Obavijesti

Sport

Komentari 1

Kraljevsko nogometno društvo drma La Ligom, oni žive iznad Reala, Barce i Atletico Madrida

Kraljevsko nogometno društvo drma La Ligom, oni žive iznad Reala, Barce i Atletico Madrida
11

Do 1989. u klubu su igrali samo Baski. Imaju dva naslova i dva Kupa, a danas su ispred španjolskih divova. Prvi u La Ligi. Rijeka večeras od 21.00 igra kod Real Sociedad kojem je na Rujevici odolijevala do 90'

VIDEO

Real Sociedad de Futbol. Kraljevsko nogometno društvo. Imaju jaku atletsku ekipu, ponosni su na svoje hokejaše na travi i pelota sekciju, ali ono 'de Futbol' je zapravo bespotrebno. Pa je i otpalo u dnevnom žargonu. Cijeli svijet zna za - Real Sociedad. Utemeljen prije 111 godina. Dvostruki prvaci Španjolske i osvajači Kupa Kralja, ponos San Sebastiana, a danas: vodeći klub La Lige.

POGLEDAJTE VIDEO: Rijeka na velebnoj 'Anoeti'

Pokretanje videa...

Trening Rijeke kod Sociedada 00:46

Momčadi tog kluba, momčadi kojoj u leđa gledaju i Real, i Barcelona i Atletico, večeras od 21.00 opet će se suprotstaviti momčad kluba koji u vitrinama ima jedan naslov manje, ali i šest Kupova više - naša Rijeka.

Rijeka vječno poznata kao kozmopolitski, svima otvoreni lučki grad i klub; Real Sociedad koji je vrata svog kluba ne-Baskima otvorio tek 1989. iako je i grad iz kojeg dolazi lučki. I prelijep. Klima nije baš 100% blago mediteranska kao na Kvarneru jer San Sebastian je u Biskajskom zaljevu naslonjenom na Atlantik, ali svi koji su vidjeli San Sebastian kažu da je to - 'španjolska, baskijska Opatija'.

Aldridge srušio branu staru 80 godina

Rijeka je te 1989. kad su u San Sebastianu dovođenjem stranca napravili presedan svoje (tada) 80-godišnje povijesti već imala dva osvojena Kupa, pobjedu nad Madridskim Realom i slične 'skalpove' u vlasništvu.

Prvi stranac koji je obukao 'txuri-urdinak' (bijelo-plavi, na baskijskom) dres bio je Irac, napadač John Aldridge (dvije godine Real Sociedada nakon dvije godine Liverpoola). Aldridge je na 'Anoetu' došao na kraju dekade koja je započeta najblistavijom erom klupske povijesti - naslovima prvaka Španjolska osvojenima 1981. i 1982. godine.

'Nisam lud da razmijenim dres Rijeke sa stadiona Maradona!'
'Nisam lud da razmijenim dres Rijeke sa stadiona Maradona!'

Na golu Arconada, u obrani Gorriz, u vezi Bakero, u napadu Lopez Ufarte... Na klupi klupska legenda kojoj je pred stadionom Anoeta sagrađen spomenik, Alberto Ormaetxea. Moćna družba je stolovala svlačionicom Sociedada početkom '80-ih. I - svi redom Baski. Pravilo kojeg se, na primjer, Athletic Bilbao iz baskijske prijestolnice drži i dan-danas.

Sociedad se odmaknuo od te isključive tradicije 1989., doveo Irca Aldridgea, a odonda su mnoga poznata strana imena (uključujući ne-Baske Španjolce) oduševljavala narod na Anoeti.

Griezmann, Toshack, Kodro, David Silva...

Momčad su vodili velški trenerski majstor John Toshack, Austrijanac Bernd Krauss, Škot David Moyes... A travnjakom gazili Francuz Antoine Griezmann, Bošnjak Meho Kodro, Čileanac Claudio Bravo, Rus Valerij Karpin, Srbijanac Darko Kovačević, Meksikanac Carlos Vela, Turčin Nihat Kahveci...

FILE PHOTO: Imagen de archivo del jugador de la Real Sociedad David Silva durante un partido de La Liga Santander ante el Real Madrid en el Reale Arena de San Sebastián, España.

Danas su u svlačionici Brazilac Willian Jose, Belgijanac kosovskog podrijetla Adnan Januzaj, Francuzi Le Normand i Sagnan te blistavi švedski napadački talent Alexander Isak.

I najveća zvijezda, iskusnik i mali genij David Silva - Španjolac koji s Baskijom veze nije imao dok prošlog ljeta nakon deset godina velebnih uspjeha u Man Cityju nije preselio u Sociedad pa razumljivo promptno postao idol navijača i prvo ime momčadi. Arhitekt igre, dirigent orkestra. Velemajstor čiji su potezi nogometna umjetnost, koji s loptom zna sve, a utakmicu vidi barem dva poteza unaprijed.

'Anoeta', impresivna i prazna

Suprotno zatvorenosti koju je do 1989. pokazivao u nogometnom smislu, San Sebastian je grad u kojem se svatko osjeća dobrodošao. O tome su svjedočili brojni pomorci, a kako vrijeme leti i svijet sve više postaje globalno selo, u to se svakodnevno uvjeravaju brojni gosti i turisti.

Na žalost, doba je pandemije koja je za 99,99% globalne populacije endemsko iskustvo pa će večeras i impresivna, prije godinu dana obnovljena 'Anoeta' biti prazna. Umjesto da sa nje grmi huk 40 tisuća navijača među kojima i tisuća riječkih fanova.

Na Rujevici je Rijeka (s navijačima na trećini tribina) u prvom poluvremenu bila - bolja od Sociedada. Kada je HNL-momčad (mlada, načeta izostancima i tada još nenavikla na europske ritmove) pala u brzini transformacije i protoka lopte, a od 62' ostale i bez ozlijeđenog kapetana Andrijaševića, David Silva & com. sakrili su loptu i stisnuli Bijele Ivanu Nevistiću u krilo.

Pet pluseva i pet minusa Rijeke
Pet pluseva i pet minusa Rijeke

Do 90. minute i Rijeka i Sociedad promašili su po 3-4 zicera. U 90' je Jon Bautista nakon jedne 'haklerske' akcije baskijskog tima spremio loptu u riječku mrežu i rastužio Rujevicu.

'Rijeka, hrabra i jako opasna'

- Rijeka je u sve četiri dosad odigrane EL-utakmice stvorila puno prilika, nedostajao im je samo pogodak. To je hrabra su momčad koja ima manje bodova nego što zaslužuje. Svima su zagorčali život u ovoj skupini. Pa uvjerili smo se da ni nama ni Napoliju nije bilo lako protiv njih. Kompaktni su, imaju brzu tranziciju, koncentrirani u obrani i mislim da će nam se tako suprotstaviti. Zaslužili su imati više bodova - priča trener Real Sociedada, Imanol Alguacil.

Rijeka i Real Sociedad susreli se u 1. kolu Europske lige

- Meni se jako sviđa karakter te momčadi: vole igrati s loptom, agresivni su u izlascima i imaju ideju kako ugroziti suparnika. Sigurno će nam pokušati uzvratiti za poraz iz prvog kola. Imaju kvalitetu za ugroziti svakoga. A mi se moramo pobrinuti da što manje imaju loptu jer će sigurno biti motivirani i tražiti pobjedu - nahvalio je Alguacil. Rijeku. Ali zapravo: nije pretjerao. Sve što je čovjek rekao, istina je.

Sa snježne Rujevice na Anoetu: Ne odustajemo od naših snova
Sa snježne Rujevice na Anoetu: Ne odustajemo od naših snova

U prošlom kolu La Lige (1-1 kod kuće s Villarrealom) odmarao je pola momčadi. Večeras u početnih 11 vraća Davida Silvu pa se od 21.00 na Anoeti očekuje ova startna baskijska postava:

Remiro - Gorosabel, Zubeldia, Le Normand, Monreal - Merino, Zubimendi - Portu, David Silva, Oyarzabal - Isaak.

Vezni red i napad... Baš svjetski.

'Ovo je za psihijatriju'

Rijeka nema Kulenovića bez kojeg se gubi jako puno napadačke dubine. Nema ni sjajnog ljetnog slovenskog pojačanja, veznjaka Čerina. Nema ni mladog, a standardnog ljevonog stopera Smolčića.

Simon Rožman doslovno niti jedan-jedini put ove sezone nije u najavi bilo koje utakmice mogao reći 'Svi su mi igrači zdravi, imam cijelu momčad na raspolaganju'.

Rijeka i Real Sociedad susreli se u 1. kolu Europske lige

- Znali smo da nas i sve ostale zbog pandemije čeka jedna 'luda', dosad nedoživljena sezona. Da se klub, struka i momčad nisu pripremili na to... Netko od trenera i igrača bi valjda završio na psihijatriji! Kad ujutro kreneš raditi, ne znaš ni što nosi poslijepodne, a kamoli večer ili naredni dan - priča Rožman.

- Real Sociedad je prvi u La Ligi i već to, samo po sebi, sve govori. Ali... Mi smo sanjali da igramo Europu i taj si san ispunili pa sada, bez obzira na nevjerojatno puno problema s izostancima, skupljamo iskustvo i: uživamo. A sigurno smo igrom već zaslužili osvojiti koji bod. I to je cilj večeras kod Sociedada pa sljedećeg tjedna na Rujevici s AZ-om. Osvojiti bod(ove) - rekao je 37-godišnji Slovenac s riječke klupe.

Rijeka i Real Sociedad susreli se u 1. kolu Europske lige

Nasmijan, pun dobre volje i optimizma. Čovjek radi 24 sata dnevno i generira pozitivnu energiju jer... A što će drugo?! Vjerojatna momčad koju će on poslati na teren od 1. minute? Sa gustom sredinom i samo jednim isturenijim napadačem:

Nevistić - Tomečak, Velkovski, Galović, Capan, Štefulj - Pavičić, Halilović, Lončar - Andrijašević - Menalo.

Rijeka je na svom stadionu pokazala da može igrati i s vodećom momčadi La Lige. Večeras se čeka - repriza te priče. Sa snovima o barem jednom bodu osvojenom na 'Anoeti'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve