Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
13 komentara

Kreće 'Tour of Croatia': Bicikli koji jure na gorivo od 32 krafne

Biciklist tijekom jedne etape izgubi 6000 kalorija, odnosno trostruko više od uobičajenih dnevnih potreba čovjeka, kaže direktor utrke i bivši hrvatski biciklist Vladimir Miholjević

Foto: Ivo Cagalj/Igor Soban/Miranda Cikotic/Dusko Marusic/PIXSELL
13 komentara

Bicikli od 12.000 eura, vozači s plaćama od dva milijuna eura na godinu, etape u kojima se potroši i 6000 kalorija, tisuću kilometara, koliko će proći biciklisti u šest dana najzahtjevnije rute do sada. To je ovogodišnji Tour of Croatia.

Kad tijekom utrke majica za vodećeg u poretku promijeni pet puta vlasnika, onda je svima jasno da je utrka - turbo zanimljiva. Tako je bilo lani, a ove godine se očekuje još veći spektakl.

- Ove godine vrh Sv. Jura čini se osvojiv pa bi neke stvari mogle biti definirane nakon treće etape, što petu etapu čini puno zanimljivijom. Napadi bi mogli početi u ranijoj fazi utrke, a kad krenu napadi, onda dolazi do izuzetno zanimljviih stvari na čelu. Tad bude otpadanja, hvatanja, utrka bude spektalularna - rekao je Vladimir Miholjević, bivši najbolji hrvatski biciklist i direktor utrke.

Najteža brdska etapa bit će treća, još zahtjevnija ruta nego proteklih godina na kojoj će prolaziti Velebitom, penjati se na vrh Sv. Jure na Biokovu (1763 metra) te se uspinjati na Učku. Najteža etapa po visinskoj razlici bit će peta, Rabac – Labin – Poklon (Učka) – Kastav – Viškovo – Rijeka – Opatija – Poklon (Učka).

- Biciklist težak 70 kilograma tijekom etape izgubi 6000 kalorija. Kako vratiti te kalorije u kratkom vremenu? Prvo, biciklisti jedu tijekom utrke. Drugo, organizam je naučen pa u nekim fazama niskog intenziteta ne koristi rezerve glikogena, nego masti. U danu kad se potroši 6-7000 kalorija biciklist neminovno ide u deficit, ali je onda bitno da su zadovoljene količine bjelančevina - objasnio je direktor Miholjević.

Pa, evo kako izgleda doručak uoči utrke: banana, 150 grama Muesla, 150 grama tjestenine, croissant sa čokoladom, 250 ml kave, 300 grama sojina mlijeka, 200 grama voća i 300 ml soka od naranče. Pa na bicikl... Inače, za nadoknaditi šest tisuća kalorija trebali biste pojesti točno 32 krafne.

Start danas u Osijeku u 11 sati

Tijekom utrke bit će organizirano 1500 fiksnih redara, 750 policajaca i 1000 točaka osiguranih motociklima, rekao je Vladimir Miholjević.

Energija: Svaki dan 9 burgera

Na utrci biciklisti na dan potroše 6-7 tisuća kalorija. A šest tisuća kalorija ima devet hamburgera, odnosno 25 Snickersa ili 32 krafne od 50 grama.

Neki bicikli stoje i po 12.000 eura

Bicikli se rade od karbona, a samo sjedalo stoji 1500 kuna. Tenisice su 3000 eura, koliko stoji i kaciga. Cijeli bicikl je težak 6,8 kilograma.

Utrku će gledati cijeli svijet...

Producent Tour of Croatia je španjolska kuća ISB, koja je producirala zadnjih 12 Olimpijskih igara. Utrku će snimati u vožnji, na motociklima pa čak i iz helikoptera.

Naši partneri pišu
Message