Obavijesti

Sport

Komentari 0

"Kamp rukometnih vratara ne prati trendove, nego ih kreira"

"Kamp rukometnih vratara ne prati trendove, nego ih kreira"
8

"Svatko treba biti svoj, ne treba ga siliti da usvaja nečiju tehniku. Pokazati mu, ukazati na pogreške, to da, ali svatko treba ostati svoj i kroz vrijeme i razvoj otkriti što mu najviše odgovara" kaže Jelena Grubišić.

VIDEO

U Omišu se od 26. lipnja do 2. srpnja održava 11. po redu "Cedevita međunarodni kamp rukometnih vratara" i tim su povodom pred novinare izašli treneri/demonstratori Jelena Grubišić, Filip Ivić i Nikola Portner, te organizator kampa Mario Čaljkušić, koji je na početku kazao:

Pokretanje videa...

Kamp rukometnih vratara 00:59
Sedmero djece besplatno će boraviti u Omišu i sudjelovati na kampu rukometnih golmana
Sedmero djece besplatno će boraviti u Omišu i sudjelovati na kampu rukometnih golmana

- Sretni smo što smo unatoč problemima s pandemijom uspjeli održati kamp na visokom nivou i nadamo se da će tako biti i za sve ostale naše projekte. A što se tiče kampa, zna se da se najprije kod nas demonstriraju sve novosti i znanja iz svijeta rukometnih vratara, da mi ne pratimo trendove, nego ih stvaramo.

Kamp rukometnih vratara

Jelena Grubišić branila je u protekloj sezoni boje CSM Bukurešta, a ovo joj je drugi dolazak na kamp u Omiš.

- Projekt je odličan, što potvrđuje i činjenica da je ovo već 11. izdanje kampa. Kad sam ja bila mlađa i u godinama djece koja danas rade na kampu, nisam imala ni izbliza ovakve mogućnosti, i zbog toga sam uvjerena da je ovo vrhunska stvar za mlade, koji imaju priliku raditi s vrhunskim trenerima, imaju priliku uživo gledati vrhunske vratare koji im pomažu savjetima. To je jedno sjajno iskustvo koje je jako dobro za njihov razvoj i za njihovo rukometno odrastanje – kazala je Grubišić.

Kamp rukometnih vratara

Za Nikolu Portnera najveća je vrijednost kampa to što većina djece koja dolaze na kamp nemaju u svojim klubovima priliku raditi s trenerima specijaliziranim za rad s vratarima.

- Ovo im je super prilika da uče i nauče. Meni je ovo prvo iskustvo i drago mi je da sam tu. Ja sam vratar profesionalac, igram na visokom nivou, i ako im mogu pomoći savjetom, nekom obranom, primjerom, rado ću im izaći u susret svojim znanjem i iskustvom. Ovih 11 izdanja kampa nisu mala stvar, kamp se razvija, raste, cijeli rukometni svijet je čuo za njega, i meni je čast da sam tu – kazao je švicarski reprezentativac Portner.

Kamp rukometnih vratara

Većina djece sportaša pamti dan kad su prvi put vidjeli i upoznali svoje idole, pa tako i Filip Ivić, koji je danas idol nekim mlađim vratarima polaznicima kampa.

- Ovo je po meni najbolji kamp u Europi, a djeci i svim klubovima jako puno znači jer na jednom mjestu mogu dobiti savjete od vrhunskih trenera i golmana kakve nemaju u svojim klubovima. Preporučio bih svima da dođu jer mogu puno toga naučiti. Meni je ovo četvrta godina da sam na kampu, presretan sam što mogu biti dio ove lijepe priče. Kad sam bio u njihovim godinama, moj je idol bio Omeyer, koji je i sam bio sudionik ovoga kampa, i kad sam čuo da dolazi, nisam mogao vjerovati da je to uopće moguće. Dovođenjem tako velikih rukometnih imena organizator je pokazao koliko je kamp jak, i ja im na tome mogu samo čestitati i zaželjeti da ovako nastave i u budućnosti. Svi su svjesni da je u rukometu vratar pola momčadi, a s njima se najmanje radi. Ovaj kamp pokazuje da se treba raditi i s njima, i da je to jako važno  – kaže Ivić.

Kamp rukometnih vratara

Na kampu se posebna pozornost ne posvećuje samo radu na tehnici, nego i na svim ostalim segmentima potrebnim za stvaranje kvalitetnog vratara.

- Radi se sve što je potrebno, i to pod nadzornom vrhunskih trenera. A što se tiče nas vratara, mi im možemo pomoći savjetima, ispravljati njihove pogreške i pokazivati im kako se ispravno postavlja, brani... - otkrila nam je Grubišić, a njen kolega Portner dodaje i kako je jako važno da djeca usvojena znanja s kampa primjenjuju kroz cijelu godinu.

- Sedam dana kampa nije dovoljno da se postane kvalitetan vratar, ali je dovoljno da se nauči puno toga. Na koncu je sve na njima, kako će ta stečena znanja iskoristiti i dalje raditi. To je najvažnije, kad napuste kamp, kad dođu svojim kućama, da vježbaju ispred ogledala, da kažu svojim trenerima da im pucaju lopticama, da im pokažu što su sve naučili na kampu, i da ta znanja primjenjuju tijekom cijele godine.

Kamp rukometnih vratara

Osim kampa za polaznike su organizirani i dodatni sadržaji, izleti...

- Teška je godina iza nas i drago mi je da je odaziv velik, da se djeca opuste i uživaju u Lijepoj našoj. Za mene je Hrvatska najljepša zemlja na svijetu, imamo sve, i to bi trebali koristiti i u budućnosti – smatra naš reprezentativac Ivić.

Mnogo je polemike oko toga koja je tehnika branjenja najučinkovitija. Za Jelenu Grubišić najbolja je ona tehnika koja vratara na koncu dovede do obrane.

Kamp rukometnih vratara

- Svatko treba biti svoj, ne treba ga siliti da usvaja nečiju tehniku. Pokazati mu, ukazati na pogreške, to da, ali svatko treba ostati svoj i kroz vrijeme i razvoj otkriti što mu najviše odgovara. Oni su za sada premladi, ali kroz vrijeme i razvoj steći će iskustvo i pronaći svoj put i način branjenja koji će im najviše odgovarati – smatra Grubišić, a Portner zaključuje:

- Neka sve probaju i uzmu ono što im se najviše sviđa i odgovara. Zbog toga su tu, da sve probaju i da pronađu svoj put.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica