nasmijavaju cijeli svijet. Cijenim ih sve, ali to je neki drugi Kamerun. Njima dres i zemlja nisu prvo na pameti, važnije su im premije, rekao je Patrice Kwedi.

U Hrvatsku je 30-godišnji Kamerunac stigao još 2001. Mjesec dana proveo je trenirajući u Sesvetama, a onda ga je Mamić odveo u Dinamo. Nije se u Maksimiru dugo zadržao, ali u Hrvatskoj je ostao do sada. Igrao je za Inter, Pomorac, Novalju, Šibenik... 

Sad je u Sesvetama, a Hrvatsku smatra domovinom. Živi u Dubravi i uskoro će se vjenčati. No prva asocijacija na hrvatske cure bila mu je vrlo čudna...

- Mislio sam da su bolesne, da imaju problema s gladi. Sve su bile mršave, što mi je bilo čudno. U Kamerunu su cure malo jače. Ovdje sve drže liniju - kaže Kwedi.

Njegov put i život nije bio lagan. Kwedijeva tužna životna priča počela je 1999. kad mu je umro otac. Dvije godine poslije, samo nekoliko dana nakon dolaska u Hrvatsku, umrla mu je i majka.

- Još imam njezinu sliku u sobi. Na poleđini slike piše: ‘Dobro jutro, sine moj! Nemam ništa puno reći, samo majčin savjet sinu: Moraš se brinuti za obitelj, sam si u novom svijetu, nemaš nikoga. Budi pametan, budi nježan. Nemoj se nikad predati, sve moje želje su uz tebe. Da nije ono malo novca što je tata ostavio, tko zna kako bismo mi. Ne znam gdje bismo bili. Grlim te i ljubim te. Mama Viky...’ - pročitao je Patrice.

Kamerunci su vrlo susretljivi.

- Svako pleme ima svoju kulturu. Ako se netko posvađa, običaj je, ako se žele pomiriti, da jedu iz istog tanjura. U drugim mjestima, kada dođe gost, obavezno je pitati domaćina kako je stoka, koze... 

Gotovo jednako pozorno prati Kamerun i Hrvatsku. Prati i SP, vjerojatno posljednji na kojem Kamerun predvodi Samuel Eto’o.

- Ma kakav Samuel Eto’o - prekida nas Kwedi i nastavlja:

- Svaka mu čast, ali legenda je Roger Milla. On je nogomet igrao sa srcem. Ove zvijezde igraju samo za lovu - rekao je Kwedi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani