Obavijesti

Sport

Komentari 12

Kreće lov na LA Lakerse: Prvi u redu Miami, Chicago i Spursi

Kreće lov na LA Lakerse: Prvi u redu Miami, Chicago i Spursi
1

Završen je osnovni dio sezone u najjačoj košarkaškoj ligi svijet (NBA ligi). Osam momčadi sa Zapada i osam sa Istoka u subotu kreću u borbu za prsten prvaka...

VIDEO

Osnovni dio sezone u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta je završen. U subotu kreće diogravanje u kojoj se po osam momčadi s Istoka i Zapada bori za naslov NBA prvaka. Igra se po sistemu do četiri pobjede, a naslov prvaka brane Los Angeles Lakersi.

Zapadna konferencija:

San Antonio Spurs (1) (61 pobjeda-21 poraz) - Memphis Grizzlies (8) (46-36)

Godinama su San Antonio Spursi sam vrh NBA lige, no od momčadi koja je bila poznata po jakoj obrani skupina veterana (Duncan, Ginobili, Parker, McDyess) iskombinirana s mladim jakim snagama (Blair, Splitter) postala je momčad koja ubacuje po susretu prosječno 103.7 poena. Po toj su statističkoj kategoriji šesti u ligi. Spursi bi trebali biti izraziti favoriti protiv Grizzliesa koji nemaju pobjedu u doigravanju od kada su se iz Vancouvera preselili u Memphis. Uz Zacha Randolpha najveći adut momčadi je Marc Gasol, mlađi brata Lakersova Paua.

Oklahoma City Thunder (4) (55-27) - Denver Nuggets (5) (50-32)

Mnogi su mislili da će odlascima Carmela Anthonyja i Chaunceyja Billupsa u New York Denver Nuggetsi iznimno pasti, međutim, momčad Georgea Karla našla je kemiju i strast u igri koja naprosto oduševljava. Ono što im, ipak, nedostaje je zvijezda u momčadi koja bi povukla kada je „gusto“. Thunderi, mlada i potentna momčad nastala iz Seattle SuperSonicsa, takvog igrača imaju u Kevinu Durantu, s 27.7 poena u prosjeku najboljem strijelcu lige, ali i Russellu Westbrooku, igraču koji po večeri isporučuje 21.9 poena i 8.4 asistencije. Njih su dvojica uteg koji bi jezičac na vagi u ovoj seriji trebao okrenuti u smjeru Thundera. Posebice i zato što se ne zna kakva je težina ozljede Tya Lawsona, igrača koji je Thunderima ove sezone „trpao“ 15.8 poena (uz 57 posto preciznosti) uz 4.8 asistencija po dvoboju.

Dallas Mavericks (3) (57-25) - Portland Trail Blazers (6) (48-34)

Ove su momčadi pravilno podijelile pobjede i poraze u sezoni (2-2) s time da treba znati kako je Portland u Geraldu Wallaceu dobio „aduta“ koji se sjajno uklopio u rotaciju McMillanove momčadi i koji će momčadi, nesumnjivo, donijeti kvalitetu više. Prednost je, ipak, na strani jačeg Dallasa koji svaku večer može očekivati „čudo“ od Dirka Nowitzkog i snagu s klupe Jasona Terryja. Prednost domaćeg parketa u njihovim ogledima pravilo je koje treba poštivati i koje je dokazano kroz aktualnu sezonu. Zbog njega, ali i realno jačeg rostera, prednost ide na stranu Mavsa.

Los Angeles Lakers (2) (57-25) - New Orleans Hornets (7) (46-36)

S trenerom Philom Jacksonom, najtrofejnijim stručnjakom lige svih vremena koji će tražiti 12. naslov prvaka u toj funkciji, Lakersi kreću u obranu dvostruke krune s evidentnim padom forme u posljednjim danima. Za njih je sjajna vijest što kreću protiv Hornetsa, momčadi koja prima 100.7 poena u prosjeku iz sto napada, ali i koja je Lakersima kroz četiri ovosezonska dvoboja dopustila da im prosječno ubacuje 116.2. Lakersi, predvođeni Kobeom Bryantom i visinom u reketu, trebali bi se lako obračunati sa suparnikom kojeg su u osnovnom dijelu sezone tri puta pobijedili. Chris Paul je spreman za sudare s aktualnim prvacima, ali ne i David West, a taj izostanak prevelik je za sedmopostavljenu momčad Zapada.

Istočna konferencija:

Chicago Bulls (1) (62-20) - Indiana Pacers (8) (37-45)

Teško da je itko očekivao ovako blistav uvodni dio sezone za Bullse, no najbolji omjer pobjeda i poraza u ligi trebat će sada potvrditi kroz doigravanje. Chicago je obrambeno najbolja momčad lige, protiv koje je Indiana u ovoj sezoni gađala slabih 38 posto, i koja u svojim redovima ima igrača koji je obilježio prve 82 utakmice. Derrick Rose (25.0 poena, 4.1 skok, 7.7 asistencija) naprosto briljira i realno je očekivati da će po prvi puta u karijeri proći prvi krug playoffa. Bullsi su u ovoj sezoni kod kuće ostvarili samo pet poraza u 41 utakmici i nije za očekivati kako će Pacersi, jedina omjerom negativna momčad u doigravanju, biti sposobna za kreirati iznenađenje. Ne pokraj Rosea, Carlosa Boozera, Luola Denga i Joakima Noaha.

Orlando Magic (4) (52-30) - Atlanta Hawks (5) (44-38)

Mnogo će toga ovisiti o centarskoj borbi dominatnog Dwighta Howarda i njegovog „penicilina“ Jasona Collinsa. Atlanta je u osnovnom dijelu sezone tri puta svladala Orlando, a u trenucima dok je Collins bio na parketu šanse Hawksa itekako su rasle. Stavi li se utakmica u okvir sto napada, kada je Collins bio na parketu Orlando je prosječno ubacivao 72.9 poena, bez njega u igri 105. Kako bilo, Orlando je raznovrsniji i njihova pobjeda, unatoč negativnom omjeru protiv Atlante, trebala bi se dogoditi. Vjerojatno ne s 4-0 kao lani u polufinalu Istoka, ali trebala bi.

Miami Heat (2) (58-24) - Philadelphia 76ers (7) (41-41)

Najavljivala se sezona sa 70 pobjeda u osnovnom dijelu lige, a Miamijevi košarkaši na kraju su se morali boriti za poziciju broj dva u konferenciji. Kako bilo, Heat je jedini sastav NBA lige u Top 5 po napadu i obrani, a LeBron James, Dwyane Wade i Chris Bosh trojac kakvim se rijetko tko može pohvaliti. Philadelphia se raduje povratku Loua Williamsa, no, to je uglavnom sve čemu se mogu radovati. Neovisno o omjeru u osnovnom dijelu lige, Miami je i dalje jedan od vodećih favorita za konačnu nagradu.

Boston Celtics (3) (56-26) - New York Knicks (6) (42-40)

U Carmelu Anthonyju (25.6) i Amar'eu Stoudemireu (25.3) Knicksi imaju dvojicu u šest najboljih po broju poena u prosjeku po utakmici, no protiv Bostona u pravoj formi ne baš velike šanse. New York previše gleda koš suparnika, a premalo svoj. Upravo je to situacija u kojoj namještene ruke Paula Piercea i Raya Allena, uz sigurnost koju nudi Kevin Garnett, guraju Boston u ulogu favorita. Boston ima drugu najjaču obranu lige, a kada Knicksi nemaju svoj dan upisuju poraze. U utakmicama koje završavaju ispod 45 posto šuta imaju omjer 8-29, a u onima u kojima ubace manje od deset trica 13-32. Igrači Bostona preiskusni su za iznenađenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov
ŠTO VI MISLITE?

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici za točno tjedan dana. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju