Obavijesti

Sport

Komentari 11

Koliko je deset dana pauze utjecalo na formu Spursa?

Koliko je deset dana pauze utjecalo na formu Spursa?
1

Prije šest godina San Antonio Spursi su "pomeli" LeBrona Jamesa i njegove Cavalierse, no to će im mnogo teže poći za rukom protiv Heata u velikom finalu

VIDEO

I dok su u serijama sa Bucksima i Bullsima aktualni prvaci pokazali svu svoju moć, finalna serija istočne konferencije sa Indiana Pacersima pokazala je sve njihove slabosti kao i činjenicu koliko se na koncu isplati prednost domaćeg parketa. Pacersi su u šest utakmica dobro namučili, a moglo bi se reći i nadigrali Miamija, no u sedmoj, odlučujućoj utakmici, jednostavno nisu imali šanse.

- Ne želimo ovo postignuće uzeti zdravo za gotovo. Biti u finalu drugu godinu zaredom je zaista sjajan uspjeh. Sve što se događalo u prvih šest utakmica nama ništa nije značilo. Bitna nam je bila samo ova sedma utakmica da pronađemo način za doći do pobjede na svom parketu - izjavio je Wade.

Stvari nisu izgledale baš najbolje za Miami u prvoj četvrtini tijekom koje su u jednom trenutku gubili i šest poena razlike da bi u drugi period ušli sa zaostatkom od dva poena, 19-21. Ipak, buđenje je uslijedilo u drugoj četvrtini koju su na krilima Jamesa i Allena igrači Erica Spoelstre dobili 33-16 da bi na poluvremenu imali prednost 52-37 koju su održavali do samoga kraja utakmice bez većih problema.

Kada god su u ovoj seriji uspjeli iskontrolirati reket Pacersa, James i društvo upisali pobjedu, a tako je bilo i ovoga puta. I dok su u poenima iz reketa bili izjednačeni, 30-30, Miami je imao prednost u skoku 43-36 što im je uz sjajnu obranu s učestalim udvajanjima donijelo na koncu veliku prednost.

- Igrali smo usredotočeno svaki pojedinačni posjed. Pokušavali smo odigrati Miami Heat obranu i stvoriti potpuni kaos- osvrnuo se James koji je i ovoga puta predvodio svoju momčad sa 32 poena (8/17) i osam uhvaćenih lopti.

Da James ne može sam vidjeli smo u šestoj utakmici, no ovoga puta, kada je bilo najpotrebnije, ubacio se Wade koji je postigao 21 poena (7/16) uz devet uhvaćenih lopti.

Momčad Erica Spoelstre je u nakon prva dva kruga doigravanja u pravilu bila ta momčad koja se odmarala i čekala protivnika da bi na koncu u prvim utakmicama upisala poraze. Sada je situacija obratna, tj. Miami kreće u obranu naslova nakon sedam iscrpljujućih utakmica protiv odmornih Spursa koji su se Jamesu urezali u pamćenje nakon što su njega i njegove Cavse pomeli u finalu još tamo 2007. godine.

- Mislim da je ova momčad Miamija iskusnija od one Cavsa. Mi smo tada bili neiskusni i igrali smo protiv odlično utrenirane ekipe koja je iskoristila sve naše slabosti. Sada je situacija drugačija. Ovo je Miamiju treće uzastopno finale tako da se može reći da smo sada i mi iskusna momčad, a što se mene osobno tiče, ja sam danas 50 puta bolji igrač nego što sam tada bio - izjavio je James.

- Sigurno će nam predstavljati mnogo više problema nego 2007. godine - istaknuo je trener Spursa.

Čovjek koji će zasigurno barem malo odahnuti je Bosh. Centar Miamija je sam kazao kako su njegove izvedbe protiv Hibberta bile sramotne, no ono što Chrisa može zabrinjavati su jako loše šuterske predstave u toj seriji. Bosh je promašio 26 od upućenih posljednjih 34 šuta, no ako je vjerovati njegovim riječima samopouzdanja mu ne fali.

- Moje samopouzdanje neće nestati. Ono nije ni poljuljano. Ono je uvijek isto. Jednostavno, to su bile takve okolnosti, no sada je to gotovo i idemo dalje - osvrnuo se Bosh na seriju s Pacersima.

Chrisa će primarno čekati Splitter no kada će Spursi igrati s niskom petorkom Boshu će na matchup stići Duncan:

- To je zaista impresivno što je on postigao u karijeri. No ne želim mu davati sada komplimente jer mi želimo pobijediti tu momčad - dodao je Bosh.

Centar Miamija bi u svakom slučaju trebao biti ravnopravniji ovom dvojcu nego što je to bio slučaj s Hibbertom, a izostanak tvrđave Pacersa bi mogao iskoristiti i Wade koji bi trebao imati lakši put do koša Spursa nego što je to bio slučaj protiv Indiane. James će također imati težak izazov jer ga čeka mladi Leonard koji za razliku od Georgea nema prevelikih napadačkih zadaća te se u potpunosti može posvetiti zaustavljanju aktualnog MVP-a. Čovjek kojeg čeka težak posao je Chalmers koji će primarno vjerojatno krenuti na Parkeru. George Hill je dobar play, no play koji nije ni blizu ne posjeduje sposobnosti koje ima Parker te će biti zanimljivo vidjeti kako će Francuz reagirati na udvajanja koja su specijalitet Miamijeve obrane.

Sve u svemu Miami će se nakon teške serije s Pacersima susresti s drugačijom filozofijom košarke i ostaje nam za vidjeti kako će momčad Erica Spoelstre na to reagirati.

U svoje prvo finale od spomenute 2007. godine San Antonio Spursi su se plasirali na impresivan način. Regularni dio su završili kao druga momčad Zapadne konferencije što im je u prvom krugu donijelo dvoboj s desetkovanih Lakersa koje su riješili u četiri relativno lake utakmice, da bi potom naletjeli na neugodne Warriorse s kojima su se dosta mučili, ali prošli su i taj ispit (4-2). U finalu Zapada čekali su ih Grizzliesi, koje su mnogi vidjeli kao lagane favorite, ali Popovicheva mašinerija je pronalazila rupe u ponajboljoj obrani lige i na sveopće iznenađenje "pomela" družinu iz Memphisa.

- Nadao sam se da ću se vratiti u finale - izjavio je 37-godišnji Tim Duncan koji u doigravanju bilježi 17,8 poena i 9,2 skoka za 34,4 minute na parketu.

Otkako je Timmy stigao u ligu Spursi su se svaki puta plasirali u doigravanje, a u zadnjih devet godina su osvojili četiri naslova prvaka. Jezgra Duncan, Tony Parker i Manu Ginobili zna kako im je ovo možda posljednja prilika za naslov i nema sumnje da će pokušati sve kako bi Duncan kompletirao prstenje na jednoj ruci.

- Kada sam imao 21 godinu osvojio sam svoj prvi naslov pa zapravo nisam shvaćao koliko je to teško. Mislio sam da ću svake godine igrati finale. Svi smo mislili da je to lako, ali nakon mnogo godina u ligi shvatiš koliko je teško plasirati se u doigravanje. Sada ne uzimamo ništa zdravo za gotovo. Cijenimo svaki trenutak, a vidjeti ćemo kako će sve završiti - prokomentirao je najbolji igrač Spursa, Tony Parker, koji je nakon sjajnog regularnog dijela u doigravanju bilježio 23,0 poena i 7,2 dodavanja za 37,0 minuta na parketu.

Od sjajnog terceta Spursa najmanje je pokazao Manu Ginobili, koji se sve teže nosi godinama, pa i ozljedama.

- Imam dojam da je Manu ono najbolje od sebe ostavio za finale. Trebat ćemo to, sigurno - kaže Parker, a Duncan je dodao:

- Sve oko tog čovjeka me i dalje iznenađuje. Njegove dobre i njegove loše strane. I to je predivno, a to naš sastav čini posebnim i boljim. Vjerujte mi, nemoguće je suparniku pripremiti se za Ginobilija. To ne može nitko, jer, evo, niti mi sami ne znamo svaki put što će smisliti.

Iskusni Argentinac je u regularnom dijelu ubacivao 11,8 poena, a i u doigravanju je tu negdje (11,5), no uz samo 38,3 posto šuta iz igre uključujući 32,4 za tricu. Kako su Spursi brzo riješili Grizzliese od 27. svibnja su imali vremena za odmor i rekuperaciju pa se mogu očekivati nešto bolje brojke Ginobilija. Riječ "odmor" u sportu, a pogotovo NBA-u, obično znači nešto dobro, ponekad zna izbaciti momčad iz ritma što se naravno najbolje vidi u prvoj utakmici poslije određene stanke pa ne bi bilo iznenađenje kada bi večeras gledali nešto usporenije Spurse.

Usprkos svoj genijalnosti trenera Gregga Popovicha i nešto odmornijim nogama njegovih igrača, većina javnosti je uvjerena kako će društvo s Floride osvojiti svoj drugi uzastopni naslov u šest utakmica, no dok je Duncana, Parkera i Manua i savršenog sustava Spursa teško da ih se može olako otpisivati.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve