Obavijesti

Sport

Komentari 16

Kasalova priča: Dva autogola? Pa Kaiser Franz ih je dao pet

Kasalova priča: Dva autogola? Pa Kaiser Franz ih je dao pet
1

Njemački magazin 11 Freunde napravio je priču o Vladi Kasalu. Iz Nürnberga je otišao u Domovinski rat, Šukeru je kupio sat od 10.000 maraka i nosio Versace

VIDEO

Kad je u ljeto 1992. ušao u svlačionicu, bio je kompletno odjeven u Versace, a samo njegove sunčane naočale bile su vrednije od svega u svlačionici. 

To su prve riječi kojima se Guido Schäfer, njemački nogometaš, prisjeća Vlade Kasala (51).

Nogometni magazin 11Freunde napravio je priču o Kasalu, jednom od najživopisnijih nogometaša koji su igrali.

- Njegove duge vlasi, moderna odjeća i skupi automobili, izgledao je prokleto cool. Dok smo u Berlinu gostovali kod Tennis Borussije, netko nam je provalio u svlačionicu. Nakon utakmice pokojni trener Josip Kuže pitao je nedostaje li kome što. Vlado je pokazao prazan novčanik i rekao: ‘Meni, 25.000 maraka!’ Uvijek je imao puno novca, doživljavao ga je kao statusni simbol - rekao je Schäfer.

Kasalo je na terenu izluđivao protivničke napadače.

- Ponekad bi ih provocirao govoreći: ‘Ja vozim Mercedes 500. Kakav ti auto imaš?’. Niste mu smjeli prigovarati. Jednom mu je suigrač prigovorio: ‘Vlado, mogao bi i ti zapeti malo na utakmici?’. Vlado ga je pogledao i rekao: ‘A mogao bih te ja opaliti po nosu...’ Ja mu se nikad nisam usudio prigovoriti - prisjeća se Schäfer.

Početak Domovinskog rata Kasalo je dočekao u njemačkom Nürnbergu, no nogomet je tad pao u drugi plan.

- Odmah sam se uključio u obranu Hrvatske. Davor Šuker mi se smijao kad me vidio u hrvatskoj uniformi. A čim je zapucalo, sjećam se, zamolio me da ga odvedem iz Hrvatske. Vratio sam se nogometu, a 1994. godine opet sam uzeo pušku i vratio se braniti domovinu - prisjeća se Kasalo.

Nakon ratišta, 1992., došao je i Mainz, gdje je upoznao Guida.

- Rat je na njega ostavio traga. Znao je imati ozbiljnih problema na treninzima, umorio bi se već nakon dvaju otrčanih krugova. Jednom je zaspao na stolu za masažu - pola sata prije utakmice. Vidio sam ga i uplakanog, psovao je na hrvatskom na telefon. Bilo je tri ujutro. Nakon toga mi je rekao: ‘Guido, upravo su mi javili da mi je poginuo bratić. Rat je sranje’ - rekao je Schäfer.

Optuživali su ga da je namjestio jednu utakmicu Nürnberga jer je zabio dva autogola. Branio ga je veliki trener Otto Rehhagel, konstatiravši kako bi bio umjetnik da može zabiti takav nevjerojatan autogol namjerno.

- Ma kakva namjera, ta priča došla je od jednog običnog taksista. I veliki  Franz Beckenbauer zabio je pet autogolova u karijeri, pa što onda - rekao je legendarni stoper.

Pobjegao Haanu zbog Hrvatske

Trener Arie Haan zabranio mi je odlazak na prvu utakmicu Hrvatske. Nisam mario. Kad sam se vratio, dočekao me s 25.000 maraka kazne. Za Hrvatsku su tad igrali Židan i Shalla. Gdje su tad bili neki veliki Hrvati?! Mnogi bi me htjeli izbrisati s te fotografije, ali to ne ide. Moja djeca će se ponositi njome - priča Kasalo. 

Vozačku platio 50.000 maraka

Bio sam naivan. Mislio sam da je u Njemačkoj kao u Jugoslaviji, prisjeća se Kasalo:

- Kad sam prvi put uhvaćen bez vozačke dozvole, platio sam 5300 maraka i dobio tri mjeseca zabrane vožnje. Nakon toga sam platio 15.300 maraka i dobio šest mjeseci zabrane, pa 25.300 maraka i godinu dana. U Nürnbergu sam zaradio puno, imao sam auto poput predsjednika...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom