Obavijesti

Sport

Komentari 6

Kreće spektakl u Spaladiumu: Hrvaticama otpale igrače zbog korone, Savić se divi ambijentu

Kreće spektakl u Spaladiumu: Hrvaticama otpale igrače zbog korone, Savić se divi ambijentu
5

Nikad Hrvatska nije proglašavala uspjehom neosvajanje medalje, kazao je izbornik muške reprezentacije Ivica Tucak. A kapetanica ženske ekipe kaže: U obitelji imamo sve pozicije osim golmanske

VIDEO

Tridesetpeto Europsko vaterpolsko prvenstvo počinje u subotu u Spaladium Areni u Splitu. Hrvatska ženska reprezentacija otvorit će ga utakmicom protiv Nizozemske (17.30), a "barakude" će u montažni bazen prvi put u ponedjeljak od 21 sat protiv Malte.

- Bio sam par puta u ovoj areni, i na utakmicama i na koncertima i mogu reći da meni ova arena sada izgleda ljepše nego ikad, i ne bih imao ništa protiv da zauvijek ostane bazen u njoj i da se uvijek ovdje igra. Svi se radujemo novom natjecanju i da glavne uloge prepustimo vaterpolisticama i vaterpolistima ali u uvodu vas sve pozdravljam u ime LEN-e, zahvale HVS-u na svemu što su napravili da ovo bude jedno od najboljih EP ikad organizirano, Vladi RH bez čije pomoći ovo ne bi moglo biti organizirano, kao i gradu Splitu od kojeg očekujemo da pokaže kako je grad vaterpola i dobar domaćin - rekao je Miloš Mračević, član ureda LEN-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Roko, maskota EP-a u vaterpolu 01:26

- Očekujemo da će ovo natjecanje pomaknuti granice, već u uvodu sve izgleda prekrasno. Split je bio organizator 1981., Hrvatska 2010., znaju kako se organizira mega event poput ovoga. Raduje da ima puno interesa, da vaterpolo može egzistirati kao natjecanje samostalno. Pokrenuli smo novu platformu s dosta sadržaja, ne samo stream natjecanja, nego i dodatnih materijala vezanih uz natjecanje. Nadam se da ćemo svi uživati u vaterpolu u danima koji slijede - kazao je Marco Birri, direktor LEN-a.

Na presici je bio i srpski izbornik Dejan Savić. 

- Moja reprezentacija ulazi u novom sastavu, nakon OI mi smo uz Hrvatsku koja je pretrpjela najviše promjena, mi imali najviše promjena. Pehovi, ozljede... Ali to neće utjecati na naše ciljeve, a to je osvajanje medalje. Možda je preambiciozno i prepotentno, prije svega ljudima iz Srbije, ali ja sam tu da branim tradiciju srpskog vaterpola i da smo mi došli ovdje po medalju. Odigrali smo s Hrvatskom neslužbenu utakmicu, ambijent je prekrasan, kao što se i očekuje, Srbi, Hrvati i Mađari ovakva natjecanja najbolje organiziraju. 

Izbornik hrvatske ženske vaterpolske reprezentacije Aljoša Kunac otkrio je probleme među "barakudicama".

- Korona nam je došla na vrata, ali riješili smo sve, dvije pozitivne cure su kući, dvije nove su došle, sada je sve u redu, Nataša Trojan i Ana Miroslavić su nove. U zadnjih 15 dana što smo napravili, napravili smo, nekad previše treninga ne moga biti dobro, mi se nadamo da smo napravili sve i nadamo se dobrom rezultatu. 

Njegov kolega Ivica Tucak želi popraviti dojam nakon razočaranja na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, gdje smo završili na četvrtom mjestu.

- Mislim da nas čeka predivno EP u Splitu, u Dalmaciji u Hrvatskoj i da ćemo svi dati sve od sebe da prezentiramo domovinu na najbolji način. Što se tiče nas i ambicija, ovo je potpuno nova reprezentacija, koja je u odnosu na OI pretrpjela velike promjene, imali smo ozljeda i bolesti, dvojica Ante Vukićević i Hrvoje Benić... Pokazali smo na kontrolnim turnirima i SP da ćemo biti u samom vrhu europskog i svjetskog vaterpola. Ambicije i obaveze su da branimo interese hrvatskog vaterpola a ciljevi su borba za medalje. Da će biti teško to je jasno, ali da će postojati ogroman motiv i želja da pred našom publikom u ovom prekrasnom ambijentu napravimo sve što je moguće da odemo što dalje. 

Glavni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza, jedan od odgovornih za osebujnu maskotu Roka, govorio je o organizacijskim problemima.

- Prije četiri godine, kada smo dobili organizaciju prvenstva, a poznavajući snagu UO HVS-a bio sam uvjeren da ćemo ga organizirati na visokoj razini. A onda pandemija, pa jedna potres, drugi potres, rat u Ukrajini, cijeli niz događaja koje su nam otežale posao. Ali bili smo mirni, rješavali smo probleme da bi zadnjih šest mjeseci intenzivno radili na samoj organizaciji. Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog natjecanja, 28 zemalja, 92 utakmice..., koji su sudjelovali u postavljanju dva bazena u Spaladium areni..., Vladi na čelu s premjerom Plenkoviće, HOO, Ministarstvu turizma i sporta, gradu Splitu, županiji Splitsko-dalmatinskoj... Mi smo ovu priču mogli zaokružiti jedino uz sponzore... Nadam se da ćemo svi uživjeti u vrhunskom vaterpolu, nego i u popratnim događanjima u "Vodenom gradu", koncertima...

Španjolke su jedne od favoritkinja turnira.

- Došli smo ovdje osvojiti zlatnu medalju i pripremiti se za sljedeće Olimpijske medalje. Natjecanje će biti izazovno, puno je favorita, osim nas i Italija, Mađarska, Nizozemska... Svatko može pobijediti svakoga, moramo se boriti u svakoj utakmici i pokazati našu kvalitetu,. Ovo je ljeto posebno, s dva natjecanja, ali želimo pokazati da smo na top nivou - kazala je Laura Estere, reprezentativka Španjolske.

Ivana Butić kapetanica je hrvatske ekipe u kojoj igraju i tri njene sestre.

- Nas je sedam, četiri cure i tri muška i to je naoko kod nas obiteljski posao. Imamo sve osim golmana, nitko nije toliko lud da stane na branku. Što se tiče reprezentacije, imamo najviše šansi protiv Njemačke i Rumunjske, ostalo odigrati što pametnije i bolje, ove dvije su nam ključne da uđemo u top 8 a to je naš cilj. 

Znači li da bi neosvajanje medalje značilo neuspjeh s obzirom na vaše najave?

- Nikad Hrvatska nije proglašavala uspjehom neosvajanje medalje. Zadnje EP, zadnje SP smo bili četvrti, pa iako su to mnogima uspjesi, za nas to nije uspjeh - rekao je Tucak.

- Cilj su OI u Parizu 2024., sve ostalo su stepenice do cilja. Nikad u karijeri ni kao igra ni kao trener nisam tražio alibije, nismo ostvarili rezultate koje smo očekivali, ali trebamo im dati priliku - kazao je Savić.

POGLEDAJTE VIDEO: INTERVJU S ĐANIJEM BARBIROM - FNC 7

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom