Obavijesti

Sport

Komentari 42

Kontrolor: Žao mi je što neće biti jedne od najboljih utrka

Kontrolor: Žao mi je što neće biti jedne od najboljih utrka
7

Nije bilo moguće organizirati utrku jer protiv prirode se ne može. Otkazivao sam i utrke u Levyju, SAD-u, Mariboru... Ovo je tužna vijest, rekao je FIS-ov kontrolor

VIDEO

Prevalio sam 1000 kilometara, nažalost, da vam kažem tužnu vijest. Ovo što sam vidio na Sljemenu nije bilo dobro. Nije moguće da se stvore uvjeti za održavanje utrke Svjetskog kupa. Žao mi je organizatora, gledatelja, medija, jedna od najboljih utrka neće biti održana. Ovo je tužan dan, ali nitko nije umro, već se veselimo sljedećoj godini, rekao je Hans Pieren, direktor muških utrka Svjetskog kupa u ulozi inspektora FIS-a.

Sve je ukazivalo na taj scenarij. Presica je dosta kasnila, tmurna lica Dragutina Žiljka, Rene Fleissa, Mihe Glavića i Vedrana Pavleka bila su znak da nije dobro. Sva nagađanja otklonio je kontrolor FIS-a na startu konferencije za medije.

- Nije bilo moguće organizirati utrku jer protiv prirode se ne može. Dvaput sam u životu otkazao u finskom Levyju. Često otkazujem utrke u SAD-u, pa i u Mariboru je gotovo svake druge godine otkazana utrka. Koliko je problem sa snijegom u ovom trenutku u Europi svjedoči podatak da je gotovo na cijelom kontinentu zakazala količina padalina. Globalno zatopljenje nas je zahvatilo i moramo biti spremni i na ovakve scenarije - zaključio je Švicarac koji je potom ekspresno otišao na avion.

Pavlek: Ne možemo glavom kroz zid

Mikrofon je potom preuzeo direktor utrke Vedran Pavlek.

- Realnost je takva i mi je kao takvu prihvaćamo. Iza nas je devet godina uspješne organizacije. Imali smo i teških trenutaka, borili se s visokim temperaturama, ali uvijek smo uspjeli nekako organizirati utrku. Problem ove godine je u tome što smo jedine prave minus temperature imali u studenom, imali smo problema s vodom u jezeru, a možda najveći problem je duga inverzija koja je bila nikad dulja (u gradu je bila niža temperatura nego na vrhu Sljemena, op.a.). Prošlog petka došla je i južina u kombinaciji s jakim vjetrom pa i kiša i sve je to utjecalo na to da mi danas imamo samo 20% potrebnog snijega za utrku. Jednostavno ne možemo glavom kroz zid - rekao je direktor utrke.

Troškove utrke pokriva osiguranje

Šteta za Zagreb je velika, izostat će promocija diljem svijeta, postavljanje rekordnih televizijskih kabina, a i šteta je za Ivicu Kostelića kojem je to možda bila prilika da konačno pobijedi na Sljemenu.

- Vratit ćemo novac od ulaznica, a što se tiče troškova utrke izvijestit ću da će osiguranje sve pokriti. Dakle, mi godinama osiguravamo utrku, kao što to čine svi u Svjetskom kupu tako da neće biti nikakvih financijskih gubitaka - rekao je Pavlek i potom na novinarski upit pokušao preciznije objasniti:

- Troškovi ovogodišnjeg izdanja trebali su iznositi 24,5 milijuna kuna. Mi sad tek moramo vidjeti koliko je nas sve dosad učinjeno koštalo. Dakle, je li to 30, 40 ili 50% tog iznosa. Tako da o iznosu koje će osiguranje pokriti ne mogu precizno govoriti.

Govorilo se i o opciji donošenja snijega na Sljeme međutim bilo bi to jako komplicirano i skupo.

- Da, planirali smo čak voziti snijeg iz Innerkremsa. Možda bi u slučaju povoljnih temperatura uspjeli spasiti utrku, ali u tom slučaju ne bi ništa ostalo natjecanjima rekreativaca i dječjim utrkama što je sveobuhvatni cilj projekta. Da se nas pitalo, da FIS nije odlučivao, i mi bi također otkazali utrku - zaključio je Vedran Pavlek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 42

VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-3:  Dominacija 'modrih' za trostruku krunu!
SLAVLJE DINAMA

Rijeka - Dinamo 1-3: Dominacija 'modrih' za trostruku krunu!

Dinamo je 17. put u svojoj povijesti osvojio Hrvatski kup. 'Modri' su u uzvratu finala pobijedili Rijeku golovima Sučića, Baturine i Bulata i time osvojili domaću trostruku krunu nakon što su osvojili Superkup i HNL

VIDEO Pogledajte ludnicu ispred Maksimira! Navijači uz baklje dočekali dinamovce iz Rijeke
ZAGREB DOČEKAO RABUZINOVO SUNCE

VIDEO Pogledajte ludnicu ispred Maksimira! Navijači uz baklje dočekali dinamovce iz Rijeke

ZAGREB - Dinamo je na Rujevici pobijedio Rijeku 3-1 i osvojio Kup. Za nedjelju je najavljena velika fešta na Trgu bana Jelačića, ali su navijači u kasnim večernjim satima priredili doček igračima ispred Maksimira. Nekoliko stotina njih je dočekalo dinamovce pjesmom i bakljadom, igrači su bili oduševljeni, kao i prije tri tjedna nakon pobjede na Rujevici u prvenstvu. Izašli su iz autobusa i pozdravili navijače koji su bili u deliriju
Atalanta - Bayer 3-0: Pašalićevi osvojili prvi europski trofej, prvi poraz Leverkusena ove sezone!
FINALE EUROPSKE LIGE

Atalanta - Bayer 3-0: Pašalićevi osvojili prvi europski trofej, prvi poraz Leverkusena ove sezone!

Josip Stanišić počeo je utakmicu za Bayer, ali je izašao već na poluvremenu, dok je Mario Pašalić u igru ušao u 57. minuti. Heroj susreta je Nigerijac Lookman koji je s tri gola uništio Xabijevu momčad