Obavijesti

Sport

Komentari 124

Kos novi predsjednik Hajduka: Nisam navijač, ali ovo je čast

Kos novi predsjednik Hajduka: Nisam navijač, ali ovo je čast
4

Nadzornici koji su podržali Kosa kažu da imaju podršku navijačkog puka te da im ne smeta što Kos nije navijač Hajduka. Tko smo mi da im proturječimo, rekao je Zoran Mamić

VIDEO

Ivan Kos novi je predsjednik Hajduka. Odluka je to Hajdukovog nazdornog odbora, no ona nije bila jednoglasna. Nakon završene sjednice NO-a, a uoči konferencije za novinare na kojoj će biti predstavljen novi predsjednik "bilih", jedan od članova nazdornog odbora, Denis Kosor, izrazio je novinarima svoje neslaganje izborom. 

- Smatram da čelni čovjek Hajduka mora biti iz hajdučke obitelji, taj sam stav zastupao i pri izboru za nadzorni odbor pa i dalje, danas nisam podržao izbor Ivana Kosa i to sam jasno rekao ostalim članovima na sjednici - rekao je Kosor.

Novi predsjednik izabran je s četiri glasa za i dva suzdržana. 

Nakon Kosora Poljud je napustio i Zoran Mamić, najveći pojedinačni dioničar Hajduka, koji je kao i Kosor bio suzdržan.

- Obzirom da sam zamrnznuo članstvo u nazdornom odboru, najlogičije je da budem suzdržan. Došao sam se informirati tko će ubuduće upravljati mojim dionicama. 

Na pitanje je li zadovoljan izborom, samo je rekao.

- Vidjet ćemo, za sada ne mogu više od toga reći.

Očito je da izbor novog predsjednika nije ujedinio Hajdukov okrnjeni nadzorni odbor, štoviše, podjele se nastavljaju i veliko je pitanje kako će se sve skupa u budućnosti odvijati. Koliko je kvorum visio o niti svjedoči da je jedan od članova Anthony Marinov dojurio na Poljud sa službenog puta u Sloveniju kako bi osigurali potrebnu većinu i izabrali Kosa za predsjednika. 

- Nadzornici koji su podržali Kosa kažu da imaju podršku navijačkog puka te da im ne smeta što Kos nije navijač Hajduka. Tko smo mi da im proturječimo - na odlasku je rekao Zoran Mamić.

Detalji su tajna

- Vjerujemo da će gospodin Kos biti uspješan u svom radu, čestitamo mu na izboru, a ostalim kandidatima zahvaljujemo na sudjelovanju - kazao je predsjednik nadzornog odbora Slaven Marasović, koji nije želio otkriti detalje glasovanja, niti uvjete predsjednikovog ugovora, ali je dodao:  

- Ugovor ćemo tek potpisati, a detalji su tajna, s tim da vam mogu otkriti da u njemu postoje i elementi ranijeg raskida. Ivan je izabran zato što nas je svojom energijom i idejama, pristupu kandidaturi, uvjerio da može iznijeti ovaj teret i napraviti iskorak.

Intervju s novim predsjednikom

Ivan Kos zahvalio je NO na ukazanom povjerenju.

- Velika je čast i povjerenje biti prvi čovjek ovako velikog kluba. Nadam se da ćemo svi skupa ostvariti cilj, a to je veliki Hajduk.

Što vas je ponukalo da se javite na natječaj?

- Rođen sam u Osijeku, i svi se pitaju otkud Osječanin u Hajduku. Odrastao sam uz stadion u Osijeku, od pete do 25. godine sam igrao nogomet, nastavio sam u privredi i gospodarstvu. Poziv na natječaj je u meni stvorio emociju, da objedinim ono što sam radio u mladosti i u zadnjih desetak godina.

Otac vam je bio predsjednik Osijeka, je li on utjecao na vas da se javite?

- Bio je, on je u mene ugradio ljubav prema sportu i nogometu, ali nije sudjelovao u ovoj odluci, nisam siguran ni da je znao za natječaj.

Jeste li navijač Hajduka?

- Nisam navijač uopće, ali živjeti Hajduk, ideologiju Hajduka, svima je čast i zadovoljstvo. Tu ideju se mora živjeti, a to je za mene više nego navijati.

Tko će biti novi sportski direktor?

- Gospodin Burić je formalno sportski direktor i trener, dozvolite da obavim najprije s njim razgovor, a to će se dogoditi za par dana.

Gdje ćete ulagati, u infrastrukturu ili u momčad?

- Infrastruktura je ono što je preduvjet da Hajduk bude nositelj kvalitete, ali se ne smije zapostavit ni igrački kadar. Znači paralelno.

Što znate o stanju kluba, jeste li se čuli s vašom Osječankom Marijanom Bošnjak, koja je privremena predsjednica?

- Manje je bitno što je gospođa Bošnjak moja sugrađanka, ali moram obaviti razgovore s timom koji je obavio dubinsku analizu, te sa svim sadašnjim ili prošlim čelnicima kluba koji mogu pridonijeti. Hajduk kao narodni klub živi od titula i to moramo vratiti navijačima. Rezultat ne dolazi preko noći, nego dugotrajnim, mukotrpnim radom, to je ono što želim da obilježi moj mandati.

Koji su vaši prvi konkretni koraci?

- Detektirati probleme i brzo reagirati, povući konkretne poteze. Imam svoje viđenje, ali moram odraditi razgovore prije konkretnih koraka. Bit će i rezova, treba najprije vidjeti u kakvom je stanju likvidnosti kluba, kolike su nam obaveze.... Nadam se da ću dobiti gotove podatke od tima koji radi analizu, kakvo je stanje, ne znam je li stanje na računu minus ili plus, a to očekujem kroz koji rad.

Odnos Hajduka i HNS-a?

- U Hrvatskoj, ne samo u sportu i nogometu, velika je centralizacija, a ja ću težiti decentralizaciji kolača. Hajduk mora pripadati HNS-u, ali mora igrati i važnu ulogu unutar HNS-a, gdje Split mora biti više zastupljen.

Kako planirate doći do sredstava?

- Da bi ostvarili rezultat moramo imati vrijeme ili novac da bi to bilo brzo. Velikih novaca nema, a nema ni vremena, znači ostaje nam samo sustavni rad. Samo namicanje novca zavisi i o zdravoj sportskoj kulturi, o pozitivnoj priči, zdravoj klimi.. Tako ćemo otvoriti vrata sponzorima koji žele u Hajduk.

Tko vam je najdraži igrač iz Hajdukove povijesti?

- Najdraži igrač bio mi je Slaven Bilić, ali ne zato što je danas popularan kao trener, nego zato što je bio moj idol kad sam odrastao i  počinjao karijeru.

Koga cijenite iz današnje momčadi?

- Sušić, Kalinić i mladi Vlašić su izdvojeni kao potencijal.

Što mislite o prodaji mladih igrača?

- Prodaja mladih igrača ne smije biti trend Hajduka, sustavnim radom moramo se dovesti u poziciju da igrači koji nisu u zenitu nisu za prodaju. To je teško očekivati, jer su se igrači prodavali zbog financijske stabilnosti.

Kolika vam je plaća?

- Ne mogu o tome, ali zagovaram da se svim djelatnicima u sistematizaciji valorizira i vrjednuje rad, fiksna plaća, plus bonusi. Da svatko zna koliko je zaradio.

Je li vam se javio tko od bivših suigrača?

- Javio mi se Carević, zaželio mi je sreću. S njim sam u kontaktu, on je moj reprezentativni cimer...

Koliko će vam se promijeniti život?

- Hajduk živim u zadnjih 20 dana, makao sam se od svog posla, zapostavio i obitelj... Uskoro ću promijeniti i adresu, ali na bolje, znate koliko mi kontinentalci volimo more.

Je li istina da ste komisiji na pitanje kad možete početi raditi odgovorili – danas?

- Skoro, pitali su me mogu li početi sutra ili prekosutra, a ja sam im rekao danas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...