Sport

Komentari 197

Kosovo primljeno u Fifu: Moglo bi igrati u skupini s Hrvatskom

Kosovo primljeno u Fifu: Moglo bi igrati u skupini s Hrvatskom

Kosovo će dobiti mjesto u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje počinje u rujnu. Očekuje se da nastupi u skupini s Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

Međunarodna nogometna federacija na Kongresu u Mexico Cityju primila je Kosovo i Gibraltar kao svoje nove članice.

Delegati Kongresa su u meksičkoj prijestolnici sa 141 glasom 'za' i 23 glasova 'protiv' priznali Kosovo koje je tako postalo 210. član krovne nogometne organizacije. Početkom svibnja to je učinila i Uefa što je bio i uvjet da Fifa primi Kosovo u svoju obitelj. 

- Kosovo se suočava s izazovima, to je očito. Potrebne su nove investicije. Ima puno financijskih izazova i ograničen je organizacijski kapacitet. Ali, usprkos tome, tamo ima očite ljubavi i strasti za nogomet i velikog potencijala. Kosovo ispunjava sve kriterije - naglasio je član Vijeća Senes Erzik.

Fifina odluka izazvala je euforiju kosovskog vodstva,

- Moja zemlja je toliko dugo čekala ovu odluku. Nogometne vrijednosti su obranjene, hvala svima - kazao je predsjednik Kosovskog nogometnog saveza Fadil Vokri.

U ime Nogometnog saveza Srbije Kongresu se obratio dopredsjednik Željko Kojić koji je prije glasovanja pozvao delegate da ne priznaju Kosovo.

- Mnogi delegati su svjesni našeg stava. UEFA je priznala Kosovo, ali tako što je prekršen statut. Postoje velike sumnje u zakonitost te odluke, a po našem mišljenju ona je nelegalna. Kosovo nije član Ujedinjenih naroda - kazao je Kojić prije glasovanja.

Osim Kosova Fifa je u svoju organizaciju primila i Gibraltar. Što znači da će obje reprezentacije dobiti mjesto u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje počinje u rujnu. Očekuje se da Kosovo nastupi u skupini s Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

Najčitaniji članci