Obavijesti

Sport

Komentari 8

Kapetan Ajaxa: Kad je trener počeo pričati, knedla mi je bila u grlu. Želiš istrčati još više...

Kapetan Ajaxa: Kad je trener počeo pričati, knedla mi je bila u grlu. Želiš istrčati još više...

Momčad Josipa Šutala u četvrtak je pobijedila Volendam 2-0 i prekinula niz od deset utakmica bez pobjede. Bio je to debi trenera Johna van 't Schipa koji je netom prije dolaska u klub pokopao suprugu

VIDEO

Ajax je u četvrtak pobijedio Volendam 2-0 i prekinuo crni niz od 10 utakmica bez pobjede koji je počeo 31. kolovoza domaćim porazom od Ludogoreca 1-0. Nakon toga nizali su se neuspjesi protiv Fortune (0-0), Twentea (3-1), Marseillea (3-3), Feyenoorda (4-0), AEK-a (1-1), AZ-a (2-1), Utrechta (4-3), Brightona (2-0) i PSV-a (5-2).

Kapetan Steven Bergwijn probio je goste udarcem pod prečku u 57. minuti, a u 71. je sve moglo pasti u vodu nakon velike pogreške veznjaka Branca van den Boomena koji je lansirao u stopostotnu šansu napadača Volendama Roberta Mührena. Josip Šutalo ga kao posljednji igrač ipak nije rušio jer bi dobio crveni, a njegov udarac u situaciji jedan na jedan skinuo je golman Ajaxa Diant Ramaj. Konačnih 2-0 postavio je Chuba Akpom u 89.

POGLEDAJTE VIDEO: Josip Šutalo nakon katarske bronce

Pokretanje videa...

Šutalo 00:59

Golove s utakmice pogledajte OVDJE.

- Logično je da smo sretni zbog tri boda, pogotovo kad se sjetite kako smo izgledali prošli vikend. Ali sretni smo i zbog toga kako smo igrali većinu utakmice. Da, Volendam je imao sjajnu šansu preko Mührena, to je bio plod nerazumijevanja zadnje linije. S druge strane, mi smo imali puno šansi iz kojih smo ranije mogli riješiti utakmicu. Vidjela se energija koju smo tražili od igrača i neki potezi u igri - rekao je novi trener Ajaxa John van 't Schip (59) i dodao:

- Kao i igrači, i navijači su dugo čekali na pobjedu. Bili su to jako teški mjeseci, podrška koju su pružili momčadi je fantastična, to se osjetilo na stadionu. Sretni smo što smo im mogli uzvratiti.

Rođen je u Kanadi i Ajaxovo je dijete, bivši nizozemski reprezentativac koji je u nekoliko navrata bio u klubu kao trener mlađih kategorija, pomoćnik i privremeni trener. Posljednji posao prije ovoga imao je u grčkoj reperzentaciji, a kao vojniku kluba stigao mu je poziv u vrijeme obiteljske tragedije.

- Dobio sam poziv dok sam bio u Ateni s obitelji na sprovodu supruge. Između redova su me pitali kako se osjećam u vezi svega toga. Ranije sam o tome razgovarao sa suprugom, ona mi je rekla da trebam to napraviti. Zato je ova odluka bila laka, žena mi je odozgo dala zeleno svijetlo za Ajax, znam da je uz mene - rekao je prije nekoliko dana.

Čini se da je ta situacija podigla momčad.

- Kad vidim kako su momci reagirali, kako treniraju i kako komuniciraju jednim prema drugima, to mi daje puno energije. Pomoglo mi je, pogotovo kad sam u klubu. Kad se vratim kući, još je sve svježe. Ne samo igrači, svi su mi u klubu velika podrška. Čovjek prođe svašta u životu, ali moraš igrati nogomet sa voju obitelj, za klub i navijače. Zato sam i ušao u ovaj sport. Ako igraš sa srcem, navijači će ti to vratiti - objasnio je Van 't Schip.

Strijelac Steven Bergwijn otkrio je kako je trener motivirao momčad.

- Trener je održao jako emotivan govor prije utakmice. Teško mu je, ali nam želi pomoći i ispričao nam je svoju priču. Dok je govorio, imao sam knedlu u grlu. Kao momčad onda želite istrčati još kilometar više. Trener želi da budemo kao obitelj u svlačionici, daje sve što ima i to nam treba. Ima jasan plan i donosi iskustvo.

Šutalo je u pobjedi igrao svih 90 minuta i statistički bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu (osvojio sedam od 10 duela), imao 86 posto točnih dodavanja, devet puta otklonio opasnost, ali i izgubio 12 lopti. Drugi Hrvat Jakov Medić ostao je na klupi, a Borna Sosa zbog ozljede nije bio u zapisniku. No to bi se uskoro moglo promijeniti.

- Koliko sam shvatio od liječnika, nekolicina igrača je na putu povratka nakon ozljeda. To su Rensch, Forbs i Sosa - rekao je Van 't Schip.

Ajax je s posljednjeg mjesta Eredivisie drugom ovosezonskom pobjedom napredovao tri pozicije, a u nedjelju je domaćin desetoplasiranom Heerenveenu. Seriju od tri uzastopne domaće utakmice zaokružit će u četvrtak u Europskoj ligi protiv Brightona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli

Bayern München i Real Madrid remizirali su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka (2-2). Za domaćina su zabili Sane i Kane, no gosti su se opet izvukli golovima Viniciusa
VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna
MAESTRO NA DJELU

VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna

Bayern i Real remizirali su u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka (2-2). Luka Modrić dobio je posljednjih 15-ak minuta i pokazao klasu u nekoliko minuta